Mákosguba-torta

írta Kárai Dávid

A klasszik mákos guba szerintem frissen, langyosan a legfinomabb, de ha szeretnél a desszerttel is előre dolgozni, akkor süsd meg tortának. Én kalácsból szeretem készíteni, mert finomabb így, mint kifliből. A kalácsot is előtte sütőben átpirítom, így egyrészt több tejet tud magába szívni, másrészt ez is plusz pirult ízt ad neki.

A darált mákkal lehet bőkezűbben bánni, ki mennyire szereti, sőt, az is egy izgalmas variáció, ha darált feketeszezámmagot vagy földimogyorót keversz hozzá.Ha megsütötted az alapot, kenj rá pár kanál lekvárt. Először azt hittem nem fog sokat dobni rajta, de nagyon is tévedtem. Ez a három evőkanál is rengeteget ad hozzá ízben.

És ezen ponton választhatsz, hogy sajttortával vonod be, vagy vaníliamousse-szal takarod a formát. Ez utóbbit nem kell sütni és a hűtőben vígan elvan egy-két napot, úgyhogy én ezt választottam Zsuzsi könyvéből.

Mákosguba-torta

A klasszik mákos guba szerintem frissen, langyosan a legfinomabb, de ha szeretnél a desszerttel is előre dolgozni, akkor süsd meg tortának. Én… Receptek Mákosguba-torta European Nyomtatás
Adag: 20 centis tortaforma Előkészületi idő: Főzési idő:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat

HOZZÁVALÓK

Az alaphoz:

  • 5 dl tej
  • 1 tojás
  • 1 evőkanál vaníliakivonat (elhagyható)
  • 2 evőkanál cukor
  • 2 evőkanál kandírozott narancs
  • 35 dkg kalács
  • 6 púpos evőkanál darált mák
  • 1 evőkanál vaj
  • 3 evőkanál szilvalekvár

A vaníliamousse-hoz:

  • 2,5 dl tej
  • 1 vaníliarúd
  • 3 tojássárgája
  • 50 g cukor
  • 25 g liszt
  • 3 g lapzselatin
  • 2 dl hideg habtejszín

A díszítéshez:

  • 2 evőkanál darált mák
  • kandírozott narancs

ELKÉSZÍTÉS

A gubához a tejet melegítsd fel, közben a tojást keverd simára a cukorral és a vaníliakivonattal. Amikor a tej már gőzölög, folyamatos keverés mellett add a tojáshoz és keverd simára.

A kalácsot szeleteld fel és pár perc alatt pirítsd meg a sütőben vagy egy serpenyőben, majd  vágd nagyobb darabokra és öntsd le a még langyos tojásos-tejes keverékkel, alaposan forgasd át és hagyd állni fél órát. Végül keverd hozzá a darált mákot és a kandírozott narancsot.

Egy tortaformát alaposan kenj ki vajjal, tedd bele a gubát a gubát és jó alaposan nyomkodd le, hogy tömör legyen, így tudod majd sütés után szépen szeletelni.

180 fokon 30-35 perc alatt pirítsd aranybarnára, majd ha kész, vedd ki és hűtsd langyosra, majd kend meg a tetejét szilvalekvárral és hagyd teljesen kihűlni.

A vaníliamousse-hoz a tojások sárgáját a liszttel, cukorral és a vanliírúd kikapart magjaival keverd simára. Add hozzá a tejet, öntsd az egészet egy edénybe és folyamatos keverés mellett főzz belőle pudingot.

A zselatinlapot áztasd be hideg vízbe.

Húzd le a tűzről a pudingot, keverd bele a kinyomkodott zselatinlapot, majd teríts a tetejére egy frissentartó-fóliát. Hagyd szobahőmérsékletűre hűlni.

Ha kihűlt a puding, a tejszínből verj kemény habot és forgasd össze őket.

Az egészet kend a tortakarikában lévő guba tetejére és tedd hűtőbe egy éjszakára, hogy megdermedjen.

Másnap a tetejét díszítsd darált mákkal és kandírozott naranccsal (vagy akár habcsókkal) és már tálalhatod is.

You may also like

A weboldalon cookie-kat használunk az optimális működés érdekében. Rendben! Bővebben...