A hagyományos répatorta mellett szerettem volna egy extrább, kicsit különlegesebb verziót is elkészíteni. Az ötletet egy Ottolenghi recept adta, amiben egy ananászos fordított tortát készített. A piskótája egy egyensúlytészta, azaz ugyanannyi liszt, cukor és vaj kell bele. Ezt a fajta tésztát imádom, mert elképesztően könnyű és szaftos lesz vele a sütemény. Arra kell csak figyelni, hogy a vajat a cukorral jó habosra kell keverni. Ez 10-15 percet jelent, nem vicc! Utána mehet bele felváltva a lisztes keverék és a tojások.
Ami még nagy kedvencem lett ebben a receptben az a miszos karamell. A fehér miszo pasztát (ez egy erjesztett szójapép, ami ételízesítőként funkcionál) eddig csak sós ételekhez használtam, most viszont a sós karamellet ezzel szerettem volna kiváltani. Elképesztően jó ízt ad neki, hiszen hozza a komplexitást, az umamit, ugyanakkor nem nyomja el az édeset, sőt, kihangsúlyozza.
Egészen biztos, hogy nem ez volt az utolsó miszós karamellszószom és kipróbálom majd más édességekhez is.