Tojáslikőr (eggnog) recept

írta Kárai Dávid

Tojáslikőrt minden évben készítek, fontos pillanat ez nekem az ünnepi ráhangolódásban. Én szeretem a karácsonyt, szeretek ajándékokon gondolkozni, sőt még vásárolni is. Idén viszont biztosan más lesz az ünnep, kevesebb szaladgálás, tudatosabb tervezés. Éppen ezért nem árt időben felkészülni, és egy pohár eggnog mellett végiggondolni mi lesz az idei menü.

A tojáslikőr nem bonyolultabb, mint egy madártej. Egy rizikós pontja van csupán, ha főzés közben kicsapódik a tojás és darabos lesz. Nem kell pánikba esni, ilyenkor jöhet a botmixer vagy egy turmixgép és az egészet újra simára lehet benne dolgozni. Az állaga utána már nem lesz olyan sűrű, mint eredetileg kellene, de annyi baj legyen.

Ha tehetitek, használjatok hozzá igazi vaníliarudat, frissen őrölt szerecsendiót. Ízesíthetitek még reszelt citrushéjakkal is (citrommal, naranccsal), sőt én néha pár csepp narancsvirágvízzel dobom fel. Főzhetitek tejmentesen is, ilyenkor a tej helyett kókuszitalt (például Alprot)  a tejszín helyett pedig kókusztejet érdemes használni. Ennek a kókuszos változatnak nagyon jól áll a lime is.

Alkoholból ha whiskyt adtok hozzá, akkor ezzel egy plusz, füstös ízt is belecsempészhettek. Mélységet és karaktert ad neki. A vodkával sokkal lágyabb. könnyedebb lesz, viszont pár evőkanál rum szépen fűszerezi. Minél több alkohol kerül bele, annál tovább eláll a hűtőben, akár 3-4 hétig is. Persze alkohol nélkül is főzhetitek, de ilyenkor egy-két napon belül fogyasszátok el.

Tojáslikőr (eggnog)

Tojáslikőrt minden évben készítek, fontos pillanat ez nekem az ünnepi ráhangolódásban. Én szeretem a karácsonyt, szeretek ajándékokon gondolkozni, sőt még vásárolni is.… Receptek Tojáslikőr (eggnog) recept European Nyomtatás
Adag: 1,25 liter Előkészületi idő: Főzési idő:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat

HOZZÁVALÓK

  • 6 db tojássárgája
  • 15 dkg cukor
  • 5 dl tej
  • 2,5 dl tejszín
  • 1 vaníliarúd kikapargatott magjai
  • ½ teáskanál reszelt szerecsendió
  • 1 nagy csipet só
  • 2-2,5 dl alkohol (whisky, vodka vagy rum)

ELKÉSZÍTÉS

1. A tojások sárgáját a cukorral alaposan keverd ki.

2. A tejet a tejszínnel a vaníliával, a szerecsendióval és egy nagy csipet sóval addig melegítsd, amíg gőzölögni nem kezd. Ekkor szép fokozatos, folyamatos keverés mellett öntsd hozzá a tojásos keverékhez és dolgozd simára.

3. Az egészet öntsd vissza az edénybe, majd közepes lángon addig főzd, amíg be nem sűrűsödik. Forralni nem szabad, kíméletesen kell melegíteni, különben kicsapódik a tojás. Akkor lesz jó, ha belemártasz egy evőkanalat, a hátán végighúzod az ujjad és nem folyik össze a tojáslikőr azaz a csík megmarad.

4. Ezután húzd le a tűzről, hagyd hűlni pár percet, majd folyamatos keverés mellett add hozzá az alkoholt.

5. Langyosan is isteni, de ha ehhez a mennyiséghez 2,5 deci alkoholt használsz, akkor hűtőben 3-4 hétig eláll, de biztos vagyok benne, hogy addig nem fog kitartani.

You may also like

A weboldalon cookie-kat használunk az optimális működés érdekében. Rendben! Bővebben...