Lusta gyümölcsös piskóta

írta Kárai Dávid

Elhinnétek, hogy ebben a tortában csupán 15 perc munka van? Pedig így van! Ez itt a lusta asszonyok piskótája, vagy azoké, akik másnap reggel kerti partiba mennek, de leültek sorozatot nézni és este 11-kor kapnak észbe, hogy a süti még sehol. Tényleg nagyon szeretem ezt a receptet, mert kevés hozzávalós, a gyümölcsöket szezonálisan lehet váltogatni és pont ettől lesz izgalmas, mert minden gyümölccsel más és más lesz a süti, de egy a közös bennük: az összessel isteni! Egy titok van csak: jóóó sok gyümölcs kell bele! Ha almásan készítem, akkor négy nagy almát teszek bele, ha bogyósból (málna, eper, áfonya, szeder), akkor legalább 35 dekát érdemes hozzákeverni. Nem véletlenül mondja Dorie Greenspan, a recept eredeti szerzője, hogy “ez egy gyümölcstorta, amiben több a gyümölcs, mint a torta”. 

Az almás verzió fahéjas fagyival mennyei, ezt a málnásat én most narancsvirágvízzel és kevés porcukorral kikevert mascarponeval tálaltam, mellé friss gyümölccsel és aprított pisztáciával megszórva. Ha pedig nem szorít titeket az idő, próbáljátok ki barnított vajjal, azaz a vajat ne csak szimplán felolvasszátok, hanem addig melegítsétek, amíg teljesen átlátszó, aranyló színű nem lesz és az alján megjelennek karamellizálódott tejdarabkák. Ha ezt keveritek hozzá, akkor egy gazdag, mély ízű, enyhén karamellás karakterrel ruházzátok fel a sütiteket.

Lusta gyümölcsös piskóta

Elhinnétek, hogy ebben a tortában csupán 15 perc munka van? Pedig így van! Ez itt a lusta asszonyok piskótája, vagy azoké, akik… Desszert Lusta gyümölcsös piskóta European Nyomtatás
Adag: 22 cm-es tortaforma Előkészületi idő: Főzési idő:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat

HOZZÁVALÓK

A piskótához:

  • 14 dkg liszt
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 1 nagy csipet só
  • 3 tojás
  • 20 dkg cukor
  • 2 evőkanál citromlé (vagy rum)
  • 1 evőkanál vaníliakivonat
  • 17,5 dkg olvasztott vaj (lehet barnított vaj is)
  • 35 dkg fagyasztott málna (vagy más gyümölcs)

A mascarponekrémhez:

  • 25 dkg mascarpone
  • 2 evőkanál porcukor
  • pár csepp narancsvirágvíz

A tálaláshoz:

  • 12,5 dkg málna
  • 4 evőkanál aprított pisztácia

ELKÉSZÍTÉS

A lisztet, a sütőport és a sót egy tálba szitáljuk. A tojásokat habosra keverjük, majd hozzáadjuk a cukrot és robotgéppel fehéredésig verjük. Ezután belekeverjük a citromlevet és a vaníliakivonatot is. Ezután felváltva belekeverjük a lisztet és az olvaszott vajat: először a liszt felét, simára keverjük, majd jöhet bele a vaj fele, ismét simára keverjük, aztán a maradék liszt és végül a maradék vaj. Itt spatulára váltunk és óvatosan belekverjük a gyümölcsöt.

Egy 22 centis tortaforma alját kibéleljük sütőpapírral, a szélét pedig alaposan kivajazzuk. A tésztát beleöntjük az előkészített tortaformába és 175 fokon 45-50 perc alatt készre sütjük. Mielőtt kivesszük a sütőből, tűpróbával ellenőrizzuk. Hagyjuk langyosra hűlni, majd tálaljuk.

A mascarponekrémhez az összes hozzávalót alaposan kikeverjük (ha szeretnénk, kevés tejszínhabbal tovább lazíthatjuk).

Tálalásnál a tortát szeletekre vágjuk és a mascarponekrémmel, valamint friss málnával és pisztáciával megszórva tányérokra szedjük.

You may also like

A weboldalon cookie-kat használunk az optimális működés érdekében. Rendben! Bővebben...