Csináltam pár napja egy szavazást Instagramon, hogy melyik húsvéti klasszikushoz szeretnétek friss receptet, és bár én azt gondoltam, a kaszinó tojás lesz a befutó, mégis a tojáskrém nyert. Mondjuk nem bántam, mert épp nemrég egy vadi új módszert találtam hozzá, ami sokkal könnyedebbé és finomabbá teszi a receptet.
Az idei felfedezésem ez a reszelttojás-technika, azaz a főtt tojások lereszelése és egyből beleszerettem, olyannyira, hogy nem is fogom ezentúl másképp készíteni. Hogy mi olyan nagy szám benne? Egyrészt sokkal egyenletesebben lehet a tojást eloszlatni így a krémben, nem lesznek benne kisebb-nagyobb darabok, mint az aprítás esetében, valamint egy sokkal levegősebb, könnyedebb textúrát eredményez. (Arról nem is beszélve, hogy van valami egészen élvezetes abban, ahogy a puha főtt tojást a reszelőn ledarálja az ember és darabjaira olvad a kezei között.)
A recept innentől kezdve szabadon alakítható, mert azon felül, hogy a kenhető, kiváló krémes ízekért megy bele egy jó adag Heinz majonéz, a fűszerezés ránk van bízva. Én a kedvenceimet pakoltam bele: koriandermag, római kömény, mustármag. És itt jön a második trükk, hisz ahhoz, hogy életre keljenek az ízek, érdemes a fűszereket száraz serpenyőben átpirítani. Így is tettem, majd utána mozsárban törtem össze őket és mentek a tojáskrémbe. Hogy a frissesség is meglegyen, reszeltem bele kevés citromhéjat és facsartam hozzá a levéből is. És mivel az az óriási mázli van idén, hogy a medvehagymát a hűtőben simán hibernálhatjuk húsvétig, így most ebből is tettem hozzá.
Próbáljátok ki a tojásreszelt és a fűszerpirítást is, így igazi, első osztályú a tojáskrém lesz az idei ünnepen!
A bejegyzést a Heinz támogatta.