Szilvás egyensúly pite

írta Kárai Dávid

Ma terápiás sütésben voltam, vagyis ha egészen pontos akarok lenni, akkor inkább sütiterápiában. Ledöntött valami kórság, de velem aztán ne szórakozzon, akkor is megsütöttem ezt a szilvás pitét. Mondjuk volt pár pillanat sütés közben, amikor kicsit megbántam a dolgot, de végül nem adtam fel és csak kész lett.

Nagymamám szilvafájáról szedtünk egy jó adagot és minden évben az első szilvás süti amit elkészítek, az ez a pite, amit képesek vagyunk ketten is egy nap alatt elpusztítani. Igen, volt már rá precedens… Arra csak nemrég jöttem rá, hogy ez valójában egy egyensúly süti. Ismeritek? Az a lényege, hogy ugyanannyi vaj-cukor-liszt kell a piskótába, az egészet habosra kell keverni és gyakorlatilag bármilyen szezonális gyümölccsel működik. 

Olyan igazi hétvégi összedobós süti, amit csinálhatsz tepsiben is, majd kockára vágva, a konyhapulton hagyva rá lehet járni egész délután. Vagy sütheted tortaformában is, ahogy én, ilyenkor meg eggyel elegánsabban tálalható, pláne ha még mascarponehabot is keversz mellé.

Egy titok van csak: a vajat a cukorral tényleg jó habosra kell keverni. Ez olyan 6-7 perc legalább, mert ekkor lesz levegős és könnyű. A tojásokat utána egyesével kell beledolgozni és mindig csak akkor hozzáadni a következőt, ha a teljesen felvette már a massza az előzőt. A fenszifaktor a tonkabab benne, mert én nagyon szeretem, de mehetnek hozzá a klasszikus szilvafűszerek: szegfűszeg, szegfűbors vagy szerecsendiót. De jól áll neki a kínai-ötfűszer is.

Szilvás egyensúly pite

Ma terápiás sütésben voltam, vagyis ha egészen pontos akarok lenni, akkor inkább sütiterápiában. Ledöntött valami kórság, de velem aztán ne szórakozzon, akkor… Receptek Szilvás egyensúly pite European Nyomtatás
Adag: 8 adag Előkészületi idő: Főzési idő:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat

HOZZÁVALÓK

A pitéhez:

  • 25 dkg szobahőmérsékletű vaj + 1 evőkanál a forma kikenéséhez
  • 25 dkg cukor
  • 1 citrom reszelt héja
  • 1 evőkanál vaníliakivonat
  • 1 evőkanál citromlé
  • 4 tojás
  • 25 dkg liszt
  • 2 teáskanál sütőpor
  • 1 teáskanál fahéj
  • 1 csipet tonkabab (elhagyható vagy helyettesíthető szegfűszeggel is)
  • ½ táskanál só
  • 45 dkg szilva

A habhoz:

  • 25 dkg mascarpone
  • 1,5 dl habtejszín
  • 2-3 evőkanál porcukor
  • 4 cl narancslikőr vagy vaníliakivonat

ELKÉSZÍTÉS

A vajat, a cukrot és a citrom reszelt héját tedd egy keverőtálba, majd robotgéppel dolgozd jó habosra. Ez legalább 6-7 perc keverést jelent. Akkor jó, ha habos és könnyű lesz.

Ezután dolgozd bele a vaníliakivonatot, a citromlét és ha homogén lett, akkor egyesével mehetnek hozzá a tojások. Mindig csak akkor add hozzá a következőt, ha az előző tojást már teljesen felvette a massza.

A lisztet a sütőporral a fűszerekkel és a sóval szitáld a masszához, majd pár gyors mozdulattal az egészet dolgozd simára.

Egy 22 centis tortaformát alaposan vajazz ki, majd simítsd bele a masszát. A szilvákat most meg, vágd félbe és magozd ki. Vágott felével lefelé nyomkodd a tészta tetejére, majd tedd 175 fokos sütőbe 60 percre. Sok idő kell neki, hogy alaposan átsüljön a közepe is, úgyhogy mielőtt kivennéd, hústűvel vagy fogpiszkálóval ellenőrizd.

You may also like

A weboldalon cookie-kat használunk az optimális működés érdekében. Rendben! Bővebben...