Elronthatatlan vajas kalács

írta Kárai Dávid

Többször mondtam már, hogy az ünnepek alatt vagy fontos alkalmakkor nem szabad újdonságokkal kísérletezni, mert nincs annál nagyobb bosszúság, amikor téthelyzetben nem sikerül egy-egy recept. Persze erre egy jó megoldás az, ha előtte pár nappal lepróbáljátok a menüt, de erre nincs mindig lehetőség, főleg ha csak az utolsó pillanatban született meg az ötlet.

Idén a húsvéti kalács beszerzése nem lesz egyszerű feladat, így biztos vagyok benne, hogy sokkal többen fognak otthon nekiállni, hogy saját maguk süssék meg, mint ezelőtt bármikor és azt is lefogadom, hogy sokan lesznek köztük olyanok, akik először futnak neki a feladatnak. Most főleg nekik szeretnék segíteni, mert ez tényleg egy bombabiztos recept, olyan, amit nehéz elrontani, fonni sem kell és a végeredmény mégis mutatós.

Persze bátran ajánlom a gyakorlottabbaknak is, mert annak köszönhetően, hogy nincs benne tojás, olyan puha a tésztája, hogy az valami elképesztő!

Egyedüli kihívást csak a kelesztés jelenthet, de ehhez csak néhány trükkre van szükség, hogy ne legyen galiba, mondom is:

  • A tejet langyosítsátok fel, de ügyeljetek rá, hogy nem kell forrónak lennie. Ha túlmelegítetted volna, akkor sincs pánik, várd meg szépen, amíg visszahűl
  • A tejhez keverjetek hozzá egy kanál cukrot, hogy legyen mint “ennie” az élesztőgombáknak.
  • Nekem akkor fut fel a legszebben, ha egy széles szájú bögrében készítem.
  • Ha a tejben benne a cukor, akkor már csak az élesztőt kell kézzel belemorzsolni, kanállal egyet kavarni rajta, majd hagyni 10 percet. Akkor lesz jó, ha egy vastag habos réteg alakul ki a tej felszínén.
  • Ezután jöhet a tészta összeállítása és ha ezzel megvagyok, érdemes zárható edénybe, vagy fóliával letakarva keleszteni, hogy a tészta felülete ne száradjon ki.

#reklám

Elronthatatlan vajas kalács

Többször mondtam már, hogy az ünnepek alatt vagy fontos alkalmakkor nem szabad újdonságokkal kísérletezni, mert nincs annál nagyobb bosszúság, amikor téthelyzetben nem… Péksütemény Elronthatatlan vajas kalács European Nyomtatás
Adag: 2 normál méretű kenyérformához
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat

HOZZÁVALÓK

  • 2,25 dl tej
  • 25 g élesztő 
  • 3 evőkanál cukor
  • fél ek só
  • 42 dkg finomliszt
  • 2 evőkanál görög joghurt
  • 6 dkg puha vaj
  • 1 dl tej, a kenéshez
  • 1 teáskanál cukor, a kenéshez

ELKÉSZÍTÉS

A tejet fellangyosítjuk, hozzákeverünk egy evőkanál cukrot és belemorzsoljuk az élesztőt, majd félretesszük 10 percre, hogy felfusson.

Közben a maradék cukrot, a sót és a lisztet egy keverőtálba szitáljuk, hozzáadjuk a görög joghurtot, majd a felfuttatott élesztős tejet is és robotgéppel (vagy kézzel) kidagasztjuk. Amikor összeállt a tészta, akkor 4-5 darabban hozzáadjuk a puha vajat és minden adag után addig dolgozzuk a tésztát, amíg fel nem veszi az összes vajat. Ha az utolsó adag vajat is hozzáadtuk, néhány percig tovább dagasztjuk, amíg szép sima felülete nem lesz és elválik az edény falától.

Ezután egy tálba tesszük, a tetejét letakarjuk egy fóliával és nagyjából egy óra alatt a duplájára kelesztjük.

Kelesztés után 12 egyenlő részre osztjuk, a tésztadarabokat kigömbölyítjük, majd 6-6 gombócot teszünk egy-egy kenyérformába, egymás mellé kettesével. Ha a sorok között kicsit nagyobb hely marad, nem baj, szépen meg fognak nőni. Újabb kelesztés következik 35-40 perc amíg szép duci nem lesz.

Kelesztés után megkenjük őket cukros tejjel és 180 fokos sütőben 30-35 perc alatt készre sütjük.

You may also like

A weboldalon cookie-kat használunk az optimális működés érdekében. Rendben! Bővebben...