Indul a hazai szüret: Lajosmizse már a kezeletlen meyer citromról is híres

írta Kárai Dávid

Citrom a farmtól az asztalig

Amikor tavaly tavasszal elkezdtem dolgozni a magyar termelőket bemutató szakácskönyvemen, hamar felkerült a listámra a lajosmizsei meyercitrom-liget. Szerettem volna megmutatni ugyanis, hogy a klasszikus, jól ismert termékek mellett, milyen különlegességek is megteremnek az országban. Ilyen például a rizs is, amiről sokan azt gondolnánk, hogy csak a buja, ázsiai vidéken van helye, holott az Alföldön is évtizedek óta terem.

A kezeletlen, isteni citromokról híres Szőrös és Kisjuhász kertészet végül egészen prózai okok miatt nem került a könyvbe: azután kezdődött csak a citromszezon, miután már nyomdába adtuk a könyvet. Mégis annyira értékes és különleges az, amin Éva és András már hosszú évek óta a fóliasátrak alatt dolgozik, hogy mindenképp szeretném hírüket vinni.

Tavasszal szamóca, ősszel citrom

A házaspár még a nyolcvanas évek végén, először dísznövények termesztésével kezdte. Később váltottak és ma már a tavaszi-kora nyári szezont a térség védjegyévé vált szamócával indítják és október végére érik be az illatos, ragyogó sárga citromdzsungel. Ez pedig a Szőrös és Kisjuhász kertészet védjegye lett.

Kísérletnek indult, végül annyi gyümölcs termett a citromfákon, hogy értékesíteni kezdték, ma pedig már minden évben több tonnát szednek belőle. Önmagában is kuriózum, hogy Magyarországon kezeletlen citrom termesztésével foglalkozzon valaki, az pedig tényleg ritkaság, hogy mindezt a meyer fajtával teszi. 

A különleges meyer fajta

Ezt a típusú citromot nem nehéz megkülönböztetni a többitől, ha egyszer találkozott vele az ember, hamar rááll a szeme. Felülete simább, színe narancsosabb, formája gömbölydedebb és az illata csábítóan fűszeres. Minden persze nemcsak küllemében, ízében is megjelenik: zamatos, nagyon lédús, vékony héjú és ízében lágy, nem tolakodóan savanykás, néha már-már édeskés ízű.

A délről importált citromokkal szemben ezt mindig akkor szüretelik, amikor a legérettebb és amellett, hogy ekkor a legfinomabb, vitamintartalma is ilyenkor a legkedvezőbb. A rövid utaztatásnak köszönhetően a felületét sem kell gombaölővel vagy viasszal kezelni, így bátran használható teljes egészében a gyümölcs. Héja reszelve, egészben sóban eltéve is akár vagy limonádéhoz a kifacsart “használt” citrom.

A citromfák alatt tyúkok kapirgálnak. Ők végzik a gyomlálást és egyben trágyázzák a növényeket is, na meg persze figyelő szemeikkel vizslatják a sátorba tévedt, citromszedő turistákat. Merthogy az idei szezonban, szinte minden szombat délelőtt nyitott kapuk várják a vendégeket a kertészetben, ahol mindenki magának szüretelheti a citromokat. Érdemes figyelni a kertészet Facebook oldalát, ahol mindig hírt adnak az eseményről.

Citromszüret

Játszós ruha és metszőolló az alapfelszerelés, illetve egy strapabíró láda vagy szatyor, ami elbírja majd zsákmányt. Tapasztalatból mondom, nehéz leállni a szedéssel és bolyongással, de szerencsére túlszedni nem tudja magát az ember, mert hűtőben hosszú idei eltartható, plusz leve és héja is jól fagyasztható.

A citromszezon egyébként október végétől január elejéig tart, aki pedig nem maga szedné, az biztosan megtalálja ez idő alatt a Boldizsárnál, a Farm2Fork.hu oldalon, illetve Noémiél a Falisi Kosár oldalán.

You may also like

A weboldalon cookie-kat használunk az optimális működés érdekében. Rendben! Bővebben...