Jó, nem csak almás pitét sütöttem a covid-túlélő menüben, hanem bedurrantottam a gyógyhúslevesemet is. Ennek lényege a gyömbér-fokhagyma-chili ördögűző szentháromság, kiegészítve egy kis kurkumával. Megszabadít a gonosztól, én így az ötödik napon már határozottan jobban vagyok.
Kell hozzá egy kb. másfél kilós csirke vagy házi tyúk, amihez én még vettem extrába szárnyat és lábat, hogy jó kollagénes legyen a végén. Bedobtam egy nagy fazékba, ment rá víz, annyi ami bővel ellepi és forrástól számítva főztem két órát. Igen, úgy ahogy kell, épp csak gyöngyözve.
Utána egy 15 dekás gyömbért, három fej vöröshagymát és két egész fej fokhagymát mind félbevágtam, majd vágott felükkel lefelé egy serpenyőben jó sötétre pirítottam őket, majd beledobtam a csirkéhez.
Egy teáskanál koriandermag, egy teáskanál mustármag és egy teáskanál feketebors ment ugyanebbe a serpenyőbe. Pár perc pirítás és amint illatozni kezdett (mondjuk ezt bedugult orral nem könnyű megmondani), dobtam a levesbe. Három babérlevél ment még hozzá, egy evőkanál kurkuma és só.
Innentől megint a főzés jön egészen addig, amíg meg nem unja az ember, de legalább még négy óra kell neki, hogy minden jóság kioldódjon a lébe.
Tálalásnál, amikor újramelegítettem, akkor főztem bele répát, szeleteltem julienne-re friss gyömbér, vágtam bele frissítésnek újhagymát és csepegtettem rá chiliolajat. Tettem volna még bele szóján átpirított gombát is, ha nem felejtem el. Főztem hozzá tésztát is.