Hűsítő paradicsomleves főzés nélkül, avagy gazpacho

írta Kárai Dávid

Teljesen megértem, ha a nyári kánikulában nincs sok kedvetek nemhogy a sütőt bekapcsolni, de még csak tíz percnél többet sem tölteni a konyhában. Én minden évben lelkesen kitartok, igyekszem a sütéseket estére időzíteni, gyorsítani a folyamatokon, de nálam is elérkezik az a pont, amikor behódolok és feladom. A gyors saláták, a főzés nélküli levesek és sütés nélküli sütik időszaka most jött el.

A gazpachot szerintem rengetegen ismerik, mégis az a tapasztalatom, hogy nagyon kevesen készítik otthon, pedig annyira egyszerű. Tele van zöldséggel, és jéghidegen tálalva a legfinomabb. Hiába áll csupán annyiból a recept, hogy fogunk minden hozzávalót és bedobjuk a robotgépbe, majd simára turmixoljuk, mégis van benne egy kis trükk.

Érdemes az egészet először egy nagy, réteges salátának összeállítani. Alulra kerüljön a kenyér, erre egy adag paradicsom, amit tisztességesen meg is kell sózni. Utána jöhet a többi zöldség: uborka, paprika, hagyma, fokhagyma, végül pedig egy újabb réteg paradicsom. Aztán elég csak állni hagyni fél órát, hogy a zöldségek levet eresszenek és szépen eláztassák a kenyeret. Így ugyanis sokkal könnyebb lesz az egészet simára turmixolni anélkül, hogy nagyobb kenyérdarabok maradnának benne.

Tudtad? A Vidám paradicsom környezettudatos is, mivel az üvegházat, amelyben nevelkedik, geotermikus energiával fűtik, így kizárják a fosszilis tüzelőanyagok égetését, és ez által a káros CO2-kibocsájtást.

A gazpachoból sokféle variáció létezik. Én szeretem, amikor sült paprika kerül bele a friss helyett, mert így még mélyebb, édeskésebb lesz az íze. A fokhagymát rendszerint lepirítom, mert így lehet az ízeket megszelídíteni: nem uralkodik a levesen a friss fokhagyma, de az íze mégis ott van.

Készülhet csak kápiából is (amihez adhattok málnát is, isteni lesz) vagy a paradicsom egy része helyettesíthető görögdinnyével. Bármelyiket is választjátok, egy a lényeg: hűtsétek be rendesen! Segít összekovácsolni az ízeket is, na meg így a legjobb kanalazni a hőségben is.

A bejegyzést a Vidám Paradicsom támogatta.

Egyszerű gazpacho

Teljesen megértem, ha a nyári kánikulában nincs sok kedvetek nemhogy a sütőt bekapcsolni, de még csak tíz percnél többet sem tölteni a… Receptek Hűsítő paradicsomleves főzés nélkül, avagy gazpacho European Nyomtatás
Adag: 6 Előkészületi idő:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat

HOZZÁVALÓK

  • 2 szelet kovászos kenyér (kb 15 dkg)
  • 45 dkg Vidám fürtös koktélparadicsom
  • 25 dkg Vidám fürtös cherry paradicsom
  • 1 kisebb kígyóuborka
  • 1 lilahagyma
  • 2 db sült paprika
  • 1-1 szál friss bazsalikom és oregánó
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 dl olívaolaj
  • 2 evőkanál balzsamecet
  • só, bors
  • 1 csokor petrezselyem a tálaláshoz

ELKÉSZÍTÉS

A kenyeret felkockázzuk és egy nagy tál aljára szórjuk. Erre jöhet a felkockázott kétfajta paradicsom fele, majd megsózzuk. Rádobjuk a felkockázott uborkát, lila hagymát, sült paprikát és erre is jöhet finoman só. (A paradicsomból és a lilahagymából érdemes félretenni keveset a tálaláshoz.) Hozzáadjuk a zöldfűszereket és az egy-két evőkanál olajban megpirított fokhagymát is az olajjal együtt. Végül mehet rá a maradék paradicsom, ismét egy kis só, valamint bors és az egészet állni hagyjuk, hogy a kenyér felszívhassa a zöldségek levét.

Ha letelt az idő, alaposan összeforgatjuk, majd a maradék olajjal és a balzsamecettel együtt összeturmixoljuk. Érdemes több részletben turmixba tenni és ha az elején nem vinné, nyugodtan mehet hozzá kevés víz is.

A végén mindenképp kóstoljuk meg és ízesítsük bátran extra sóval, ecettel vagy éppen kevés cukorral, ha szükséges.

Legalább 3-4 órára érdemes a hűtőbe tenni, mert jéghidegen az igazi.

A tálaláshoz én félretettem keveset az aprított paradicsomból és lilahagymából, amihez egy csokor durvára vágott petrezselymet forgattam, majd ezzel szórtam meg a levest, végül olívaolajjal meglocsoltam őket.

You may also like

A weboldalon cookie-kat használunk az optimális működés érdekében. Rendben! Bővebben...