Ropogós malaccsászár

írta Kárai Dávid

reklám

Mutatom hogy készíts isteni, ropogós malacsültet. Három fontos trükkje van. Az egyik, hogy a bőrét be kell irdalni. A másik, hogy miután besóztad, állni hagytad legalább fél órát, utána alaposan  szárazra kell törölni, mert a nedvességtől puha maradna a bőre. A harmadik pedig, hogy lesúlyozva kell sütni, a végén megfordítani és magas hőfokon, pár perc alatt jó hólyagosra pirítani a bőrét.. Mindent pontosan leírtam a receptben, tényleg nem bonyolult.

Akkor is megéri nagyobb adagot csinálni belőle, ha idén elmarad a sokfős szilveszteri buli, mert rengeteg formában használható. Lencsefőzelékre feltétnek, ramenbe levesbetétnek,  szendvicsbe friss zsemlével, de önmagában csípős chiliszósszal is jól működik. Sőt, mutatok hozzá egy ázsiai baot is, ami az én nagy kedvencem.

Ropogós malaccsászár

reklám Mutatom hogy készíts isteni, ropogós malacsültet. Három fontos trükkje van. Az egyik, hogy a bőrét be kell irdalni. A másik, hogy… Receptek Ropogós malaccsászár European Nyomtatás
Adag: 6 adag Előkészületi idő: Főzési idő:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat

HOZZÁVALÓK

A malaccszászárhoz:

  • 1,5 kg bőrös, kicsontozott malaccszászár
  • 1 evőkanál só
  • 1,5 evőkanál kínai ötfűszer-keverék

A gőzölt batyukhoz:

  • 2 dl víz
  • 2 teáskanál cukor
  • 20 g friss élesztő (vagy 7 g szárított)
  • 40 dkg finomliszt
  • 1,5 teáskanál só
  • 3 dkg sertészsír
  • 1 evőkanál napraforgóolaj

A szendvicsekhez:

  • 1 kígyóuborka
  • 1 csokor újhagyma
  • 1 csokor friss koriander
  • 5 dkg pörkölt, sótlan mogyoró
  • 1 üveg Shan’shi édes chiliszósz

ELKÉSZÍTÉS

Elkészítés:
A hús bőrös felét beiraljuk, majd az egészet jó alaposan bedörzsöljük sóval. Fóliával letakart tálba tesszük és a hűtőben legalább fél órát, de még jobb ha egy éjszakát pácoljuk.
 
Ezután szárazra töröljük a húst és a húsos részeket (tehát a bőrét nem) bedörzsöljük a kínai ötfűszer-keverékkel. Hagyjuk szobahőmérsékleten állni fél órát, majd bőrös felével lefelé tepsire tesszük. A tetejére teszünk egy sütőpapírt és egy másik tepsit, ami sütés közben lenyomja a húst.
 
Egy órára 200 fokos sütőbe tesszük, majd óvatosan kivesszük. Leszedjük róla a nehezéket és a sütőpapírt és egy hústűvel leellenőrizzük, elég puha-e a húst. Ha igen, akkor megfordítjuk, hogy a bőrös fele nézzen felfelé és visszatesszük a sütőbe 10 percre, hogy megpiruljon a bőre. Ehhez bekapcsolhatjuk a grill fokozatot és/vagy a légkeverés funkciót is. Ha szép ropogós a bőr, kivesszük, hagyjuk bár percet hűlni.

A butyukhoz a langyos vízben elkeverjük a cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt és 15 percig hagyjuk felfutni.

A lisztet a sóval, a zsírral és a felfuttatott élesztős vízzel együtt egy tálba tesszük és robotgéppel sima tésztát dagasztunk belőle. Fóliával letakarjuk és egy órát kelesztjük, amíg duplájára nem nő.

Ezután a tésztát tíz részre osztjuk, gombócokat formázunk belőlük és 10 percig letakarva pihentetjük.

A gombócokat tenyér nagyságú ovális alakokra nyújtjuk, a tetejét megkenjük olajjal és félbehajtjuk és ismét fél órát kelesztjük.

Legvégül vagy bambuszpárolóban, vagy ha ilyenünk nincs, akkor egy sütőpapírral kibélelt tésztaszűrőben, vízgőz felett, lefedve 8-10 perc alatt meggőzöljük a bucikat.

A szendvicsek összeállításához mindegyik buciba teszünk egy-egy szelet malaccsászárt, szeletekre vágott uborkát, aprított koriander és újhagymát. Megszórjuk aprított mogyoróval és chiliszósszal meglocsolva tálaljuk.

 

You may also like

A weboldalon cookie-kat használunk az optimális működés érdekében. Rendben! Bővebben...