Reszelt tojáskrém

írta Kárai Dávid

Csináltam pár napja egy szavazást Instagramon, hogy melyik húsvéti klasszikushoz szeretnétek friss receptet, és bár én azt gondoltam, a kaszinó tojás lesz a befutó, mégis a tojáskrém nyert. Mondjuk nem bántam, mert épp nemrég egy vadi új módszert találtam hozzá, ami sokkal könnyedebbé és finomabbá teszi a receptet.

Az idei felfedezésem ez a reszelttojás-technika, azaz a főtt tojások lereszelése és egyből beleszerettem, olyannyira, hogy nem is fogom ezentúl másképp készíteni. Hogy mi olyan nagy szám benne? Egyrészt sokkal egyenletesebben lehet a tojást eloszlatni így a krémben, nem lesznek benne kisebb-nagyobb darabok, mint az aprítás esetében, valamint egy sokkal levegősebb, könnyedebb textúrát eredményez. (Arról nem is beszélve, hogy van valami egészen élvezetes abban, ahogy a puha főtt tojást a reszelőn ledarálja az ember és darabjaira olvad a kezei között.)

A recept innentől kezdve szabadon alakítható, mert azon felül, hogy a kenhető, kiváló krémes ízekért megy bele egy jó adag Heinz majonéz, a fűszerezés ránk van bízva. Én a kedvenceimet pakoltam bele: koriandermag, római kömény, mustármag. És itt jön a második trükk, hisz ahhoz, hogy életre keljenek az ízek, érdemes a fűszereket száraz serpenyőben átpirítani. Így is tettem, majd utána mozsárban törtem össze őket és mentek a tojáskrémbe. Hogy a frissesség is meglegyen, reszeltem bele kevés citromhéjat és facsartam hozzá a levéből is. És mivel az az óriási mázli van idén, hogy a medvehagymát a hűtőben simán hibernálhatjuk húsvétig, így most ebből is tettem hozzá.

Próbáljátok ki a tojásreszelt és a fűszerpirítást is, így igazi, első osztályú a tojáskrém lesz az idei ünnepen!

A bejegyzést a Heinz támogatta.

Csináltam pár napja egy szavazást Instagramon, hogy melyik húsvéti klasszikushoz szeretnétek friss receptet, és bár én azt gondoltam, a kaszinó tojás lesz… Receptek Reszelt tojáskrém European Nyomtatás
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat

HOZZÁVALÓK

  • 4 db tojás
  • 10 dkg Heinz majonéz
  • ½ citrom reszelt héja
  • ¼ citrom leve
  • 6-7 levél medvehagyma
  • ½ teáskanál római kömény
  • ½ teáskanál koriandermag
  • ½ teáskanál mustármag
  • ½ teáskanál kurkuma
  • só, bors
  • sós kalács vagy kenyér a tálaláshoz
  • kapribogyó a tálaláshoz

ELKÉSZÍTÉS

A tojásokat forrástól számítva 10 perc alatt főzd keményre, öblítsd le őket és engedj rájuk hideg vizet és hagy kihűlni.

Közben a majonézhez keverd hozzá a citrom héját és levét, valamint a felaprított medvehagymát.

A római köményt, a koriandert és a mustármagot egy száraz serpenyőben pirítsd át, majd ha már illatozni kezd, tedd át egy mozsárba és törd finomra, majd mehet a majonézes keverékhez a kurkumával együtt és az egészet keverd össze.

A kihűlt tojásokat pucold meg és finom reszelőn reszeld le, majd keverd a majonézhez. Az egészet sózd és borsozd meg, majd kóstold meg és ízesítsd tovább ha szükséges.

Pirított sós kalácson, pár szem kapribogyóval a legfinomabb.

You may also like

A weboldalon cookie-kat használunk az optimális működés érdekében. Rendben! Bővebben...