Többször mondtam már, hogy az ünnepek alatt vagy fontos alkalmakkor nem szabad újdonságokkal kísérletezni, mert nincs annál nagyobb bosszúság, amikor téthelyzetben nem sikerül egy-egy recept. Persze erre egy jó megoldás az, ha előtte pár nappal lepróbáljátok a menüt, de erre nincs mindig lehetőség, főleg ha csak az utolsó pillanatban született meg az ötlet.
Idén a húsvéti kalács beszerzése nem lesz egyszerű feladat, így biztos vagyok benne, hogy sokkal többen fognak otthon nekiállni, hogy saját maguk süssék meg, mint ezelőtt bármikor és azt is lefogadom, hogy sokan lesznek köztük olyanok, akik először futnak neki a feladatnak. Most főleg nekik szeretnék segíteni, mert ez tényleg egy bombabiztos recept, olyan, amit nehéz elrontani, fonni sem kell és a végeredmény mégis mutatós.
Persze bátran ajánlom a gyakorlottabbaknak is, mert annak köszönhetően, hogy nincs benne tojás, olyan puha a tésztája, hogy az valami elképesztő!

Egyedüli kihívást csak a kelesztés jelenthet, de ehhez csak néhány trükkre van szükség, hogy ne legyen galiba, mondom is:
- A tejet langyosítsátok fel, de ügyeljetek rá, hogy nem kell forrónak lennie. Ha túlmelegítetted volna, akkor sincs pánik, várd meg szépen, amíg visszahűl
- A tejhez keverjetek hozzá egy kanál cukrot, hogy legyen mint “ennie” az élesztőgombáknak.
- Nekem akkor fut fel a legszebben, ha egy széles szájú bögrében készítem.
- Ha a tejben benne a cukor, akkor már csak az élesztőt kell kézzel belemorzsolni, kanállal egyet kavarni rajta, majd hagyni 10 percet. Akkor lesz jó, ha egy vastag habos réteg alakul ki a tej felszínén.
- Ezután jöhet a tészta összeállítása és ha ezzel megvagyok, érdemes zárható edénybe, vagy fóliával letakarva keleszteni, hogy a tészta felülete ne száradjon ki.