Gríz brulée avagy grízpuding erdei gyümölccsökkel, karamellel

írta Kárai Dávid

A nyári hétvégék tökéletes desszertje ez, mert fél óra alatt, előre összeállítható és még csak a sütőt sem kell bekapcsolni hozzá. Amint kész a grízpuding, mehet is be a hűtőbe és utána másnap, tálalás előtt rákaramellizálni a cukrot. Ezt akár a sütő grill fokozatával is meg tudjuk tenni, ha nincs otthon karamellizáló pisztolyunk

A savanykás gyümölcsök az édes ropogós karamellel (amit én imádok feltörni), na meg alatt a habos grízzel isteniek, tényleg! Sok verzióját el tudom képzelni, én ebbe most tettem vaníliát, de egy mandulakivonatos vagy amerettós puding cseresznyével, vagy kardamomos gríz eperrel is isteni lehet. Sőt, ha tesztek bele egy teáskanál kakaóport, kész a csokis változat is.

Gríz brulée

A nyári hétvégék tökéletes desszertje ez, mert fél óra alatt, előre összeállítható és még csak a sütőt sem kell bekapcsolni hozzá. Amint… Receptek Gríz brulée avagy grízpuding erdei gyümölccsökkel, karamellel European Nyomtatás
Adag: 4 Előkészületi idő: Főzési idő:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat

HOZZÁVALÓK

  • 2 tojás
  • 3 dkg cukor
  • 5 dl tej
  • ½ vaníliarúd kikapart magjai
  • 6 dkg búzadara (lehet tönköly is)
  • 1 csipet só
  • 8 dkg vegyes bogyós gyümölcs (málna, ribizli, áfonya)
  • 4 teáskanál cukor (a karamellizáláshoz)

ELKÉSZÍTÉS

A tojások sárgáját a cukorral és fél deci tejjel simára keverjük. A maradék tejet a vaníliarúd kikapart magjaival együtt felmelegítjük, majd amikor már forrni kezd, hozzáadjuk a búzadarát és addig főzzük tovább, amíg be nem sűrűsödik. Hozzáadjuk a tojássárgájás keveréket is és addig főzzük tovább, amíg egyet buggyan. A tojások fehérjét egy csipet sóval kemény habbá verjük, majd óvatosan a grízpudinghoz forgatjuk. A pudingot a formákban szétosztjuk és megszórjuk friss gyümölcsökkel. Ha szobahőmérsékletűre hűlt, hűtőbe tesszük egy éjszakára, vagy 3-4 órára amíg teljesen ki nem hűl és megdermed.

Másnap megszórjuk a pudingok tetejét egy réteg cukorral és óvatosan rákaramellizáljuk és azonnal tálaljuk.

You may also like

A weboldalon cookie-kat használunk az optimális működés érdekében. Rendben! Bővebben...