Póréhagymás-tejszínes feketekagyló

írta Kárai Dávid

Tudom, tudom, úri huncutságnak tűnhet kagylót főzni, de higgyétek el, nem az, elmondom miért! Egyrészt aki szereti az ilyen tengeri kincseket, annak karácsonykor igazi örömlakoma lesz. Másfelől ma már az ára sem olyan észvesztő, kétezer kilója és fejenként ennyi bőven elég, de ha előételnek eszitek, akkor kettőtöknek is. Kezdők is nagy sikert arathatnak vele, mert nem nagy kunszt jól megfőzni, inkább az elején a tisztításra kell figyelni, mondom:

  • A kagylókat át kell vizsgálni és ami főzés előtt kinyílt, azt eldobni, mert az már nem jó.
  • Ha valamelyiken kilóg egy kis “szakáll”, akkor óvatosan, de határozottan le kell tépni.
  • Amennyiben kődarab ragadt a kagyló héjára, azt pedig egy éles késsel lepattintani róla (nehogy a szaftba kerüljön és valaki ráharapjon.
  • Legvégül pedig érdemes hideg vízzel átmosni, hogy minden homok lekerüljön róla

És akkor jöjjön a recept, ugye. A klasszikus fehér verziót követtem, annyi változással, hogy Blanc ment bele, merthogy ez a citrusos-korianderes búzasör ebbe az ételbe született! Olyan szaftja lesz a végén, hogy nem győzöd majd a kenyérrel tunkolni!

A bejegyzést az 1664 Blanc támogatta.

Póréhagymás-tejszínes feketekagyló

Tudom, tudom, úri huncutságnak tűnhet kagylót főzni, de higgyétek el, nem az, elmondom miért! Egyrészt aki szereti az ilyen tengeri kincseket, annak… Receptek Póréhagymás-tejszínes feketekagyló European Nyomtatás
Adag: 2 Előkészületi idő: Főzési idő:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat

HOZZÁVALÓK

1 kg feketekagyló

2 evőkanál vaj

3 szál szárzeller

1 póréhagyma

só, bors

3 dl búzasör

1,5 dl tejszín

ELKÉSZÍTÉS

  1. Miután a kagylót a fent leírtak szerint előkésztetted, tedd félre, a kezed ügyébe.
  2. A vajat egy akkora edénybe, amibe kényelmesen belefér majd a kagyló, kezdd el felmelegíteni.
  3. Közben a zöldségeket tisztítsd meg és karikázd fel.
  4. Amikor a vaj elkezd habzani, mehet rá a zeller és a póréhagyma. 5-6 percig párold, majd sózd és borsozd meg, valamint dobj bele egy babérlevelet.
  5. Öntsd fel a sörrel és a tejszínnel, majd forrald össze és ha felforrt, mehet rá a kagyló.
  6. Tedd rá a fedőt az edényre és 6-8 percig főzd.
  7. Miután letelt a főzési idő, vedd ki a kagylókat és a visszamaradt levet kicsit sűrítsd be és ezzel leöntve tálald a kagylókat.

MEGJEGYZÉS

Amelyik kagyló a főzés végére sem nyílt ki, az nem ehető.

You may also like

A weboldalon cookie-kat használunk az optimális működés érdekében. Rendben! Bővebben...