Fordított répatorta karamellizált almával

írta Kárai Dávid

A hagyományos répatorta mellett szerettem volna egy extrább, kicsit különlegesebb verziót is elkészíteni. Az ötletet egy Ottolenghi recept adta, amiben egy ananászos fordított tortát készített. A piskótája egy egyensúlytészta, azaz ugyanannyi liszt, cukor és vaj kell bele. Ezt a fajta tésztát imádom, mert elképesztően könnyű és szaftos lesz vele a sütemény. Arra kell csak figyelni, hogy a vajat a cukorral jó habosra kell keverni. Ez 10-15 percet jelent, nem vicc! Utána mehet bele felváltva a lisztes keverék és a tojások.

Ami még nagy kedvencem lett ebben a receptben az a miszos karamell. A fehér miszo pasztát (ez egy erjesztett szójapép, ami ételízesítőként funkcionál) eddig csak sós ételekhez használtam, most viszont a sós karamellet ezzel szerettem volna kiváltani. Elképesztően jó ízt ad neki, hiszen hozza a komplexitást, az umamit, ugyanakkor nem nyomja el az édeset, sőt, kihangsúlyozza.

Egészen biztos, hogy nem ez volt az utolsó miszós karamellszószom és kipróbálom majd más édességekhez is.

Fordított répatorta karamellizált almával

A hagyományos répatorta mellett szerettem volna egy extrább, kicsit különlegesebb verziót is elkészíteni. Az ötletet egy Ottolenghi recept adta, amiben egy ananászos… Receptek Fordított répatorta karamellizált almával European Nyomtatás
Adag: 20 centis tortaforma Előkészületi idő: Főzési idő:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat

HOZZÁVALÓK

Az almához:

  • 20 dkg kristálycukor
  • 50 ml víz
  • 2 dkg reszelt gyömbér
  • 1 púpozott teáskanál miso paszta
  • 35 dkg savanykás alma

 

A tésztához:

  • 20 dkg puha vaj
  • 20 dkg cukor
  • 20 dkg finomliszt
  • 2 teáskanál sütőpor
  • ½ teáskanál só
  • 1,5 teáskanál kínai ötfűszer-keverék
  • 4 tojás
  • 1 evőkanál vaníliakivonat
  • 20 dkg reszelt sárgarépa

ELKÉSZÍTÉS

Először készítsd el az almákat. Ehhez mandolinnal vagy egy éles késsel szeleteld vékonyra az almákat. Kicsumázni nem szükséges, mert a magokat könnyű kiszedni a szeletekből, a magháza pedig megpuhul a sütés végére. Cserébe viszont szép almaszeletek borítják majd a torta tetejét.

A cukrot, a vizet és a reszelt gyömbért tedd egy nagyobb, tapadásmentes serpenyőbe, majd közepes lángon kezdd el melegíteni. Ne kavargasd, csak mozgasd körkörösen a serpenyőt. Amint a cukor elolvad, és elkezd habzani, legyél résen, mert gyorsan odaéghet a karamell. Ha már szép, aranybarna színe van, húzd le a tűzről, óvatosan keverd hozzá a miso pasztát és tedd bele a felszeletelt almát. Tedd vissza a tűzre és addig főzd, amíg a karamell újra fel nem olvad és az almaszeletek megpuhulnak kicsit. Ha kész, tedd félre és hagyd hűlni.

Közben állítsd össze a tésztát. Ehhez a vajat és a cukrot robotgéppel dolgozd jó habosra. Legalább 10-15 perc kell neki, hogy kellően lágy és levegős legyen. Közben a lisztet szitáld át a sütőporral, a sóval és a fűszerkeverékkel. Folyamatos keverés mellett ad hozzá először a lisztes keverék felét a vajhoz, majd két tojást és dolgozd simára. Ezután jöhet a maradék lisztes keverék és a maradék két tojás. Legvégül forgasd hozzá a reszelt répát.

Ha a tészta összeállt, akkor egy 20 centis tortaformát bélelj ki sütőpapírral. Az alját és a szélét is. Az almaszeleteket vedd ki a karamellszószból és fektesd őket a tortaforma aljába. Igyekezz őket szépen, egyenletesen eligazgatni. Ha ezzel megvagy, mehet rá a tészta. Simítsd el a tetejét, majd a tortaformát tedd rá egy tepsire, így ha kifolyna sütés közben egy kis karamell, akkor csak a tepsit kell elmosni.

185 fokon 50-55 percig süsd. Mielőtt kivennéd, tűpróbával ellenőrizd, valóban átsült-e. Ha kész, vedd ki, hagyd néhány percig hűlni, majd óvatosan fordítsd ki a formából. A megmarad karamellszósszal meglocsolva tálald.

MEGJEGYZÉS

Ha felpúposodna a piskóta, vágd le egyenesre a tetejét, így szépen megáll majd.

You may also like

A weboldalon cookie-kat használunk az optimális működés érdekében. Rendben! Bővebben...