Aszalt szilvás-gesztenyés töltött pulyka

írta Kárai Dávid

Szinten minden évben készítek töltött pulykát karácsonyra és az ízesítésen nem is szoktam túl sokat gondolkozni, marad az ünnepi klasszikus: gesztenye, asztalt szilva, dió kombináció. A technikám viszont sokat finomodott.

Egyrészt már megkérem a hentest, hogy csontozzon ki nekem egy felsőcombot és hagyja rajta a bőrét. Ez szaftosabbra sül, mint a pulykamell és így baconbe sem kell betekerni.

Bőven elég tölteléknek a fenti három alapanyag jól összeturmixolt kombinációja. Olyan lesz, akár egy jó sűrű pesztó. Ezzel kell belül bekenni a húst, majd összegöngyölni, fóliába csavarni és jó szorosan feltekerni. Így becsomagolva először főzöm, majd után sütőben magas hőfokon rápirítok, hogy ropogós legyen a bőre.

Ezt a receptet egyébként csirkecombbal is elkészítheted, ott természetesen kevesebb főzési idő kell, hiszen a méretéből adódóan hamarabb elkészül. Akár előző napis előkészítheted és csak karácsony napján bedobod a sütőbe, hogy megpiruljon a bőre.

A bejegyzést az 1664 Blanc támogatta.

Aszalt szilvás-gesztenyés töltött pulyka

Szinten minden évben készítek töltött pulykát karácsonyra és az ízesítésen nem is szoktam túl sokat gondolkozni, marad az ünnepi klasszikus: gesztenye, asztalt… Receptek Aszalt szilvás-gesztenyés töltött pulyka European Nyomtatás
Adag: 6 Előkészületi idő: Főzési idő:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat

HOZZÁVALÓK

  • 1 db, bőrös, pulyka felsőcomb kifilézve
  • só, bors
  • 5 dkg főtt gesztenye
  • 3 dkg aszalt szilva
  • 3 dkg dió

ELKÉSZÍTÉS

A pulykát bőrös felével lefelé fektesd egy vágódeszkára, majd alaposan sózd és borsod meg.

A főtt gesztenyét tedd késes aprítóba az aszalt szilvával és a dióval együtt, majd daráld addig, amíg pasztaszerű nem lesz.

Kendd be vele a pulykacomb húsos felét, majd szorosan tekerd fel a húst. Tedd át egy frissentartófóliára, jó alaposan, több rétegben, de szorosan tekerd bele és magad előtt görgetve formázz belőle szaloncukrot. A két végét szorosan kösd össze, majd tedd forrásban lévő vízbe és gyöngyözve főzd egy órán át.

Ha letelt a főzési idő, vedd ki a húst, hagyd fél órát hűlni, majd bontsd ki a csomagolásból.

Tedd rácsos tepsire és 200 fokos sütőben 10-12 perc alatt pirítsd meg, hogy ropogós legyen a bőre.

You may also like

A weboldalon cookie-kat használunk az optimális működés érdekében. Rendben! Bővebben...