Sárgabarackos gombóc

írta Kárai Dávid

Egy klasszikus recept, mégis tartogat meglepetést az elkészítése. Az egyik ilyen, hogy én mindig azt az iskolát követem, hogy a burgonyát megfőzőm és még melegen használom fel. Pontosan fele annyi lisztet adok a langyos burgonyához, mint ami a tisztítás utáni súlya. Ezen kívül csak só megy bele, semmi más. Így lesz igazán puha.

Aztán ott van a főzés. Ahogy beleteszed a forrásban lévő vízbe (amibe előtte én a só mellett, cukrot is pakolok), utána finoman meg kell őket igazítani, hogy ne ragadjanak az edény aljára, hanem fel tudjanak jönni a felszínre. Ugyanis miután kikukucskáltak, még 2-3 perc kell nekik, hogy elkészüljenek.

Ekkorra viszont már a morzsának készen kell állni a hempergetésre, mert csak a frissen főtt gombócra ragad rá a köntös. Az is lehet, hogy rögtön a morzsa megpirításával kezdesz neki az egésznek. Én ebbe egyébként mandulát is teszek, mert így finomabb. Ha szilvásat csinálok, akkor mehet hozzá dió.

És ha elkészült, akkor amint villával kettéhasítod a puha gombócot, kiszökik az érett barack finom, cukros leve és bekebelezi az utolsó cseppig a ropogós morzsa. Így az igazi.

Egy klasszikus recept, mégis tartogat meglepetést az elkészítése. Az egyik ilyen, hogy én mindig azt az iskolát követem, hogy a burgonyát megfőzőm… Receptek Sárgabarackos gombóc European Nyomtatás
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat

HOZZÁVALÓK

A tésztához:

  • 1 kg sárga burgonya
  • 50 dkg finomliszt
  • 1 teáskanál só

A töltelékhez:

  • 25 dkg apró szemű sárgabarack
  • 5 dkg nádcukor

A hempergetéshez:

  • 10 dkg pankó morzsa
  • 5 dkg darált mandula
  • 5 dkg olvasztott vaj

A tálaláshoz:

  • porcukor

ELKÉSZÍTÉS

A burgonyát héjastól sós vízben főzd puhára. Szűrd le, hagyd pár percet hűlni, majd hámozd meg. Mérd le a főtt burgonyát és pontosan a súlya felének megfelelő lisztet adj hozzá egy teáskanál sóval együtt, majd az egészet alaposan gyúrd össze.

Lisztezett felületen 2-3 mm vastagra nyújtsd ki és vágd fel 5x5 centis négyzetekre. 

A sárgabarackokat felezd el, majd tegyél egy-egy felet a négyzetekbe. Mindegyikre szórj kevés cukrot és óvatosan csomagold be őket és formázd gombóccá.

A hempergetéshez a morzsát és a mandulát száraz serpenyőben pirítsd meg, majd add hozzá az olvasztott vajat és alaposan keverd el.

Másfél liter vizet forralj fel, adj hozzá egy teáskanál sót és egy evőkanál cukrot és ebben főzd ki a gombócokat. Egyszer óvatosan kavard át őket, nehogy leragadjon az edény aljára, majd ha feljöttek a víz tetejére, még két-három percig főzd őket és szűrőkanállal szedd ki, csepegtesd le és forgasd meg egyből a morzsában.

Porcukorral megszórva tálald.

You may also like

A weboldalon cookie-kat használunk az optimális működés érdekében. Rendben! Bővebben...