A tojásos nokedli szerintem nekem már örökre az egyetemi éveim, hóvégi spórolós kajája marad, amikorra már minden pénzem elköltöttem, de ettől függetlenül imádom! Egyszerűnek tűnik, de van néhány praktika, amit érdemes kipróbálnotok, feltéve ha ti is ilyen jó krémesen szeretitek, mint én.

HOZZÁVALÓK
A salátához:
- 2 kis fejes saláta
- 2 dl alma- vagy fehérborecet
- 1 dl cukor (ez kb 7 dkg)
- 1 teáskanál só
- 3 dl víz
A nokedlihez:
- 50 dkg finomliszt
- 1,5 tk só
- 3 tojás (a tésztába)
- 2 púpos evőkanál tejföl
- 2,5 dl víz
- 1 evőkanál zsír
- 8 db tojás (a nokedlire)
- 1 teáskanál tejföl (a tojásba)
- frissen őrölt fekete bors, a tálaláshoz
ELKÉSZÍTÉS
A saláta külső leveleit leszedjük, alaposan megmossuk, lecsepegtetjük, majd négy részre vágjuk. Az ecetben elkeverjük a cukrot és a sót, majd ha teljesen feloldódott, felöntjük a vízzel. Állni hagyjuk, amíg elkészítjük a nokedlit.
A nokedlihez a lisztet elkeverjük a sóval, majd hozzáütjük a tojásokat, belekanalazzuk a tejfölt, majd folyamatos keverés mellett adagoljuk hozzá a vizet, amíg sűrű, fényes és csomómentes nem lesz. A legjobb, ha fakanállal, gyors mozdulatokkal dolgozunk. Ha elkészültünk, akkor forrásban lévő bő, sós vízbe szaggatjuk a tésztát úgy, hogy előtte a fakanalat és a szaggatót is belemártjuk a forró vízbe, így kevesebb tészta fog hozzáragadni. Közben a zsírt egy nagy serpenyőben felolvasztjuk. A maradék tojásokat egy csipet sóval és a tejföllel felverjük (nem baj ha nem keveredik el benne teljesen a tejföl, elolvad ha a nokedlire öntjük). A megfőtt nokedlit leszűrjük és rögtön a felolvasztott zsírba tesszük, átforgatjuk, majd ráöntjük a felvert tojásokat, és anélkül, hogy bekapcsolnánk alatta a tűzhelyet, jó alaposan átkeverjük. A forró galuska hőjétől pont tökéletesen krémes lesz a tojás. Az ecetes salátával tálaljuk.