Chilis bab (chili con carne)

írta Kárai Dávid

Ha van valami szerethető a télben, akkor az az, hogy az ember kívánja a tartalmas, hosszan készülő, lélekemelő egytálételeket. Jól esik néha időt áldozni egy-egy komolyabb fogásra és ráérősen megfőzni a hétvégi ebédet. Pláne akkor jól jön ez, ha a korlátozások miatt, amúgy se lehet semmit se csinálni, ugye.

Szóval itt van ez a chilis bab avagy chili con carne, kinek hogy tetszik, ami tényleg attól lesz finom, hogy lassan rotyogtatva, két óráig készül. Ez koncentrálja az ízeket, tölti meg tartalommal. Sok munkára nem kell készülni, pláne, hogy én fogom, aztán bevágom a sütőbe, ahol néha ugyan átkeverem, de ennyi.

Nálam csak bab került bele, de természetesen mehet hozzá konzerv kukorica is. A tálalásnál meg lehetünk kreatívak is, sőt ez az étel alkalmas arra, hogy egy szuper menő terített asztalt varázsoljuk belőle, ahol középen trónol a nagy tál chilis bab, körülötte meg mindenféle kiegészítő, amivel fel lehet dobni. Reszelt sajt, tejföl, avokádószeletek, koriander, extra chili, tortilla.

Ha nagyobb adagot csinálsz belőle és nem fogy el, akkor meg lefagyaszthatod a maradékot, vagy csinálhatsz másnap belőle burritokat is, azaz a befektetett munka nem fog kárba veszni.

Chilis bab (chili con carne)

Ha van valami szerethető a télben, akkor az az, hogy az ember kívánja a tartalmas, hosszan készülő, lélekemelő egytálételeket. Jól esik néha… Receptek Chilis bab (chili con carne) European Nyomtatás
Adag: 6 Előkészületi idő: Főzési idő:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat

HOZZÁVALÓK

A chilis babhoz:

  • 30 dkg szárazbab egy éjszakára beáztatva
  • 3 evőkanál olaj
  • 1 evőkanál vaj
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 1 db csillagánizs
  • 1 rúd fahéj
  • 1 teáskanál római kömény
  • 2 közepes sárgarépa
  • 3 gerezd fokhagyma
  • chili ízlés szerint
  • 50 dkg darált marhahús
  • 1 teáskanál fűszerpaprika (ha van, akkor füstölt)
  • 7 dkg sűrített paradicsom
  • 2,5 dl sör (én IPA-t használtam)
  • 45 dkg konzerv darabolt paradicsom
  • 3 dl marhahúsleves vagy víz
  • 1 evőkanál szójaszósz
  • 3 db babérlevél
  • só, bors

A tálaláshoz:

  • tejföl
  • tortilla
  • reszelt cheddar sajt
  • avokádó
  • lime

ELKÉSZÍTÉS

Az olajat és a vajat egy nagyobb edényben forrósítsd fel és pár perc alatt pirítsd meg rajta a hagymát. Add hozzá a csillagánizst, a fahéjat és a római köményt, pirítsd egy-két percig, majd tedd hozzá az apró kockára vágott sárgarépát és pirítsd 5 percig. Reszeld hozzá a fokhagymát, tedd bele a felaprított chilit, keverd át, majd mehet hozzá a darált hús. Ezt addig pirítsd, amíg minden víz el nem párolog alóla és egy kis színt nem kap.

Ezután mehet rá a fűszerpaprika és a sűrített paradicsom, keverd át, majd öntsd fel a sörrel. Forrald addig, amíg nagyjából a fele el nem párolog a sörnek, utána add hozzá a beáztatott babot, keverd össze és mehet bele a konzerv paradicsom és annyi húsleves (vagy víz), hogy majdnem ellepje. Adj hozzá egy evőkanál szójaszószt, dobd bele a babérlevelet, sózd-borsozd és addig főzd amíg fel nem forr.

Ezután vagy lefedve tedd be 150 fokos sütőbe 2,5 órára, vagy főzd tovább alacsony lángon a tűzhelyen főzd 2 órán át. A sütős módszerrel jobban jársz, mert ott elég csak egy-két alkalommal átkeverni. A tűzhelyen főzésnél viszont kavargatni kell rendszeresen, hogy le ne égjen az alja és pótolni a húslevest vagy vizet ha elfőne. Akkor lesz jó, ha kellően besűrűsödik és a bab is teljesen megpuhul.

Ha szeretnél hozzá kukoricát, akkor ezt fél órával a vége előtt add hozzá.

Ha kész, akkor tejföllel, reszelt sajttal, szeletelt avokádóval, aprított korianderrel és tortillaval tálald.

You may also like

A weboldalon cookie-kat használunk az optimális működés érdekében. Rendben! Bővebben...