A családi örökség finomhangolása: Spájz Szörp

írta Kárai Dávid

Boldog vagyok, mert egy olyan pillanathoz érkeztünk, amiért sokat dolgoztunk: ma útjára indul a KI MINT VET projekt, amelyben a hazai termelőket szeretném közelebb hozni nektek, és erősíteni a hangot, mennyire fontosak a lokális, fenntartható, hazai kisvállalkozások. Az elmúlt időszakban sokat kutattam azokat a termelőket, akik példamutatóak szakmájukban, az általuk bejárt úttal inspirálhatnak másokat és persze egytől-egyig páratlan minőséget állítanak elő. Az ő történetükkel, munkájukkal és a termékek mögött álló emberekkel ismerkedhettek meg.

Az idei év során több online interjút hozok nektek, útmutatót adok a legjobb beszerzőhelyekhez, pop-up termelői vacsorákat szervezünk és ősszel ezt a sok élményt, ízt és elkészült receptet egy szakácskönyvben foglaljuk majd össze.

Elsőként jöjjön egy bátor karrierváltás története, amely bebizonyítja, hogy ötven felett sem késő nagyot fordulni a világban, sőt! Egy családi vállalkozás, ahol három generáció tudása áll össze és töltődik palackba. És válasz arra, mit érdemes lépni, ha ledönti a piacot egy világjárvány. Interjú a Spájz Szörp termelőivel: Bálint Ildivel, Katával és Áronnal.


Miért éppen a szörp? Hogyan lett ebből vállalkozás? Mi volt ennek a folyamata, motivációja?

Bálint Ildi: Családunkban több évtizedes hagyomány, hogy minden évben házi szörpöket és lekvárokat készítünk a szűk rokonságnak. Mindig bodzaszörpből készült a legtöbb palack, abból a barátoknak is jutott. Sokszor mondták, hogy ez a legfinomabb bodzaszörp, amit eddig ittak! Ez egy olyan dicséret, ami mindig jól esik. A sok kedves visszajelzésen kívül a döntő pillanat valójában az volt, mikor Kata lányomnak küldtem inni néhány üveg szörpöt Tihanyba, ahol egy vitorláskikötő bárjában dolgozott. A főnöke megkóstolta a szörpöt, kiírta a palatáblára és a nap végére el is adtak 3-4 palackot olyan áron, amit addig nem gondoltunk, hogy fizetnek a fogyasztók szörpért. Ezen a ponton éreztünk rá a fogyasztók igényeinek változására, az azóta „kézműves forradalomnak” nevezett jelenségre. Akkortájt bankban dolgoztam, de már régóta ért bennem a váltás gondolata. A családdal megbeszéltem a terveimet, akik teljes mértékben támogattak, így kiváltottam az engedélyeket és elindult a vállalkozás.

Bálint Áron: Az említett tihanyi eset után egész ősszel, télen ott motoszkált bennünk a gondolat, hogy ezzel a felismeréssel muszáj valamit kezdenünk. Anya akkor egy bankban dolgozott és sokat panaszkodott, de akkor már javában az 50-es évei közepén járt, ami nem éppen a munkahelyek közötti ugrálásról szól, pláne nem vidéken. Tisztán emlékszem, hogy pont a munkahelyi problémákról beszélgettünk egy áprilisi szombat délutáni kávé mellett, amikor megbeszéltük Anyával, hogy a májusban esedékes bodzaszüretkor készít 100 literrel több szörpöt. Így is tett, beültünk az autóba, elmentünk Tihanyig meg vissza, lett 4 partnerünk az északi parton, aztán aki vállalkozott már az tudja, hogy azóta csak kapkodjuk a fejünket…

Miben más a Spájz Szörp, mint más kézműves szörpök?

Áron: Úgy gondolom, hogy a Spájz Szörpök mögött álló emberek teszik különlegessé a termékeket. Három generáció legjavát ötvözzük bennük. Bármilyen elcsépelten hangzik a szörpök receptjeit tényleg Mamikánk adta át Anyának, aki gondoskodása, odafigyelése, törődése nélkül nem tudnánk ilyen magas minőséget produkálni, ő a vállalkozás lelke és ez a lelkesedés az üzemben dolgozókra is átragad. Mi fiatalok valójában csak ezt az örök értéket „öltöztetjük” fel, tesszük trendivé, korszerűvé, de természetesen ez is fontos eleme a sikernek.

Meglehetősen egyedi a kézműves szörpök piacán, hogy mi törekszünk arra, hogy saját termesztésű gyümölcsökből, gyógynövényekből készüljenek a Spájz Szörpök. Nem csak azért mert valójában így tudjuk fenntartható módon, hosszú távon garantálni termékeink minőségét, hanem azért is, mert csak a minőségi termékeket gyártó mezőgazdaságon keresztül látjuk a hazai vidék felvirágzását. Ezen a téren folyamatosan egyeztetünk a térség önkormányzataival, illetve keressük az olyan partnereket, akikkel e cél megvalósítása érdekében sikeresen együtt tudunk működni.

A családi hagyomány hogy jelenik meg a termékekben?

Ildi: A klasszikus ízekhez felhasznált recepteket édesanyámtól örököltem. Minden receptúra egyedi, családi örökség, melyeket olykor “finomhangoltam” a mai ízlés szerint. Van egy 1,5 hektáros földterületünk, illetve az üzem mellett egy fűszerkertünk, ahol arra törekszünk, hogy magunk termeljük meg a szörpök alapanyagának jelentős részét. Mi szüreteljük és válogatjuk a gyümölcsöket és fűszernövényeket, hogy biztosan csak a hibátlan termések kerüljenek a palackokba. A szüretek nagyon jó családi események szoktak lenni.

