A tökéletes hummusz

írta Kárai Dávid

A hummusz ma már szerintem egy alaprecept. Egy olyan krém, ami tökéletesen beférkőzött a modern háztartásokba, így szerintem mindenkinek elkél egy olyan recept, amihez bármikor biztos kézzel nyúlhat. Nekem ez az.

A hummusz elkészítése semmi bonyolult trükköt nem tartalmaz, mégis van néhány tanács, amit érdemes betartani. Elsőként célszerű időt szánni rá, és nem a konzervet feltépni, hanem a szárított csicserit beáztatni egy éjszakára. Egész egyszerűen más lesz az állaga és az íze is. Ha ez megvan, akkor egy tiszta vízben, szódabikarbóna kíséretében kell puhára főzni. Szintén a jobb állag és a gyorsabb főzési idő miatt.

Ami semmi esetre sem hiányozhat belőle, az a tahini. Ez tulajdonképp egy szezámmagpaszta, amit nagyobb szupermarketekben, vagy keleti üzletekben simán be lehet szerezni. Érdemes a nagyobb kiszerelést választani, mert sokáig eláll a hűtőben és ár-érték arányban jobban megéri.

Kell még bele citrom, fűszerek, só és kevés víz, hogy krémes legyen, de tulajdonképpen ennyi. Hogy aztán maradunk-e az alapnál, vagy megyünk tovább az ízekkel, az csak rajtunk múlik.

Én tavasszal mindig csinálok egy medvehagymásat, de a curry-s vagy éppen a sültcéklás változatokat is eléggé csípem. Most a nyári hangulat hatására sült paradicsommal szervíroztam, és eszméletlen jó kiegészítője lett, sőt még praktikus is: csak meg kell kenni egy szelet kenyeret, erre jöhet egy sült paradicsom, amit óvatosan szét kell nyomni rajta, és már kész is az egyik legszuperebb szendó!

A bejegyzést a Vidám Paradicsom támogatta

A hummusz ma már szerintem egy alaprecept. Egy olyan krém, ami tökéletesen beférkőzött a modern háztartásokba, így szerintem mindenkinek elkél egy olyan… Receptek A tökéletes hummusz arab Nyomtatás
Adag: 6 adag Előkészületi idő: Főzési idő:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat

HOZZÁVALÓK

A hummuszhoz:

  • 250 g csicseriborsó
  • víz az áztatáshoz
  • 1 tk szódabikarbóna
  • víz a főzéshez
  • 200 g tahini
  • 1 tk római kömény
  • 1 tk koriander
  • ½ citrom leve
  • 2 ek olívaolaj
  • víz a krémesítéshez

A sült paradicsomhoz:

  • 200 g Vidám Paradicson fürtös cherry paradicsom
  • 2 ek olívaolaj
  • 1 tk oregánó
  • só, bors
  • 3 gerezd fokhagyma

A tálaláshoz:

  • olívaolaj
  • friss koriander

ELKÉSZÍTÉS

  1. A hummuszhoz a csicseriborsót előző éjszaka beáztatjuk. Másnap leszűrjük, egy edénybe tesszük, hozzáadjuk a szódabikarbónát és felöntjük annyi vízzel, ami bőven ellepi.
  2. 25-30 perc alatt puhára főzzük.
  3. Közben a paradicsomokat egy kisebb tepsibe tesszük, meglocsoljuk olívaolajjal, fűszerezzük oregánóval, sóval és borssal, majd mellédobjuk a megtisztított fokhagymákat is. 200 fokos sütőben 20-25 perc alatt megsütjük őket.
  4. A megfőtt csicseriborsót leszűrjük, aprítógépbe tesszük. Hozzáadjuk a tahinit, a római köményt, a tahinit és a sót. Belefacsarjuk fél citrom levét, majd az egészet elkezdjük pürésíteni. Hozzáadunk két evőkanál olívaolajat és annyi hideg vizet, hogy krémes legyen az állaga.
  5. A kész hummuszt a sült paradicsomokkal, friss korianderrel és olívaolajjal meglocsolva tálaljuk.

You may also like

A weboldalon cookie-kat használunk az optimális működés érdekében. Rendben! Bővebben...