Epres-vaníliás pite

írta Kárai Dávid

Ez az epres pite egy visszatérő vendég a konyhámban. Ha itt az eperszezon, akkor minden évben elkészítem, szinte már hagyomány. Mindezt persze azért, mert annyira szeretjük! Kicsit komplex, több elemből építkezik, de ez teszi különlegessé és kerek egésszé az ízeket. Megéri rászánni az időt, mert tényleg olyan, mintha egy menő cukrászdából hoztuk volna.

Az idei változat ebben a hosszúkás formában, bodzavirággal díszítve a készült.

Epres-vaníliás pite

Ez az epres pite egy visszatérő vendég a konyhámban. Ha itt az eperszezon, akkor minden évben elkészítem, szinte már hagyomány. Mindezt persze… Receptek pite, eper, epres pite, desszert, tarte European Nyomtatás
Adag: 8 adag Előkészületi idő: Főzési idő:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat

HOZZÁVALÓK

A tésztához:

  • 25 dkg liszt
  • 6,5 dkg porcukor
  • 1 csipet só
  • 15 dkg vaj
  • 25 ml tej (vagy tejszín)
  • 1 tojássárgája

A mandulás réteghez:

  • 10 dkg darált manulda
  • 10 dkg cukor
  • 10 dkg puha vaj
  • 1 tojás
  • csipetnyi só

A vaníliakrémhez:

  • 2 tojássárgája
  • 3,5 dkg cukor
  • 1,5 dkg keményítő
  • 2,5 dl tej
  • 1 vaníliarúd kikapart magjai

A tetejére:

  • 30 dkg eper
  • 1 evőkanál aprított pisztácia
  • 1 bodzavirág

ELKÉSZÍTÉS

A tésztához a lisztet egy keverőtálba tesszük és hozzáadjuk az apró darabokra vágott, hideg vajat. Vagy géppel, vagy kézzel gyorsan eldolgozzuk. (Én szeretem gépben csinálni, mert így kevésbé melegszik fel a vaj.) Ezután beleszitáljuk a porcukrot, hozzáadjuk a sót és jó alaposan eldolgozzuk benne.

A tejben elkeverjük a tojássárgáját, hozzáadjuk a lisztes keverékhez és addig dolgozzuk tovább a tésztát, amíg össze nem áll. Ezután fóliába csomagoljuk és hűtőben pihentetjük legalább fél órát.

A pihentetett tésztát lisztezett felületen 3-4 mm vastagra nyújtjuk és a piteformába óvatosan áthelyezzük és finoman belenyomkodjuk (én nem szoktam a formát kivajazni, mert elég vaj van a tésztában ahhoz, hogy ne ragadjon bele).  Villával alaposan megszurkáljuk és 180 fokon, 10 alatt elősütjük. 

Közben a mandulás réteghez az össze hozzávalót alaposan eldolgozzuk, majd kivesszük az elsősütött tésztát a sütőből. Hagyjuk 1-2 percet hűlni, majd óvatosan belekanalazzuk a mandulás tölteléket és elsimítjuk benne. Visszatesszük a sütőben és további 15 percig sütjük, amíg a tészta aranybarna nem lesz és a mandulás réteg meg nem szilárdul. Ha kész, kivesszük a sütőből és hagyjuk teljesen kihűlni.

A vaníliakrémhez a tejet egy lábosba öntjük, hozzáadjuk a vaníliát és közepes lángon addig melegítjük, amíg gőzölögni nem kezd. Közben a tojássárgáját elkeverjük a keményítővel és a cukorral, majd folyamatos keverés mellett a tojáshoz adagoljuk a felmelegített tejet, és alaposan kikeverjük. Az egészet visszaöntjük az edénybe, és közepes lángon melegíteni kezdjük. Kézi habverővel olyamatosan kevergetjük, és amint érezzük, hogy kezd besűrűsödni, lehúzzuk a tűzről. Fóliával letarjuk, hogy ne bőrösödjön, majd hagyjuk langyosra hűlni, utána a pite tetejére kenjük, 2-3 evőkanállal félre is tehetünk a krémből, amit aztán hagyunk teljesen kihűlni és habzsákba töltve díszítjük majd vele a pite tetejét.

Ha a pite és a krém is teljesen kihűlt, akkor az epreket félbe vágjuk és kirakjuk vele a süti tetejét, illetve a félretett krémmel, valamint a bodzával díszítjük. Legvégül megszórjuk aprított pisztáciával.

You may also like

A weboldalon cookie-kat használunk az optimális működés érdekében. Rendben! Bővebben...