Tojáslikőrt minden évben készítek, fontos pillanat ez nekem az ünnepi ráhangolódásban. Én szeretem a karácsonyt, szeretek ajándékokon gondolkozni, sőt még vásárolni is. Idén viszont biztosan más lesz az ünnep, kevesebb szaladgálás, tudatosabb tervezés. Éppen ezért nem árt időben felkészülni, és egy pohár eggnog mellett végiggondolni mi lesz az idei menü.
A tojáslikőr nem bonyolultabb, mint egy madártej. Egy rizikós pontja van csupán, ha főzés közben kicsapódik a tojás és darabos lesz. Nem kell pánikba esni, ilyenkor jöhet a botmixer vagy egy turmixgép és az egészet újra simára lehet benne dolgozni. Az állaga utána már nem lesz olyan sűrű, mint eredetileg kellene, de annyi baj legyen.
Ha tehetitek, használjatok hozzá igazi vaníliarudat, frissen őrölt szerecsendiót. Ízesíthetitek még reszelt citrushéjakkal is (citrommal, naranccsal), sőt én néha pár csepp narancsvirágvízzel dobom fel. Főzhetitek tejmentesen is, ilyenkor a tej helyett kókuszitalt (például Alprot) a tejszín helyett pedig kókusztejet érdemes használni. Ennek a kókuszos változatnak nagyon jól áll a lime is.
Alkoholból ha whiskyt adtok hozzá, akkor ezzel egy plusz, füstös ízt is belecsempészhettek. Mélységet és karaktert ad neki. A vodkával sokkal lágyabb. könnyedebb lesz, viszont pár evőkanál rum szépen fűszerezi. Minél több alkohol kerül bele, annál tovább eláll a hűtőben, akár 3-4 hétig is. Persze alkohol nélkül is főzhetitek, de ilyenkor egy-két napon belül fogyasszátok el.