Ütős tojássaláta ötperces házi majonézzel

írta Kárai Dávid

Házi majonéznek nekilátni csak akkor van értelme, ha jelentős mennyiséget akarunk felhasználni belőle, vagy ha a hűtőből kétkanálra esszük és mindenre szeretjük rákenni. Na nem azért, mert olyan sokáig tartana kikeverni (sőt!), hanem mert egyszerűen nem lehet, vagy inkább nem érdemes belőle keveset készíteni. A bolti egyedek simán elhevernek a hűtőben akár hetekig is, ehhez képest a házit érdemes néhány nap alatt felhasználni, hiszen ebbe semmilyen tartósító cucmák nem került.

A klasszikus módszert szerintem sokan ismerik, miszerint kézi habverővel, a tojáshoz szépen, lassan, nagggyon lassan csurgatva kell hozzáadni az olajat és egészen addig keverni, amíg jó sűrű állaga nem lesz. Aki már valaha csinált ilyet, az soha többé nem akarja. Én legalábbis tuti nem, mert úgy bedurrantja az ember karját, hogy aztán három napig tízperces fájásonként emlékeztetjük saját magunkat mekkora őrület volt ez.

Ezzel szemben ugye van a gépi megoldás és nem, nem a gépi habverő, hanem a turmixgép vagy robotgép. Azért ez utóbbi kettőt érdemes választani, mert marha könnyen lehet hozzá csurgatni az olajat és nem kell egyik kézzel a gépet egyensúlyozni, a másikkal meg vékony sugárban locsolni. A menet meg csak annyi, hogy fogod a tojást és a citromlevet, belepakolod a gépbe, elkezded járatni és szépen adagolod az olajat, ő meg teszi a dolgát. A legvégén pedig ha jó sűrű az állag, már csak ízesíteni kell: mustár, só, cukor.

Így húsvétkor érdemes kikeverni egy adagot, mert fényévekkel finomabb lesz tőle a francia saláta, fel lehet vele ütni a tormát, ha túlságosan bika lenne, vagy keverhetitek ehhez az isteni, curry-s tojássalátához is és ilyen csinos kis szendvicseket rakhattok az asztalra!

A bejegyzést a Russell Hobbs támogatta.

Curry-s tojássaláta házi majonézzel

Házi majonéznek nekilátni csak akkor van értelme, ha jelentős mennyiséget akarunk felhasználni belőle, vagy ha a hűtőből kétkanálra esszük és mindenre szeretjük… Sós krémek Ütős tojássaláta ötperces házi majonézzel Fúziós Nyomtatás
Adag: 6 Előkészületi idő: Főzési idő:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat

HOZZÁVALÓK

A majonézhez

 • 1 db egész tojás
 • 2 db tojássárgája
 • 1 tk mustár (ha lehet, akkor angol)
 • 2 ek citromlé
 • 350 ml recpceolaj (vagy napraforgó)
 • só ízlés szerint
 • cukor ízlés szerint

A tojássaláta

 • 6 db tojás
 • 4 ek házi majonéz
 • 1 ek tejföl
 • 1 tk mustár
 • 1 tk currypor
 • 1 db újhagyma
 • só, bors

A szendvicsekhez

 • 3 db tojás
 • 12 szelet kenyér
 • 6 db csemegeuborka

ELKÉSZÍTÉS

 1. A házi majonézhez az egész tojást, a két tojássárgáját és a citromlét a robotgépbe tesszük, majd elkezdjük keverni (ha van, akkor nem a késes, hanem a műanyag betéttel).
 2. Folyamatos keverés mellett hozzácsurgatjuk az olajat. Egészen vékony sugárban, hogy legyen ideje a tojással alaposan elkeveredni, azaz ne csapódjon ki. Szóval legyünk türelmesek.
 3. Ha ez megvan, akkor már csak az ízesítés van hátra: mustár, só és cukor kell bele. Hogy milyen arányban, az ránk van bízva, kóstolgassuk.
 4. A tojássalátához a tojásokat forró vízbe tesszük azzal a hárommal együtt, amit majd a szendvicsekbe szánunk. Újraforrástól számított hat perc múlva hármat kiveszünk belőle, hideg vízbe tesszük, a maradék tojásokat további négy percig főzzük. Ha letelt az összesen tíz perc, akkor a maradék hat tojást is kihalásszuk és egy másik edénybe, hideg vízbe tesszük. (Fontos, hogy ne az előző háromhoz adjuk hozzá, mert akkor ugye összekeverednek.)
 5. A hat tojás, amit tíz percig főzünk, megpucoljuk, félbe vágjuk, majd a sárgájukat egy keverőtálba tesszük és villával alaposan összetörjük. Hozzáadjuk a majonézt, a tejfölt, a mustárt és a curryport, majd jól kikeverjük. 
 6. Mehet bele a felaprított újhagyma, valamint az apró kockára vágott tojásfehérje is és jól összeforgatjuk. 
 7. Legvégül pedig már csak só és bors hiányzik belőle.
 8. A szendvicsek összeállításához megpucoljuk a hat percig főtt tojásokat, félbe vágjuk őket és vágott felükkel lefelé a kenyérre fektetjük. Köré halmozzuk a tojássalátát. A másik szelet kenyérre rátesszük a vékony csíkokra vágott uborkát, majd összeborítjük és félbevágva tálaljuk!

You may also like

A weboldalon cookie-kat használunk az optimális működés érdekében. Rendben! Bővebben...