Valami vadság: szabadtűz és piknik

írta Kárai Dávid

Szeder-matcha linzer

  • 290 g finomliszt
  • 10 g matchapor
  • 90 g porcukor
  • 100 g darált mandula
  • 1 csipet só
  • 175 g hideg vaj
  • 2 tojásságája
  • 50 ml tej
  • 200 g szederlekvár
  • 150 g erdei szeder
  • 50 porcukor (a szóráshoz)

A lisztet a matchaporral a poruckorral, a manulával és a sóval keverd el. Add hozzá a vajat és robotgéppel vagy kézzel, gyors mozdulatokkal morzsold el benne.

Add hozzá a tojássárgáját és a tejet, majd addig gyúrd, amíg a tészta össze nem áll. Csomagold fóliába és tedd hűtőbe fél órára.

A pihentetett tésztát nyújtsd ki fél centi vastagra, majd szaggasd ki, tedd sütőpapírra és 180 fokos sütőben 6-7 perc alatt süsd meg őket.

A kekszek egyik felét kendd meg lekvárral, tegyél rá egy másik megsütött kekszlapot, a tetejét szórd meg porcukorral, majd díszítsd egy-egy erdei szederrel.

Paradicsomleves grillezett pisztránggal

  • 2 kg paradicsom
  • 2 teáskanál só
  • 1 teáskanál cukor
  • 3 evőkanál almaecet
  • 2 evőkanál olaj
  • 4 szelet pisztrángfilé
  • só, bors
  • 4 db datolyapardicsom
  • chiliolaj
  • friss zöldfűszerek (kakukkfű, oregánó)

A paradicsomot vágd nagyobb darabokra, sózd meg, szórd rá a cukrot és keverd össze az ecettel és kézzel kicsit dolgozd át. Egy szűrőt bélelj ki gézlappal, tedd bele a paradicsomot és egy edénybe egy egész éjszakán keresztül, a hűtőben hagyd lecsepegni. Másnap a lecsepegtetett paradicsomvizet használd a leveshez.

Egy serpenyőt hevíts fel, tedd bele az olajat, majd pirítsd meg benne a halszeletek mindkét oldalát. Közben sózd és borsozd.

A datolyaparadicsomkat vágd félbe és a vágott felét forró serpenyőben karamellizáld meg.

Tálalásnál tegyél egy-egy halszeletet a tányérba, mellé a paradicsomot. Öntsd rá a paradicsomvizet, csepegtesd meg chiliolajjal és szórd rá a friss zöldfűszereket.

Nyitott szendvicsek szuvidált tarjával

  • 4 szelet rozskenyér
  • 4 szelet tarja
  • 2 evőkanál mustár
  • 1 teáskanál pirospaprika
  • 1 gerezd fokhagyma
  • só, bors
  • 15 dkg krémsajt
  • 4 db újhagyma
  • 1 citrom reszelt héja
  • só, bors
  • 1 csokor mángold
  • 4 evőkanál mustár
  • 1 evőkanál méz
  • 1 evőkanál citromlé
  • friss zöldfűszer és azok virágai (kakukkfű, rozmaring vagy oregánó)

A mustárt keverd össze a paprikával és a reszelt fokhagymával, kendd meg vele a tarjaszeleteket, vákuumozd le és 65 fokon 90 percig szuvidáld.

Másnap a húsokat vedd ki a zacskóból és forró serpenyőben vagy a grillrács felett kérgezd meg mindkét oldalukat.

Az újhagymát süsd szinte feketére a láng felett, vágd apróra és a citrom reszelt héjával együtt keverd bele a krémsajtba.

A mángoldot kevés olajon egy serpenyőben fonnyasztd meg, sózd és tedd félre.

A mustárt keverd össze a mézzel és ízesítsd citromlével.

A kenyérszeleteket kendd meg a krémsajttal, fektess rájuk egy-egy szelet húst, erre mehet a mángold, locsolj rá a mustáros öntetből és szórd meg friss zöldfűszerrel.

You may also like

A weboldalon cookie-kat használunk az optimális működés érdekében. Rendben! Bővebben...