Szeder-matcha linzer
- 290 g finomliszt
- 10 g matchapor
- 90 g porcukor
- 100 g darált mandula
- 1 csipet só
- 175 g hideg vaj
- 2 tojásságája
- 50 ml tej
- 200 g szederlekvár
- 150 g erdei szeder
- 50 porcukor (a szóráshoz)
A lisztet a matchaporral a poruckorral, a manulával és a sóval keverd el. Add hozzá a vajat és robotgéppel vagy kézzel, gyors mozdulatokkal morzsold el benne.
Add hozzá a tojássárgáját és a tejet, majd addig gyúrd, amíg a tészta össze nem áll. Csomagold fóliába és tedd hűtőbe fél órára.
A pihentetett tésztát nyújtsd ki fél centi vastagra, majd szaggasd ki, tedd sütőpapírra és 180 fokos sütőben 6-7 perc alatt süsd meg őket.
A kekszek egyik felét kendd meg lekvárral, tegyél rá egy másik megsütött kekszlapot, a tetejét szórd meg porcukorral, majd díszítsd egy-egy erdei szederrel.
Paradicsomleves grillezett pisztránggal
- 2 kg paradicsom
- 2 teáskanál só
- 1 teáskanál cukor
- 3 evőkanál almaecet
- 2 evőkanál olaj
- 4 szelet pisztrángfilé
- só, bors
- 4 db datolyapardicsom
- chiliolaj
- friss zöldfűszerek (kakukkfű, oregánó)
A paradicsomot vágd nagyobb darabokra, sózd meg, szórd rá a cukrot és keverd össze az ecettel és kézzel kicsit dolgozd át. Egy szűrőt bélelj ki gézlappal, tedd bele a paradicsomot és egy edénybe egy egész éjszakán keresztül, a hűtőben hagyd lecsepegni. Másnap a lecsepegtetett paradicsomvizet használd a leveshez.
Egy serpenyőt hevíts fel, tedd bele az olajat, majd pirítsd meg benne a halszeletek mindkét oldalát. Közben sózd és borsozd.
A datolyaparadicsomkat vágd félbe és a vágott felét forró serpenyőben karamellizáld meg.
Tálalásnál tegyél egy-egy halszeletet a tányérba, mellé a paradicsomot. Öntsd rá a paradicsomvizet, csepegtesd meg chiliolajjal és szórd rá a friss zöldfűszereket.
Nyitott szendvicsek szuvidált tarjával
- 4 szelet rozskenyér
- 4 szelet tarja
- 2 evőkanál mustár
- 1 teáskanál pirospaprika
- 1 gerezd fokhagyma
- só, bors
- 15 dkg krémsajt
- 4 db újhagyma
- 1 citrom reszelt héja
- só, bors
- 1 csokor mángold
- 4 evőkanál mustár
- 1 evőkanál méz
- 1 evőkanál citromlé
- friss zöldfűszer és azok virágai (kakukkfű, rozmaring vagy oregánó)
A mustárt keverd össze a paprikával és a reszelt fokhagymával, kendd meg vele a tarjaszeleteket, vákuumozd le és 65 fokon 90 percig szuvidáld.
Másnap a húsokat vedd ki a zacskóból és forró serpenyőben vagy a grillrács felett kérgezd meg mindkét oldalukat.
Az újhagymát süsd szinte feketére a láng felett, vágd apróra és a citrom reszelt héjával együtt keverd bele a krémsajtba.
A mángoldot kevés olajon egy serpenyőben fonnyasztd meg, sózd és tedd félre.
A mustárt keverd össze a mézzel és ízesítsd citromlével.
A kenyérszeleteket kendd meg a krémsajttal, fektess rájuk egy-egy szelet húst, erre mehet a mángold, locsolj rá a mustáros öntetből és szórd meg friss zöldfűszerrel.