Banánkenyér

írta Kárai Dávid

A legtöbben azért csinálnak banánkenyeret, hogy eltűntessék a konyhapultról a szebb napokat látott, bebarnult banánokat, és inkább menjen egy sütibe, ahelyett, hogy kidobnák őket. Ezzel én is pont így voltam egészen addig, amíg ezt a receptet ki nem próbáltam, azóta alig várom hogy megbarnuljanak azok az istenverte banánok!

A tésztában nincs semmi bonyolult, sőt annyira egyszerű összekeverni, hogy már szinte szégyenletes. Viszont ami a trükk, na az a tetején van! Kell hozzá ugyanis három friss, még javában sárga, kicsit keményebb banán, amit meghámozva, hosszában felszeletelve kell a tetejébe óvatosan belenyomni, a legvégén pedig megszórni egy lime reszelt héjával elkevert evőkanálnyi nádcukorral. Ennek köszönhető aztán az, hogy mikor kiveszed a sütőből a tetején a banánok szépen karamellizálódni és amikor eszed, akkor szuperül kiegészíti a piskótát az a gyümölcsös-karamelles réteg!

Banánkenyér

A legtöbben azért csinálnak banánkenyeret, hogy eltűntessék a konyhapultról a szebb napokat látott, bebarnult banánokat, és inkább menjen egy sütibe, ahelyett, hogy… Desszert Banánkenyér European Nyomtatás
Adag: 8 Előkészületi idő: Főzési idő:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat

HOZZÁVALÓK

  • 40 dkg jó érett, barna barna banán (ez kb. 4 darab)
  • 3 tojás
  • 12,5 dkg barna cukor
  • 1,25 dl olaj
  • 1 evőkanál vaníliakivonat vagy egy csomag (igazi) vaníliás cukor
  • 10 dkg zabpehelyliszt
  • 12,5 dkg finomliszt
  • 1 teáskanál őrölt fahéj
  • ½ teáskanál őrölt szerecsendió
  • 1 csipet só
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 3 db keményebb banán a tetejére
  • 2 evőkanál liszt (a hempergetéshez)
  • 1 lime reszelt héja (a szóráshoz)
  • 1 evőkanál nádcukor (a szóráshoz)

ELKÉSZÍTÉS

  1. Az érett banánokat meghámozzuk, késes aprítóba tesszük és teljesen pürésre turmixoljuk.
  2. A tojásokat habosra keverjük a cukorral, majd folyamatos keverés mellett, apránként hozzácsorgatjuk az olajat, majd beledolgozzuk a vaníliakivonatot, végül pedig a pürésített banánokat is.
  3. A kétfajta lisztet elkeverjük a fűszerekkel, a sóval és a sütőporral, majd a masszához dolgozzuk és simára keverjük.
  4. Egy gyümölcskenyérformát kibélelünk sütőpapírral, majd beleöntjük a tésztát.
  5. A három banánt meghámozzuk, hosszában kettévágjuk és a domború felüket óvatosan lisztbe mártjuk. Ez segít majd, hogy ne süllyedjenek el sütés közben. A vágott felükkel felfelé óvatosan tészta tetejére fektetjük őket úgy, hogy befedjék a tésztát.
  6. Egy lime reszelt héját elkeverünk egy evőkanál barna cukorral és ezzel szórjuk meg a banánokat.
  7. 180 fokra előmelegített sütőbe tesszük 1 órára. Mielőtt kivennénk, tűpróbával ellenőrizzük, hogy átsült-e.

 

 

You may also like

A weboldalon cookie-kat használunk az optimális működés érdekében. Rendben! Bővebben...