Citromos-túrós palacsinta

írta Kárai Dávid

Mutatom a hétvégi desszertet: citromos-túrós palacsinta felpimpelve! Ott kezdődik, hogy fogsz egy bio vagy kezeletlen citromot (még egy-két darabot a lajosmizsei kezeletlen meyerből is elcsíphettek), karikára vágod és 10 percig főzöd cukor és víz keverékében. Ettől szépen megpuhul, de közben édeskés-savanykás íze lesz, szóval apróra vágva mehet majd a töltelékbe, a sziruppal meg lehet locsolni a kész pallerokat a végén.

A töltelékhez vagy ricottát vagy krémes állagú túrót érdemes keresned, amit fel kell ütni pici mascarponeval, mert így lesz igazán gazdag és selymes. A tetején az aprított pisztácia meg már csak cifrázás, anélkül is iszonyú finom! Igazából olyan, mint egy olasz cannoli palacsinta verzióban.

Citromos-túrós palacsinta

Mutatom a hétvégi desszertet: citromos-túrós palacsinta felpimpelve! Ott kezdődik, hogy fogsz egy bio vagy kezeletlen citromot (még egy-két darabot a lajosmizsei kezeletlen… Receptek Citromos-túrós palacsinta European Nyomtatás
Adag: 16 db Előkészületi idő: Főzési idő:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat

HOZZÁVALÓK

A citromhoz:

  • 1 normál méretű (kb 12 dkg) kezeletlen vagy bio citrom
  • 2 dl víz
  • 20 dkg cukor

A palacsintához:

  • 4 tojás
  • 1 csipetnyi só
  • 40 dkg liszt
  • 4 dkg cukor
  • ½ liter tej
  • ½ liter szódavíz
  • 4 dkg olvasztott vaj + 2 dkg a sütéshez

A töltelékhez:

  • 75 dkg krémes túró vagy ricotta
  • 25 dkg mascarpone
  • 6 dkg porcukor

 

 

ELKÉSZÍTÉS

A citromot felkarikázzuk, kimagozzuk, majd félretesszük. A cukrot és a vizet egy edényben összemelegítjük, majd forrástól számítva tíz percig főzzük. Ekkor beltesszük a citromkarikákat és újabb 10 percig gyöngyözve forraljuk. Ezután elzárjuk alatt a lángot és hagyjuk a citromokkal együtt kihűlni.

A palacsintákhoz tojásokat egy csipet sóval és a cukorral jó habosra verjük. A liszthez hozzáadjuk a tojásos keveréket és a tejet, majd addig keverjük, amíg teljesen homogén nem lesz. Ezután belekeverjük a szódavizet is, legvégül pedig az olvasztott vajat. Hűtőbe tesszük egy órára pihenni. Enyhén kivajazott serpenyőben megsütjük a palacsintákat.

A töltelék össze hozzávalóit alaposan elkeverjük, belekeverjük a kockára vágott, sziurpban főzött citromkarikákat, majd megtöltjük velük a palacsintákat.

Tálalásnál a palacsintákat meglocsoljuk a citromos cukorsziruppal és megszórjuk aprított pisztáciával.

You may also like

A weboldalon cookie-kat használunk az optimális működés érdekében. Rendben! Bővebben...