Túrógombóc

írta Kárai Dávid

Most mondhatnám, hogy ez a tökéletes túrógombóc receptje, de nem lenne igaz. Azért nem, mert mindenki másképp szereti. Nekem például furcsa az, amikor sós a túrós massza, azaz nem kerül bele cukor, de tudom, hogy van akinek meg az a kedvence. Van, aki a túrógombócot gyorsan bekeverve villámvacsorának szereti, de ennek a receptnek viszont pont az az erénye, hogy sokáig áll a túró a hűtőben.

Nekem ez a recept vált be a legjobban, mondom is, hogy miért imádjuk annyira. A bekevert masszát hűtőben pihentetem egy éjszakát, így a búzadara meg tudja szívni magát, ezáltal sokkal kevesebb is elég bele, így a túró marad a főszerepben. Nagyon lágy marad a túrós massza, de ez kell ahhoz hogy tálalásnál is rezgősek legyenek, szóval finoman kell vele bánni a formázásnál. Mielőtt a gyöngyöző vízbe dobom, meghempergetem a gombócokat lisztben, így nem ragadnak az edény aljára és segít őket egyben tartani. Sós-cukros vízben főzöm ki őket, így lesznek igazán ízesek. Morzsának pankót és darált mandulát pirítok le, ezt keverem aztán össze olvaszott vajjal. Isteni és ropogós! A visszafogottan édes tejföl persze elmaradhatatlan, de szeretek a savanykás íz mellé kanalazni baracklekvárt is, vagy ahogy most is, ebből a sült eperből tettem a tányérra.

Én inkább nagyobb fazonú gombócokat csinálok, úgy két evőkanálnyi mennyiséget, mert így desszertnek pont elég belőle egy, de arra figyeljetek, ha óriás gombócokat készítetek, azt tovább hagyjátok benne a vízben, hogy jól átfőjenek.

Teszteljétek, mert lefogadom, hogy ti is beleszerettek majd ebbe a receptbe!

Túrógombóc

Most mondhatnám, hogy ez a tökéletes túrógombóc receptje, de nem lenne igaz. Azért nem, mert mindenki másképp szereti. Nekem például furcsa az,… Desszert Túrógombóc European Nyomtatás
Előkészületi idő: Főzési idő:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat

HOZZÁVALÓK

A túrógombóchoz:

  • 50 dkg túró
  • 7 dkg búzadara
  • 5 dkg porcukor
  • 1 nagy csipet só
  • ½ vaníliarúd kikapart magjai
  • 2 db tojás
  • 3 evőkanál liszt (a hempergetéshez)

A morzsához:

  • 7 dkg panko morzsa
  • 5 dkg darált mandula
  • 1 evőkanál vaj

A tálaláshoz:

  • 30 dkg tejföl
  • porcukor ízlés szerint
  • baracklekvár vagy sülteper-szósz

ELKÉSZÍTÉS

A liszt kivételével, a túrógombóc összes többi hozzávalóját alaposan összekeverjük és fóliával letakarva egy éjszakára a hűtőbe tesszük.

Másnap kb két liter vizet felforralunk, ehhez adunk két evőkanál cukrot és egy teáskanál sót. A túrós masszából gombócokat formázunk, meghempergetjük a lisztben és a gyöngyöző vízbe tesszük. Figyeljünk rá, hogy ne lobogjon túlságosan, mert akkor széteshetnek a gombócok. Egy-két perccel később egy kanállal óvatosan nyúljunk a gombócok alá, hogy elválasszuk az edény aljáról és addig főzzük őket, amíg feljönnek a víz tetejére. Ekkor elzárjuk alatta a lángot, lefedjük és 10 percig a vízben hagyjuk, hogy a közepe is átfőjön.

A morzsához a pankót és a mandulát száraz serpenyőbe tesszük és közepes lángon aranybarnára pirítjuk. Ha ez megvan, kivesszük a serpenyőből és a helyére bedobjuk a vajat. Megvárjuk amíg elolvad, majd belekeverjük a pirított morzsát.
A kifőtt gombócokat szűrőlapáttal a morzsába szedjük, meghempergetjük benne, majd a porcukorral elkevert tejföllel és lekvárral tálaljuk.

You may also like

A weboldalon cookie-kat használunk az optimális működés érdekében. Rendben! Bővebben...