Édesburgonya-saláta lencsével

írta Kárai Dávid

Tudom, tudom későn érő típus vagyok, de én még csak most kezdem igazán felfedezni a tartalmas salátákat. Tehát ez nem az a műfaj, amikor úgy néz ki a képlet, hogy “fogj egy nagy csomag zöld levelet és pakolj rá feltéteket”. Persze ezzel sincs baj, csak a saláta kategória ennél sokkal színesebb, szó szerint. Hiszen, mint ahogy ez a mostani saláta is építkezik, valamilyen laktató zöldség az alapja, jelen esetben az édesburgonya, ehhez jön egy adag kiegészítő, a lencse és a feta, ízesítésnek pedig egy könnyed öntet és friss zöldfűszer.

Én nagyon szeretem ezeket, pláne így, hogy zakatolunk a nyárba, kiülni vele a teraszra és úgy betolni, valami isteni. Amúgy langyosan, a hétvégi grillpartira, húsok mellé ötletes köretnek is szuper.

Édesburgonya-saláta lencsével

Tudom, tudom későn érő típus vagyok, de én még csak most kezdem igazán felfedezni a tartalmas salátákat. Tehát ez nem az a… Receptek Édesburgonya-saláta lencsével European Nyomtatás
Előkészületi idő: Főzési idő:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat

HOZZÁVALÓK

  • 1 nagy fej lilahagyma
  • 3 közepes édesburgonya
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • ½ teáskanál szegfűbors
  • ½ teáskanál Cayenne-bors
  • só, bors
  • 40 dkg konzerv lencse
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 1 evőkanál fehér balzsamecet (vagy fehérborecet)
  • 1 teáskanál édes mustár (vagy mustár és méz)
  • 1 csokor friss petrezselyem
  • 10 dkg feta sajt

ELKÉSZÍTÉS

A lilahagymát megpucoljuk és gerezdekre vágjuk. Megtisztítjuk az édesburgonyát is, majd hasábokra szeleteljük és a lilahagymával együtt sütőpapírral bélelt tepsire tesszük. meglocsoljuk két evőkanál olajjal, majd fűszerezzük szegfű-, Cayenne- és feketeborssal, sózzuk, majd alaposan összeforgatjuk. 200 fokos sütőben 15-20 perc alatt megpirítjuk, ha kész kivesszük és hagyjuk kicsit hűlni.

Közben a konzerv lencsét lecsepegtetjük. A maradék három evőkanál olajból, a balzsamecetből és a mustárból egy befőttes üvegben öntetet keverünk. A petrezselyemet finomra aprítjuk.

A saláta összeállításához az édesburgonyát a hagymával együtt a lencséhez forgatjuk, majd belekeverjük a petrezselymet is és meglocsoljuk az öntettel. Az egészet alaposan átforgatjuk, majd tálalásnál a tetejére morzsoljuk a feta sajtot

You may also like

A weboldalon cookie-kat használunk az optimális működés érdekében. Rendben! Bővebben...