Piskótatekercs

írta Kárai Dávid

Ez az az édesség, amihez jó eséllyel mindig minden van otthon, és nehéz lenne olyan embert találni aki ne szeretné! A piskótától sem kell ám megilyedned, ha betartod a receptben leírtakat, biztosan neked is menni fog. Aztán ha az alapok már a kisujjadban vannak, lehet cifrázni: közpéen eperrel kirakva, mascarponéval töltve, csokis piskótával, esetleg gesztenyés krémmel, vagy akár fatörzsnek csokibevonattal.

Piskótatekercs

Ez az az édesség, amihez jó eséllyel mindig minden van otthon, és nehéz lenne olyan embert találni aki ne szeretné! A piskótától… Receptek Piskótatekercs European Nyomtatás
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat

HOZZÁVALÓK

  • 6 tojás
  • 12 dkg cukor
  • 12 dkg liszt
  • 1 csipet só
  • 20 dkg sűrű baracklekvár
  • 3 evőkanál porcukor a tetejére

ELKÉSZÍTÉS

A piskótához a tojásokat szétválasztjuk és a sárgájákat a cukor egyharmad részével fehéredésig keverjük. Ez leglább 5-6 percet jelent, amíg jó habos nem lesz és tényleg halványsárgára átvált a színe.

A tojásfehérjét felverjük 70%-ig, azaz lágy hab legyen. Ezt érdmes nem a legerősebb fokozaton, mert könnyű tűlverni a tojást. Utána adjuk hozzá a maradék cukrot, ezt is két részletben: megvárjuk hogy az első adag cukrot felvegye a tojás, és 1-2 perc után mehet hozzá a maradék.

A tojásfehérjehab negyedét óvatosan a sárgájába keverjük, majd az egész, lazított tojássárgájás habot a fehérjehabba forgatjuk óvatos mozdulatokkal.

A lisztet a sóval együtt beleszitáljuk a tojáshoz és szintén óvatos, nagy mozdulatokkal simára keverjük a tészát. Arra ügyeljünk, hogy könnyen ottmarad a tál közepén egy lisztcsomó, ezt is keverjük el.

Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük. 175 fokon 12-15 perc alatt készre sütjük. 

Ha elkészült akkor egy tiszta konyharuhára borítjuk, úgy, hogy a sütőpípros fele nézzen felfelé. Óvatosan lehúzzuk róla a papírt, majd hagyjuk pár percet hűlni, de csak addig, hogy ne legyen már túl forró ahhoz, hogy megfogjuk. Ekkor a konyharuhával együtt óvatosan feltekerjük és így hagyjuk 10 percig állni.

Óvatosan kifektetjük a piskótát, megkenjük a lekvárral és újra feltekerjük. (Ha a lekvárunk nem elég sűrű, akkor pár perc alatt főzzük be, vagy beledobhatunk egy kis zselatint is.) Jót tesz neki ha áll egy kicsit, hogy a piskóta beszívja a lekvár egy részét.

Tálalás előtt megszórjuk porcukorral.

You may also like

A weboldalon cookie-kat használunk az optimális működés érdekében. Rendben! Bővebben...