Lisztmentes meggyes-mákos lepény

írta Kárai Dávid

Az egyik kedvenc egyetemi sztorim, amikor utókarácsonyi (vagy inkább előszilveszteri) bulit tartottunk az egyik csoporttársamnál, ahol legtöbben úgy oldották meg a “mit vigyek?” kérdést, hogy továbbutaztatták a család által küldött karácsonyi maradék sütiket. Volt ott hókifli, zserbó na meg persze pár rúd bejgli is.

Nem volt tunk sokan, de a társaságban ott volt két olasz erasmusos diák is, akik előbb visszajöttek otthonról, mert úgy hallották nagyon jók a budapesti szilveszteri bulik. Azt ugyan nem tudom ezzel az információval ki vezette meg őket, az viszont biztos, hogy amikor ránéztek a felszeletelt két rúd mákos bejglire, elkerekedett a szemük. Először nem értettük mi lehet a gond, aztán félve mondták, hogy nem számítottak rá, hogy ezen az estén space cake is lesz. Majd meg szakadtunk a röhögéstől, de az istennek sem tudtok őket meggyőzni, hogy nyugodtan kóstolják meg, mert ez egy “trádisönöl hángérien kriszmösz roll”.

Azóta ha mákos sütit készítek, pláne olyat, amiben ennyi mák van, mindig ez a történet jut eszembe és jót mosolygok sütés közben.

De térjünk is rá a sütire! Önmagában olyan igazi jófajta házi süti, csak épp egy deka liszt sincs benne. Viszont ha az ünnepre sütnéd, akkor a meggy levéhez adj fűszereket (én kardamomot és narancshéjat tettem bele), forrald vissza és ezzel locsold meg a tálalásnál. Már csak egy adag tejszínhab kell mellé és kész is a csodaszép desszert. Két-három nappal előbb is megsütheted, a sok máknak köszönhetően biztosan puha és szaftos marad.

Meggyes-mákos lepény

Az egyik kedvenc egyetemi sztorim, amikor utókarácsonyi (vagy inkább előszilveszteri) bulit tartottunk az egyik csoporttársamnál, ahol legtöbben úgy oldották meg a “mit… Receptek Lisztmentes meggyes-mákos lepény European Nyomtatás
Előkészületi idő: Főzési idő:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat

HOZZÁVALÓK

  • 6 dkg puha vaj
  • 12 dkg cukor
  • 1 citrom vagy narancs reszelt héja
  • 5 tojás szétválasztva
  • 1 csipet só
  • 20 dkg darált mák
  • 1 üveg meggybefőtt
  • 3-4 zöld kardamom
  • ½ narancs reszelt héja
  • 1 evőkanál cukor
  • tejszínhab a tálaláshoz

ELKÉSZÍTÉS

1. A puha vajat a cukorral és a citrom reszelt héjával 4-5 perc alatt keverd habosra, majd egyenként dolgozd bele a tojások sárgáját.

2. A tojásfehérjét egy csipet sóval verd kemény habbá, majd forgasd bele a tojássárgájás keverékbe. A mák egy nagy csipet sóval együtt szitáld hozzá és óvatosan keverd simára a tésztát.

3. Öntsd sütőpapírral bélelet tepsibe, a tetejét szórd meg leszűrt meggybefőttel és 175 fokon 40-45 perc alatt süsd meg. Ha elkészült, vedd ki a sütőből és hagyd langyosra hűlni, majd szeleteld fel.

4. Közben a meggy levét a kardamommal, a narancs héjával és egy evőkanál cukorral (ez lehet nem kell bele, attól függ mennyi édes a meggylé) együtt kezdd el forralni. Addig főzd, amíg egy szörp állagú, jó sűrű szirupot nem kapsz. Kóstold meg és ha nem lenne elég édes, adj hozzá kevés cukrot. Az egészet szűrd át és hagyd langyosra hűlni.

5. A lepényt a meggyszósszal leöntve és tejszínhabbal vagy vaníliafagyival együtt tálald.

MEGJEGYZÉS

A meggyet érdemes lisztbe forgatni, ha nem szeretnéd, hogy leszálljanak a süti aljára. Ha gluténmentesen készíted, használj rizslisztet!

You may also like

A weboldalon cookie-kat használunk az optimális működés érdekében. Rendben! Bővebben...