Élesztős gofri

írta Kárai Dávid

Legtöbben szerintem a sütőporos gofrireceptet ismeritek: bekevered, kisütöd, megeszed. Egy hétfő reggel viszont nem biztos, hogy van időd arra, hogy a tészta hozzávalóit kiméricskéld és összekutyuld, még akkor se ha nem egy bonyolult feladat. Ilyenkor jön jól ez az élesztős változat, amihez mindent előző este be kell keverni, egy éjszakát a konyhapulton pihentetni, aztán másnap pedig csak hozzáadni három tojást és lehet is sütni.

Ez az adag 8-10 gofrira biztosan elég, én mindig többet sütök annál, mint ami egyszerre elfogy, mert egyrészt napközben úgyis rájárunk, másrészt szuperül fagyasztható is. Igaz, akkor már nem lesz olyan ropogós, de ez cseppet sem szokott zavarni.

És ha már a ropogósságnál tartunk, akkor ehhez egyetlen trükk kell, méghozzá, hogy a frissen sült gofrikat egy rácsra szedjétek ki, hogy a gőz távozni tudjon belőle, így az nem puhítja majd vissza a tésztát. Plusz az is igaz, minél több cukrot tesztek a tésztába, annál jobban tud benne karamellizálódni, ami szintén segíti a ropogós állag elérését.

Élesztős gofri

Legtöbben szerintem a sütőporos gofrireceptet ismeritek: bekevered, kisütöd, megeszed. Egy hétfő reggel viszont nem biztos, hogy van időd arra, hogy a tészta… Desszert Élesztős gofri European Nyomtatás
Adag: 8-10 db Előkészületi idő:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat

HOZZÁVALÓK

A tésztához

  • 1,75 dl langyos víz
  • 2 teáskanál cukor
  • 15 g friss élesztő
  • 5 dl tej
  • 7 dkg olvaszott vaj
  • 50 dkg liszt
  • 3 evőkanál cukor
  • ½ teáskanál só
  • 3 tojás

A tetejére:

  • 25 dkg ricotta vagy krémes túró
  • 1 evőkanál méz
  • 4 db friss füge
  • 10 dkg dió száraz serpenyőben átpirítva
  • méz a tálaláshoz

 

ELKÉSZÍTÉS

  1. Egy bögrében a langyos vizet elkeverjük a cukorral, majd belemorzsoljuk a friss élesztőt és hagyjuk 10 percet felfutni.
  2. Közben a tejet csomómentesre keverjük a felolvasztott vajjal, a liszttel, a maradék cukorral és a sóval, majd hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt is.
  3. A tésztát simára dolgozzuk, majd lefedve a konyhapulton pihentetjük egy éjszakát.
  4. Másnap a tojásokat egy kis tálban felverjük, majd a tésztába keverjük.
  5. Kisütjük a gofrikat.
  6. A ricottát kevés mézzel simára és habosra keverjük, majd a friss fügével, dióval és természetesen a gofrikkal együtt tálaljuk. A végén plusz mézzel még meglocsolhatjuk.

You may also like

A weboldalon cookie-kat használunk az optimális működés érdekében. Rendben! Bővebben...