reklám
![](https://www.karaidavid.hu/wp-content/uploads/2020/12/sultsajt-0866.jpg)
Ma már egyre több helyen lehet kapni süthető sajtokat. A leghíresebb ezek közül talán a Mont d’or, de a szupermarketek polcain is találtok sokszor saját márkás verziót. Elég egyszerű az elkészítés. Kicsomagolod, visszateszed a dobozba és irány a 200 fokos sütő tíz percre. Utána óvatosan bevágod kereszt alakban a tetejét és én ilyenkor szoktam ráönteni egy-két kanál fehérbort, megszórni kakukkfűvel és pár gerezd felszeletelt fokhagymát nyomkodni a közepébe. Mehet vissza a sütőbe 10-12 percre, amíg kicsit meg nem barnul.
Vajban pirítottam hozzá kenyérszeleteket, mellé a pohárba töltöttem a Kristinus Utopiaból és indulhatott is a tunkolás. A tetejéről a karamellizált hagyma ne maradjon le! Isteni karácsonyi reggeli vagyis a bor miatt nevezzük brunchnak, ugye…
![](https://www.karaidavid.hu/wp-content/uploads/2020/12/sultsajt-0850-1.jpg)
A karamellizált hagyma receptjét korábban feltettem Instagramra, de legyen meg itt is:
1. 5 dkg vajat olvassz meg egy jó nagy serpenyőben vagy edényben és erre tedd rá a félkarikára vágott, 1 kg hagymát. Soknak tűnik, de nyugi, úgy összeesik majd, hogy a könnyed is kicsordul.
2. Adj hozzá egy teáskanál sót és közepes lángon kezdd el pirítani. Az elején nem nagyon fog történni semmi, de légy türelemmel és szorgosan kavargasd. Amikor már barnul és azt érzed, hogy kezd odatapadni a serpenyő aljára, akkor önts hozzá egy pohár fehérbort (vagy vizet) és főzd tovább.
3. Amikor már egészen mélybarna a színe, akkor mehet hozzá egy löttyintésnyi szójaszósz. Ez valódi umamibomba, felrobbantja az ízeket. Ha késznek nyilvánítottad, akkor zárd el alatta a lángot, még forrón töltsd üvegbe és hagy így kihűlni. Ezután mehet a hűtőbe, ahol kb. egy hétig eláll.
4. Ha az üvegben jól lenyomkodod és olvasztott vajat vagy olajat öntesz a tetejére, akár 3 hétig is jó lesz.