Mákos- és diós babka (jeruzsálemi kalács)

írta Kárai Dávid
Mákos babka

Még tavaly karácsonykor jött az ötlet, hogy mi lenne, ha bejgli helyett inkább mákos és diós babkát sütnék? Most kipróbáltam és jelentem, tökéletesen működik! A szokásos, Ottolenghi-féle tésztát gyúrtam be, dupla adagban és az egyikbe a forrázott diós, a másikba a mákos töltelék került. Ilyenkor viszont már nem is kell meglocsolni a cukorsziruppal sütés után, hiszen a cukorszirup már belemegy a töltelékbe.

Ha ti sem vagytok nagy bejglirajongók, de mégis szeretnétek valami hasonlót az ünnepekre, akkor bátran próbáljátok ki ezeket a kelttésztás, puha kalácsot. Nincs gond a repedezéssel, garantáltan szép lesz a mintája és persze finom is.

Diós babka

Mákos- és diós babka (jeruzsálemi kalács)

Még tavaly karácsonykor jött az ötlet, hogy mi lenne, ha bejgli helyett inkább mákos és diós babkát sütnék? Most kipróbáltam és jelentem,… Receptek Mákos- és diós babka (jeruzsálemi kalács) European Nyomtatás
Adag: 2 db 23 centis formához Előkészületi idő: Főzési idő:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat

HOZZÁVALÓK

A tésztához:

  • 53 dkg finomliszt
  • 10 dkg porcukor
  • 2 teáskanál szárított élesztő (vagy 25 g friss élesztő)
  • 2 egész tojás
  • 2 tojássárgája
  • 1,2 dl tej
  • 1 csipet só
  • 15 dkg szobahőmérsékletű vaj
  • 1 evőkanál olaj a tál kikenéséhez
  • 2 evőkanál vaj a formák kikenézéshez

A töltelékhez:

  • 15 dkg cukor
  • 13 dkg darált mák
  • 13 dkg darált dió
  • 1 citrom reszelt héja
  • 1 narancs reszelt héja
  • 1 teásknaál őrölt kardamom

ELKÉSZÍTÉS

A tésztához a lisztet, a cukrot, az élesztőt és a narancs héját egy tálba tesszük, majd alaposan elkeverjük. A tojást elkeverjük a tojássárgájával és a tejjel, majd a lisztes keverékhez öntjük és robotgéppel elkezdjük összedolgozni a tésztát. 2-3 perc múlva, amikor a tészta már kezd összeállni, elkezdjük fokozatosan hozzáadagolni a kockára vágott vajat, majd ha már az összes belekerült, további 8-10 percig dagasztjuk a tésztát, amíg szép fényes és rugalmas nem lesz. A tésztából egy nagy gombócot formázunk és olajjal kikent tálba tesszük. A tetejére egy frissentartó fóliát teszünk és egy éjszakát hűtőben pihentetjük.

Másnap összeállítjuk a tölteléket. Ehhez a cukrot egy lábasba tesszük és felöntjük annyi vízzel, ami pont ellepi (kb 80 ml). Felforraljuk, majd amikor felolvadt benne a cukor, forrástól számítva két percig főzzük. Két külön tálban a darált diót elkeverjük a reszelt narancshéjjal, a darált mákot a citromhéjjal. A dióhoz adhatunk egy teáskanál őrölt kardamomot is. A cukorszirupot elfelezzük és az egyik felét a dióra, a másikat a mákra öntjük és alaposan összekeverjük mindkettőt.

A hűtőben pihentetett tésztát kicsomagoljuk, két részre osztjuk, majd enyhén lisztezett felületen nagyjából 30x40 centis téglalap alakúra kinyújtjuk őket. Megkenjük az egyiket a diós-, a másikat a mákos töltelékkel úgy, hogy a szélén 2-2 centis peremet hagyunk. A hosszabb oldalánál fogva szorosan feltekerjük őket. A két végét, ahol kevesebb a töltelék, levágjuk, majd az egészet középen hosszában kettévágjuk. Az így kapott két tésztát összefontjuk úgy, hogy lehetőség szerint a vágott rész mindig felfelé nézzen. Megformázzuk, majd kivajazunk két 10x23 centis kenyérformát és óvatosan belefektetjük a kalácsokat. Letakarva egy órát kelesztjük. A teteje opcionálisan lekenhető a kimaradt tojásfehérjével vagy egy egész tojással. Én nem kentem le semmivel. Ezután 190 fokos sütőben 30-35 perc alatt készre sütjük őket.

You may also like

A weboldalon cookie-kat használunk az optimális működés érdekében. Rendben! Bővebben...