Túrós kalács

írta Kárai Dávid

Mindig megy a vita, hogy menjen-e mazsola a túrós kalácsba vagy ne menjen mazsola a túrós kalácsba. Jobb a békesség, főleg így az ünnepek előtt, úgyhogy általában inkább kihagyom belőle, holott én szeretem benne. Pláne narancslikőrbe áztatva!

Ezt a receptet nem is desszertnek, sokkal inkább péksüteménynek ajánlom, akár húsvét reggelére vagy a délutáni kávé mellé elfalatozva. A lágy, vajas kalácstésztát töltelék nélkül is meg lehet sütni és ha van időtök (nekem általában nincs), akkor a konyhapult helyett, egy éjszakán át lehet a hűtőben keleszteni, így megdermed benne a vaj és könnyebb lesz vele dolgozni.

Ugyanis, ha megkelt, két részre kell osztani. Az egyik felét a tortaformánál valamivel nagyobbra kell nyújtani, hogy túllógjon rajta. Mehet is a tészta egy sütőpapírral bélelt tepsire, a tetejére a tortaforma, amit finoman bele kell nyomkodni. A tészta másik felét újra két részre kell osztani és jó hosszú hengerekké sodorni. Mindig hosszabb kell, mint amit először gondol az ember, mert a fonás sokat elvesz majd a hosszából. Legalább 90 centisek legyenek. Ezután a két hosszú hengert csak lazán össze kell fonni, amit érdemes a közepéről kezdeni, mindkét irányba és óvatosan a tortakarikához fektetni. A közepébe mehet a túrós töltelék és irány a sütő.

A bejegyzést a Lurpak támogatta.

Mindig megy a vita, hogy menjen-e mazsola a túrós kalácsba vagy ne menjen mazsola a túrós kalácsba. Jobb a békesség, főleg így… Receptek Túrós kalács European Nyomtatás
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat

HOZZÁVALÓK

A tésztához:

  • 35 dkg liszt
  • 1 nagy csipet só
  • 1 evőkanál cukor
  • 7 g szárított élesztő
  • 0,5 dl tej
  • 3 tojás
  • 15 dkg szobahőmérsékletű vaj

A töltelékhez:

  • 30 dkg túró
  • 3 tojássárgája
  • 3 evőkanál porcukor
  • 15 ml narancslikőr vagy rum
  • 1 evőkanál vaníliakivonat

A kenéshez:

  • 1 tojás

A díszítéshez:

  • 1 evőkanál porcukor
  • narancshéj

ELKÉSZÍTÉS

A tésztához a lisztet a sóval együtt szitáld a tálba, majd add hozzá a cukrot, az élesztőt és a tejet. Kezdd el dagasztani a tésztát, majd egyesével add hozzá a tojásokat. Amikor a tészta összeállt, kezdd el kanalanként beledolgozni a puha vajat. Mindig akkor add hozzá a következő adagot, ha az előzőt már teljesen felvette a tészta. Ha az összes vaj benne van, dolgozd még 3-4 percig a tésztát.

Ha kész, tedd át egy lisztezett tálba, majd konyharuhával letakarva, egy óra alatt hagyd duplájára kelni.

Közben a túrótöltelékhez az összes hozzávalót alaposan keverd ki.

Ha a tészta megkelt, oszd két részre. Fogj egy 23 centis tortakarikákat (az aljára nem lesz szükség) és az egyik tésztaadagot nyújts akkorára, hogy túllógjon rajta. A kinyújtott kerek tésztalapot fektesd sütőpapírral bélelt tepsire és helyezd rá a tortakarikát és finoman nyomkodd bele. A maradék tésztát újra felezd el, majd nyújts belőlük hosszú, 90 centis hengereket. Finoman fond őket össze és fektesd a tortakarika belsejére. Öntsd bele a közepébe a túrós tölteléket, kendd meg a fonatokat felvert tojással és tedd 185 fokos sütőbe 30-35 percre, amíg szép aranybarna nem lesz.

Tálalás előtt szórd meg porcukorral és vékonyra vágott narancshéjjal díszítheted.

You may also like

A weboldalon cookie-kat használunk az optimális működés érdekében. Rendben! Bővebben...