Méhcsípés-túrótorta

írta Kárai Dávid

Eddig nem volt húsvéti édességünk, de azt hiszem idén új hagyományt teremtünk, mert ez a túrótorta érdemes arra, hogy minden évben az ünnepi asztalra kerüljön! Mert ami karácsonynak a bejgli vagy nálunk éppenséggel a mákos guba, az húsvétnak maximum a répatorta, de ezért valahogy soha nem tudtam annyira rajongani. Bezzeg a túrós sütik! A legkedvecebb nagymamám “alj nélküli túrósa”, ami gyakorlatilag csak túróból áll, semmi tészta, a tetején kevés gyümölcs és zselé, amit akkurátusan mindig lekaparok, mert az elmúlt harminc évben nem tudtam vele megbarátkozni, de annyi baj legyen.

Idén viszont megláttam Hannánál egy méhcsípés tortát és rögtön tudtam, hogy mi a dolgom: keresztezni a karamellizált mandularéteget egy túrótortával! És igen, pont olyan csodálatos, ahogy hangzik! Ez a túrótorta egyébként valahol félúton van a sajttorta felé, pont ezért nem is vacakoltam sokat és egy szimpla kekszréteget terítettem alá. Tényleg isteni, süssétek meg és ne csak húsvétra!

Méhcsípés-túrótorta

Eddig nem volt húsvéti édességünk, de azt hiszem idén új hagyományt teremtünk, mert ez a túrótorta érdemes arra, hogy minden évben az… Receptek Méhcsípés-túrótorta European Nyomtatás
Adag: 22 cm-es tortaformához
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat

HOZZÁVALÓK

A kekszréteghez:

  • 7,5 dkg vaj
  • 20 dkg keksz

A mandulás karamelltetőhöz:

  • 7,5 dkg vaj
  • 4 dkg kristálycukor
  • 2 evőkanál tej
  • 2 dkg méz
  • 10 dkg szeletelt mandula

A túrókrémhez:

  • 50 dkg tehéntúró
  • 12,5 dkg mascarpone
  • 1 vaníliarúd kikapart magjai
  • 3 tojás
  • 10 dkg cukor
  • 1 csipet só
  • 3 dkg keményítő

ELKÉSZÍTÉS

A kekszréteghez a vajat felolvasztjuk, a kekszet késes betétű robotgépben morzsásra daráljuk és hozzácsurgatjuk a vajat, majd alaposan összekeverjük.

Egy 22 cm-es tortaforma alját kibéleljük sütőpapírral, a szélét kivajazzuk. A kekszmorzsát a formába terítjük és jó alaposan lenyomkodjuk, majd betesszük a hűtőbe dermedni, amíg elkészítjük a többi elemet.

A mandulás karamelltetőhöz egy kis lábasban a vajat, a kristálycukorral, a tejjel és a mézzel összemelegítjük, majd rottyantunk rajta egyet. Belekeverjük a szeletelt mandulát és félretesszük hűlni.

A túrót a mascarponéval és vaníliával jó alaposan kikeverjük, majd egyenként hozzáadjuk a tojásokat. Belekeverjük a cukrot és a sót, legvégül pedig a keményítőt.

Öntsük a túrókrémet a pihentetett kekszalapra, szépen egyengessük el benne a krémet, majd óvatosan tegyük rá a mandulát és ezt is próbáljuk óvatosan elegyengetni rajta. A tortaformát fedjük be egy alufóliával és tegyük 175 fokra előmelegített sütőbe 20 percre. Ezután vegyük le róla a fóliát és süssük még 15-20 percig, hogy szépen megbarnuljon és karamellizálódjon a teteje.

Langyosra hűtve, vagy hidegen tálaljuk.

You may also like

A weboldalon cookie-kat használunk az optimális működés érdekében. Rendben! Bővebben...