A család a vállalkozás mögött: Áron, Ildi és Kata

Az, hogy a finomabbnál finomabb Spájz Szörpök elkészüljenek, Bálint Endréné, Ildi feladata, aki a Spájz Szörp lelke. Az ő feladata a szörpök elkészítése mellett a készletek folyamatos feltöltése is, hogy mindig elegendő mennyiség legyen minden Spájz finomságból.

A Spájz termékek raktár utáni sorsával, piacra jutásukkal Bálint Áron foglalkozik. A csapat legnyughatatlanabb tagja, aki mindig valami új dolgon töri a fejét, hogy a fogyasztók és a kereskedelmi partnerek kedvében járjon. Áron feladata az értékesítés fejlesztése, hogy minél több formában élvezhessétek a Spájz Szörpöket.

Ha a szörpökkel kapcsolatban kérdésed merül fel, Bálint Katával kerülsz kapcsolatba. „Kulcsfontosságúnak tartjuk, hogy mindenkivel mi magunk beszéljünk, miszerint a vásárlónk vagy partnerünk érezze, hogy észrevétele fontos számunkra. A visszajelzéseket komolyan vesszük, és folyamatosan beépítjük a működésünkbe.” – említi Kata. Minden beérkező rendelést ő dolgoz fel, ha bármi gond lenne velük, felkeresi a megrendelőt.

Mik az aktuális kihívások a Spájz életében? Milyen utat láttok magatok előtt? Miben fejlődnétek, milyen nagyobb célok vannak?

Az elmúlt év senkinek sem könnyű. Sok partnerünk zárt be tavasszal és kényszerül most is hasonlóra. Mi úgy reagáltunk a kialakult helyzetre, hogy 2020 áprilisában megnyitottuk a webshopunkat, ahonnan közvetlenül is el tudjuk látni a vásárlóinkat, gyorsan és biztonságosan. A visszajelzések és a vásárlások alapján szépen fejlődik ez a csatorna, és ha nem is tudja pótolni a vendéglátás idestova 6 hónapja tartó zárva tartásából fakadó kiesést, nagyban segít átvészelni ezt az időszakot.

Persze ezekben a hónapokban sem tétlenkedtünk: Lelkesen dolgoztunk egy új termékcsalád megvalósításán. Sok visszajelzést kaptunk azzal kapcsolatban, hogy milyen jó lenne, ha a Spájz Szörpök már útrakész formában is kaphatóak lennének. Örömmel jelentjük, hogy a legnépszerűbb ízeink útrakész változatai elkészültek, és a Spájz spritz termékcsalád tagjai már megtalálhatóak az INTERSPAR áruházak polcain. Ez a rendkívüli lehetőség annak köszönhető, hogy a spritz termékeket neveztük a Hungaricool by SPAR versenyre, amely célja új, hazai vállalkozások megismerése és megismertetése a magyar piaccal.

Mindezek mellett úgy látjuk, hogy nagy a kereslet a cukormentes termékek iránt, illetve, mi is szeretnénk, ha az érdeklődő vásárlók minél több Spájz íz közül tudnának választani, így hamarosan új cukormentes ízekkel is színesedik a Spájz portfólió.

Nektek melyik a kedvenc szörpötök a kínálatból, melyikre vagytok a legbüszkébbek?

Ildi: Az eladások alapján vevőink a málna, a bodza és az eper Spájz Szörpöket szeretik a legjobban. Az én kedvencem viszont egyértelműen a Provence szörp. Emlékszem, egyszer egy nagyon érdekes cikket olvastam a provence-i háziasszonyokról, akik a kertjükben található gyógy-és fűszernövényekből vegyesen (4-5 féléből) szednek egy csokorra valót és abból készítenek a családnak szörpöt. Én is kimentem a kertembe és a kosaramat teleszedtem levendulával, mentával, citromfűvel, zsályával, és elkészítettem belőle a mi szörpünket. A családtól a Provence névre keresztelt szörp később nemzetközi elismerést is kapott, 2019-ben a Great Taste Awards-on a legjobb termékek közé választották.

Áron: Az én kedvencem a friss citrusokból készülő Jaffa szörp. Szerettem volna ezt az ízt/érzést elérhetővé tenni a fogyasztók számára egy a korábbinál sokkal természetesebb ízélmény formájában, és Anya megvalósította mindezt. Mindig jól esik egy frissítő, szénsavas Spájz Jaffa szörp, visszarepít a gyermekkoromba…

Kata: Az aktuális kedvenc szörpöm szezonálisan változik. Nagy kedvenceim a cukormentes gyömbér, málna és a fekete ribizli, azonban nálam a közeledő bodzaszürettel párhuzamosan mindig elszabadul a bodzaszörp-őrület.

A webshopon kívül hogy találkozhatnak a szörpökkel a vásárlók?

Vendéglátói partnerhálózatunk országosan meghaladja a 150 partnert, így nehéz lenne őket mind felsorolni, de aki már kért szörpöt, limonádét, koktélt a budapesti bulinegyedben, a Balaton partján, vagy esetleg a Costes Downtown-ban, az jó eséllyel már kóstolta a Spájz Szörpöket.

Emellett megtalálhatóak a termékek a Bortársaság és a Müller polcain, a Nekedterem.hu vagy a Nobly Deli portfoliójában, és számtalan kisebb delikát üzletben országszerte. Folyamatosan keressük a lehetőségeket, hogy egyre szélesebb körben elérhetőek legyenek termékeink.

Ha szívesen megkóstolnátok a szörpöket, akkor a irány a Spájz webshop, ahol most 20% kedvezménnyel rendelhettek a DAVID20 kód beírásával!

You may also like

A weboldalon cookie-kat használunk az optimális működés érdekében. Rendben! Bővebben...