A hummusz ma már szerintem egy alaprecept. Egy olyan krém, ami tökéletesen beférkőzött a modern háztartásokba, így szerintem mindenkinek elkél egy olyan recept, amihez bármikor biztos kézzel nyúlhat. Nekem ez az.
A hummusz elkészítése semmi bonyolult trükköt nem tartalmaz, mégis van néhány tanács, amit érdemes betartani. Elsőként célszerű időt szánni rá, és nem a konzervet feltépni, hanem a szárított csicserit beáztatni egy éjszakára. Egész egyszerűen más lesz az állaga és az íze is. Ha ez megvan, akkor egy tiszta vízben, szódabikarbóna kíséretében kell puhára főzni. Szintén a jobb állag és a gyorsabb főzési idő miatt.
Ami semmi esetre sem hiányozhat belőle, az a tahini. Ez tulajdonképp egy szezámmagpaszta, amit nagyobb szupermarketekben, vagy keleti üzletekben simán be lehet szerezni. Érdemes a nagyobb kiszerelést választani, mert sokáig eláll a hűtőben és ár-érték arányban jobban megéri.
Kell még bele citrom, fűszerek, só és kevés víz, hogy krémes legyen, de tulajdonképpen ennyi. Hogy aztán maradunk-e az alapnál, vagy megyünk tovább az ízekkel, az csak rajtunk múlik.
Én tavasszal mindig csinálok egy medvehagymásat, de a curry-s vagy éppen a sültcéklás változatokat is eléggé csípem. Most a nyári hangulat hatására sült paradicsommal szervíroztam, és eszméletlen jó kiegészítője lett, sőt még praktikus is: csak meg kell kenni egy szelet kenyeret, erre jöhet egy sült paradicsom, amit óvatosan szét kell nyomni rajta, és már kész is az egyik legszuperebb szendó!
