Spenótos-medvehagymás rétespite

írta Kárai Dávid

#reklám

Fetasajtos-spenótos tekert rétes medvehagymával megspékelve. Minden évben alig várjuk, hogy megjelenjenek az első friss zöldek a piacon, mert ebből érezzük, hogy tényleg itt kopogtat már a tavasz.. Rendszerint a medvehagyma nyitja a sort, amit szinte tényleg mindenbe pakolhatunk, amibe mondjuk fokhagymát is tennénk. Nem hiába hívják angolul “wild garlic”-nak, azaz vad fokhagymának. A spenótról pedig tudjuk, hogy nagyon jó barátok a hagymával, úgyhogy itt nem lehet mellényúlni. És addig is, amíg a friss spenót meg nem érkezik, bátran nyúlhatunk a fagyasztott verzióhoz, ezt legalább mosni sem kell, lehet egyből a serpenyőbe dobni..

Ez így egy komplett vacsorának is megfelel, reggelire pedig be lehet falni a maradék, ha nem fogyna el mind még langyosan. Gyorsan elkészíthető, vendégvárónak is isteni és szerintem még a húsvéti asztalra is simán beillik. Feta helyett mehet bele juhtúró vagy rögös túró is.

Arra figyeljetek, hogy miután átpároljátok a spenótot, hagyjátok lecsepegni egy szűrőben, így tuti nem áztatja majd el a töltelék a tésztát és jó ropogósra sül majd. A töltésnél és a tekerésnél gyorsan kell dolgozni, hogy ne száradjanak ki a réteslapok, így lehet szépen hajtogatni majd. Fontos, hogy mindig csak azt a réteslapot vedd elő, amivel dolgozol, a maradékot hagyd a csomagolásban, vagy takard le egy konyharuhával.

Spenótos-medvehagymás rétespite

#reklám Fetasajtos-spenótos tekert rétes medvehagymával megspékelve. Minden évben alig várjuk, hogy megjelenjenek az első friss zöldek a piacon, mert ebből érezzük, hogy… Receptek Spenótos-medvehagymás rétespite European Nyomtatás
Adag: 6 adag Előkészületi idő: Főzési idő:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat

HOZZÁVALÓK

  • 3 evőkanál olívaolaj
  • 1 fej vöröshagyma
  • 80 dkg fagyasztott, aprított spenót
  • 25 dkg feta sajt
  • 15 dkg krémsajt
  • 1 tojás
  • 1 csokor medvehagyma
  • só, bors
  • 5 dkg olvasztott vaj
  • 9 db réteslap
  • 1 evőkanál szezámmag
  • friss petrezselyem és reszelt citrom héja a tálaláshoz

ELKÉSZÍTÉS

Az olajat egy nagyobb serpenyőben hevítsd fel, majd pirítsd meg rajta az apróra szeletelt vöröshagymát. 5-6 perc után, ha már üveges, mehet hozzá a spenót. Fedd le, hogy gyorsabban kiolvadjon és párold néhány percig. Ha a spenót már felengedett, akkor nagyobb lángon főzd 10 percet, hogy minél több víz elpárologjon alóla, majd az egészet tedd át egy szűrőbe és csepegtesd le, ezalatt hagyd langyosra hűlni a spenótot.

Ha kihűlt a spenótos keverék, tedd át egy nagyobb keverőtálba. Add hozzá az összemorzsolt fetát, egy egész tojást, a felaprított medvehagymát, majd sózd és borsozd. A sóval csak óvatosan, mert a feta már önmagában elég sós lehet. Az egészet alaposan keverd össze és egy lágy, de formázható tölteléket kell kapnod. Ha túl hígnak érzed, adj hozzá egy-két evőkanál zsemlemorzsát, hogy jobban összeálljon.

A vajat olvaszd meg, majd terítsd ki magad elé egy réteslapot. Vékonyan kend meg olvasztott vajjal a tetejét, rakj rá egy újabb réteslapot, ezt szintén vajazd meg. Erre kerüljön még egy réteslap és egy újabb vékony réteg vaj. Ezután a töltelék egyharmadát halmozd a réteslap hosszabb oldalára egy sorba, majd óvatosan kezd el feltekerni. Ha kész a rétesrúd, akkor finoman formázz belőle egy korongot és tedd egy kivajazott torta- vagy pitformába. Ezt ismételd meg a maradék réteslapokkal és töltelékkel, de a végén úgy tekerd fel, hogy az új adag töltött rétest a már megformázott koronghoz illeszted hozzá.

A maradék olvasztott vajjal kend meg a rétes tetejét, szórd meg szezámmaggal, majd tedd 200 fokos sütőbe 35 percre, amíg szép aranybarnára nem sül.

Ha elkészült, vedd ki a sütőből, hagyd pár percet hűlni és szórd meg frissen aprított petrezselyemmel és egy citrom reszelt héjával. Olajbogyóval és joghurttal tálald. Langyosan és hidegen is finom.

You may also like

A weboldalon cookie-kat használunk az optimális működés érdekében. Rendben! Bővebben...