Vegán sajttorta

írta Kárai Dávid

Ez itt egy vegán sajttorta. Bizony. És marha finom.

Alapvetően a kíváncsiság hajtott, hogy kipróbáljam, ugyanis a “sajtot” a tofu helyettesíti benne és én bár abba a táborba tartozom, aki alapjáraton szereti tofut, de nem nem hittem benne, hogy ez jó lesz. Pedig az! Nagyon is! Krémes, lágy, könnyű. Hoz minden olyat, amit egy klassz sajttortától elvár az ember.

Igaz, ehhez a recepthez a nagyon puha, lágy fajta kell, amit “silken tofu” néven fogtok megtalálni főleg ázsiai boltokban, de megéri utánamenni, mert tényleg marha jó. Ha az a fontos, hogy valóban vegán legyen a végeredmény, akkor arra ügyeljetek, hogy a fehércsoki is az legyen!

Én a tetejére raktam az új aktuális kattanásomból, ebből a mandulás-szegfűszeges fügebefőttből. A Fény utcai piacon, az Ezerfűszerben veszem (a CBA-val egy szinten a Mammut bejárat mellett). Elképesztő jól fel lehet vele dobni könnyű desszerteket, de mehet görög joghurtba is, tényleg isteni.

Az ötletet ez a Donna Hay recept adta.

Vegán sajttorta

Ez itt egy vegán sajttorta. Bizony. És marha finom. Alapvetően a kíváncsiság hajtott, hogy kipróbáljam, ugyanis a “sajtot” a tofu helyettesíti benne… Receptek Vegán sajttorta European Nyomtatás
Adag: 22 centis tortaforma Előkészületi idő: Főzési idő:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat

HOZZÁVALÓK

Az alaphoz:

  • 5 dkg kókuszreszelék
  • 15 dkg mandulavaj (de lehet mogyoróvaj is)
  • 5 dkg juharszirup vagy kókuszvirág szirup (vagy ha nem fontos, hogy vegán legyen, akkor méz)

A töltelékhez:

  • 50 dkg lágy tofu (silken tofu néven találod meg)
  • 20 dkg fehér csokoládé
  • 3,5 dkg étkezési keményítő
  • 3 dkg cukor

A tálaláshoz:

  • Friss gyümölcs vagy befőtt

ELKÉSZÍTÉS

Az alap elkészítéséhez a hozzávalókat dolgozd simára, majd béleld ki egy 22 centis tortaforma alját sütőpapírral és nyomd bele egyenletes rétegben. Süsd 175 fokon 10 percig, amíg kissé meg nem barnul, ezután vedd ki és tekerd le a sütőt 160 fokra.

A töltelékhez a fehér csokit vízgőz felett olvaszd fel. A tofut tedd késes betétű robotgépbe, add hozzá az olvasztott csokit és a keményítőt, majd az egészet dolgozd simára. Kóstold meg és ha nem elég édes, akkor adj hozzá kevés cukrot.

Öntsd a masszát az elősütött tortalapra, tedd vissza a 160 fokos sütőbe és süsd 30-35 percig, amíg meg nem szilárdul.

Ezután vedd ki, hagy szobahőmérsékletűre hűlni, utána tedd a hűtőbe legalább két órára, hogy megdermedjen.

Friss gyümölccsel vagy befőttel tálald.

You may also like

A weboldalon cookie-kat használunk az optimális működés érdekében. Rendben! Bővebben...