A klasszik mákos guba szerintem frissen, langyosan a legfinomabb, de ha szeretnél a desszerttel is előre dolgozni, akkor süsd meg tortának. Én kalácsból szeretem készíteni, mert finomabb így, mint kifliből. A kalácsot is előtte sütőben átpirítom, így egyrészt több tejet tud magába szívni, másrészt ez is plusz pirult ízt ad neki.
A darált mákkal lehet bőkezűbben bánni, ki mennyire szereti, sőt, az is egy izgalmas variáció, ha darált feketeszezámmagot vagy földimogyorót keversz hozzá.Ha megsütötted az alapot, kenj rá pár kanál lekvárt. Először azt hittem nem fog sokat dobni rajta, de nagyon is tévedtem. Ez a három evőkanál is rengeteget ad hozzá ízben.
És ezen ponton választhatsz, hogy sajttortával vonod be, vagy vaníliamousse-szal takarod a formát. Ez utóbbit nem kell sütni és a hűtőben vígan elvan egy-két napot, úgyhogy én ezt választottam Zsuzsi könyvéből.