Húsvéti citrmos-gyömbéres linzer

írta Kárai Dávid

Amíg a karácsonynak megvannak a maga “hivatalos” édességei, addig húsvétkor nem meglepő módon inkább a sonka és annak kiegészítői körül forog minden és desszertek közul maximum csak a répatorta sorolható a klasszikus kategóriában, de az is inkább a nyúl-répa asszociáció miatt.

Ez persze nem feltétlenül gond, sőt, így lehet mindenfélével kísérletezgetni és nincsenek kötelező elemek. Én ezt a citromkrémmel töltött kekszet már évek óta sütöm kisebb-nagyobb változtatásokkal. Volt már, hogy mákot szórtam a tésztába, akadt olyan verzió is, hogy a hagyományos, hullámos szélű, kerek szaggatóval formáztam meg, most pedig a citromkrémet kevés reszelt gyömbérrel dobtam fel.

A krémreceptet egyébként érdemes megtanulni, mert én magam rengeteg mindenhez használom. Mascarponeval kikeverve szuper tortatöltelék. Önmagában mehet pohárkrémekhez, vagy mákos piskóták közé, de simán, csak vajjal megkent reggeli kalácsra is.

A tésztán is megpróbáltam alakítani, pontosabban a 3:2:1-es linzertésztából megcsinálni, hogy kicsit gyakoroljak a cukrászvizsgámra, de megint rá kellett jönnöm, hogy az én linzertészta-receptemmel sokkal jobban lehet dolgozni. Ebben egy titok van, kerül bele nagyon kevés, mindössze 30 ml tejszín, viszont ettől jól formázható lesz a tészta és nem törik állandóan. Úgyhogy végül ezzel, a tejszínessel csináltam most is, a vizsgán meg meg ha esetleg ezt húznám, akkor lehet majd belecsalom valahogy…

A bejegyzést a Russell Hobbs támogatta.

Citrmos-gyömbéres linzer

Amíg a karácsonynak megvannak a maga “hivatalos” édességei, addig húsvétkor nem meglepő módon inkább a sonka és annak kiegészítői körül forog minden… Desszert keksz, húsvét, citromkrém, lemon curd, linzer, citromos keksz European Nyomtatás
Adag: 12 db Előkészületi idő: Főzési idő:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat

HOZZÁVALÓK

A tésztához

  • 250 g finomliszt
  • 150 g hideg vaj
  • 1 csipet só
  • 65 g porcukor
  • 30 ml habtejszín (vagy tej)
  • 1 db tojássárgája

A citromkrémhez

  • 10 g reszelt gyömbér
  • 150 ml citromlé
  • 120 g cukor
  • 3 db tojás
  • 150 g vaj

ELKÉSZÍTÉS

  1. A tésztához a lisztet egy keverőtálba tesszük és hozzáadjuk az apró darabokra vágott, hideg vajat. Vagy géppel, vagy kézzel gyorsan eldolgozzuk. (Én szeretem gépben csinálni, mert így kevésbé melegszik fel a vaj.)
  2. Ezután beleszitáljuk a porcukrot, hozzáadjuk a sót és jó alaposan eldolgozzuk benne. 
  3. A tejszínben elkeverjük a tojássárgáját, hozzáadjuk a lisztes keverékhez és addig dolgozzuk tovább a tésztát, amíg össze nem áll. 
  4. Ezután fóliába csomagoljuk és hűbőben pihentetjük legalább fél órát.
  5. Közben elkészítjük a citromos krémet. Ehhez a vaj kivételével minden hozzávalót egy lábosba teszünk és közepes lángon elkezdjük melegíteni és gyakran kevergetjük. 
  6. Pár perc elteltével elkezd besűrűsödni, és eztuán pillanatok alatt eléri a pudingszerű állagot. Ilyenkor vigyázni kell, nehogy becsomosódojon,  úgyhogy ezt már érdemes kézi habverővel átkavarni és le is húzhatjuk a tűzről.
  7. Szitán átpasszírozzuk, hogy a gyömbérdarabok ne maradjanak benne, majd a kockára vágott vajat robotgéppel beledolgozzuk a krémben és félretesszük hűlni.
  8. A pihentetett tésztát vékonyan lisztezett felületen 3-4 mm vastagságúra kinyújtjuk, majd kiszaggatjuk. Minden második közepébe egy kis köralakú szaggatóval lyukat csinálunk.  (Én jelen esetben egy habzsák csövét használtam.) Tepsire pakoljuk.
  9. 175 fokon 10-12 perc elég is neki. Nem kell hogy nagyon megpiruljanak, elég ha csak megszilárdulnak a kekszek. Ha kész, kivesszük és hagyjuk kicsit hűlni.
  10. Eztán az aljakat középen megkenjük citromkrémmel, rápakoljuk a tetőket és porcukorral megszórjuk.
  11. Különöset jót tesz neki, ha pár órát állni hagyjuk.

You may also like

A weboldalon cookie-kat használunk az optimális működés érdekében. Rendben! Bővebben...