Gyömbéres-kurkumás csirkeleves

írta Kárai Dávid

Jó, nem csak almás pitét sütöttem a covid-túlélő menüben, hanem bedurrantottam a gyógyhúslevesemet is. Ennek lényege a gyömbér-fokhagyma-chili ördögűző szentháromság, kiegészítve egy kis kurkumával. Megszabadít a gonosztól, én így az ötödik napon már határozottan jobban vagyok.

Kell hozzá egy kb. másfél kilós csirke vagy házi tyúk, amihez én még vettem extrába szárnyat és lábat, hogy jó kollagénes legyen a végén. Bedobtam egy nagy fazékba, ment rá víz, annyi ami bővel ellepi és forrástól számítva főztem két órát. Igen, úgy ahogy kell, épp csak gyöngyözve.

Utána egy 15 dekás gyömbért, három fej vöröshagymát és két egész fej fokhagymát mind félbevágtam, majd vágott felükkel lefelé egy serpenyőben jó sötétre pirítottam őket, majd beledobtam a csirkéhez.

Egy teáskanál koriandermag, egy teáskanál mustármag és egy teáskanál feketebors ment ugyanebbe a serpenyőbe. Pár perc pirítás és amint illatozni kezdett (mondjuk ezt bedugult orral nem könnyű megmondani), dobtam a levesbe. Három babérlevél ment még hozzá, egy evőkanál kurkuma és só.

Innentől megint a főzés jön egészen addig, amíg meg nem unja az ember, de legalább még négy óra kell neki, hogy minden jóság kioldódjon a lébe.

Tálalásnál, amikor újramelegítettem, akkor főztem bele répát, szeleteltem julienne-re friss gyömbér, vágtam bele frissítésnek újhagymát és csepegtettem rá chiliolajat. Tettem volna még bele szóján átpirított gombát is, ha nem felejtem el. Főztem hozzá tésztát is.

Gyömbéres-kurkumás csirkeleves

Jó, nem csak almás pitét sütöttem a covid-túlélő menüben, hanem bedurrantottam a gyógyhúslevesemet is. Ennek lényege a gyömbér-fokhagyma-chili ördögűző szentháromság, kiegészítve egy… Receptek Gyömbéres-kurkumás csirkeleves European Nyomtatás
Adag: 8 Előkészületi idő: Főzési idő:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat

HOZZÁVALÓK

A leveshez:

  • 1,5 kg egész csirke vagy tyúk
  • ½ kg csireszárny
  • ½ kg csireláb
  • 15 dkg gyömbér
  • 3 fej vöröshagyma
  • 2 fej fokhagyma
  • 1 teáskanál koriandermag
  • 1 teáskanál mustármag
  • 1 teáskanál feketebors
  • 1 evőkanál kurkuma
  • 3 db babérlevél
  • 1 evőkanál só

A tálaláshoz:

  • levestészta
  • julienne-re vágott gyömbér
  • karikázott sárgarépa
  • újhagyma zöldje
  • chiliolaj
  • halszósz

ELKÉSZÍTÉS

Az összes húst tedd egy nagy edénybe, öntsd fel hideg vízzel és nagy lángon forrald fel. Amint felforrt, öntsd le róla a vizet, majd öntsd fel friss, hideg vízzel. Közepes lángon újra forrald fel, amint felforrt, vedd le alatt a lángot és gyöngyözve főzd 2 órán át.

Közben a gyömbért, a fokhagymát és a vöröshagymát vágd keresztben félbe és vágott felükkel lefelé, egy száraz serpenyőben, nagy lángon kezdd el pirítani őket. Akkor jó, amikor már elkezd feketedni a hőtől. Ha kész, tedd át őket a csirke mellé a fazékba.

A koriandermagot, a mustármagot és a borsot szórd ugyanebbe a serpenyőbe és pirítsd egy-két percig. Amikor pattogni kezdenek a fűszerek és előjön az illatuk, akkor mehetnek a levesbe a csirke mellé

Add hozzá a babérlevelet, a kurkumát és a sót is, majd az egészet főzd tovább legalább még négy órán át, hogy egy intenzív és sűrű levet kapj.

Ha kész, hagyd langyosra hűlni, vedd ki a húst a levesből és húsos részeket tedd félre.

Ha leülepedett a lé, akkor merőkanállal (azaz ne öntsd, mert úgy felkavarod az alját) egy gézlappal bélelt szűrőn szűrd át.

Tálalás előtt a sárgarépát karikázd fel, melegítsd újra a levest és ebben 4-5 perc alatt főzd meg a répát.

A főtt hússal és a többi levesbetéttel együtt tálald.

You may also like

A weboldalon cookie-kat használunk az optimális működés érdekében. Rendben! Bővebben...