Erdei gombás rizottó

írta Kárai Dávid

A kis esőnek hála, a hétvégén újra lesz friss erdei gomba a piacon, úgyhogy főzz belőle rizottót, mondom a trükköket:

  1. Csinálj egy felöntőlevet szárított gombából. Leforrázod őket, hagyod állni és a sör mellett felváltva ezzel locsolgatod a rizst. Bomba lesz!
  2. A friss gombákat külön pirítsd le, olajon, majd fűszerezed és a végén adj hozzá egy szép mennyiségű vajat és ezt keverd bele a szinte már kész rizottóba, így a friss gomba nem készül túl.
  3. Használj bátran többféle gombát: nálam barna shimeji-, laska- és szegfűgomba ment most bele.

Erdei gombás rizottó

A kis esőnek hála, a hétvégén újra lesz friss erdei gomba a piacon, úgyhogy főzz belőle rizottót, mondom a trükköket: Csinálj egy… Receptek Erdei gombás rizottó European Nyomtatás
Adag: 2 Előkészületi idő: Főzési idő:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat

HOZZÁVALÓK

  • 20 g szárított gomba
  • 4 dl forró víz
  • 2 evőkanál olaj
  • 3 db salotta hagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 25 dkg rizottó rizs
  • 3 dl búzasör
  • 10 dkg rezselt kemény, érlelt sajt
  • 1 evőkanál olaj
  • 20 dkg friss gomba vegyesen
  • 2 ág friss kakukkfű
  • 1/2 csokor petrezselyem
  • 2 evőkanál vaj

ELKÉSZÍTÉS

Első körben forrázd le a szárított gombát 4 dl forró vízzel és hagyd állni legalább 20 percet.

Közben az olajat hevítsd fel, majd közepes lángon kezdd el rajta üvegesre párolni az apróra vágott hagymát. 

Add hozzá reszelt fokhagymát is, majd pirítsd 1-2 percig. 

Add hozzá a rizst, szintén pirítsd pár percig, majd öntsd fel a sörrel. 

Sűrűn kevergetve főzd el a folyadék nagy részét, majd kezdd el apránként felönteni a gomba áztatólevével. Mindig épp csak annyit adj hozzá, amitől kellemes krémes lesz. Közben sózd meg.

Addig adagold a vizet, amíg a rizs teljesen el nem készül.

Ezután keverd bele a reszelt sajtot és forgasd össze.

Egy másik serpenyőben hevítsd fel a maradék olajat, majd nagy lángon pirítsd meg rajta a friss gombákat.

Amikor már itt-ott aranybarna, add hozzá a zöldfűszereket, sózd-borsozd. Add hozzá a vajat, majd az egészet keverd a kész rizottóhoz. 

Extra reszelt sajttal és petrezselyemmel megszórva tálalad.

You may also like

A weboldalon cookie-kat használunk az optimális működés érdekében. Rendben! Bővebben...