Shakshuka csicseriborsóval

írta Kárai Dávid

Eléggé bajban vagyok, hogy mit is írhatnék a shakshukáról,  mert lefogadom, hogy sokan szeretitek és főzitek is, nem véletlenül, mert csomó erénye van, amiért szeretni lehet:

  • Lehet tartalmas reggeli, kiadós brunch és laktató vacsora is.
  • Jó sok zöldség van benne, amit én szeretek pluszban csicseriborsóval vagy babbal turbózni.
  • Egy edényben elkészül és még csinos is, így könnyű vele lenyűgözni bárkit.
  • Szerintem úgy a legfinomabb, ha miután beleütötted a tojásokat, megszórtad fetával, beteszed a sütőbe és ott sül krémesre.
  • Plusz egy extra tipp: dobjatok bele még az elején egy fahéjrudat, ami egyfelől ízfokozó hatású, másrészt istenien passzol az íze az ételhez.

Ha a shakshukát még nem próbáltad, de a tojásos lecsót szereted és a fűszeresebb, keleti kajákat sem veted meg, akkor tuti, hogy ez lesz az új nyári kedvenced.

Shakshuka csicseriborsóval

Eléggé bajban vagyok, hogy mit is írhatnék a shakshukáról,  mert lefogadom, hogy sokan szeretitek és főzitek is, nem véletlenül, mert csomó erénye… Receptek Shakshuka csicseriborsóval European Nyomtatás
Adag: 4 Előkészületi idő: Főzési idő:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat

HOZZÁVALÓK

  • 3 evőkanál olívaolaj
  • 1 vöröshagyma
  • 1 fahéjrúd
  • 1 teáskanál római kömény
  • 3 gerezd fokhagyma
  • chili vagy harissza ízlés szerint
  • 3 kápia paprika
  • 2 teáskanál fűszerpaprika
  • 1 teáskanál füstölt pirospaprika (elhagyható)
  • 40 dkg konzerv darabolt paradicsom
  • 40 dkg konzerv csicseriborsó
  • só, bors
  • 4 tojás
  • 5 dkg feta 
  • 1 csokor friss koriander

ELKÉSZÍTÉS

Forrósítsuk fel az olajat egy serpenyőben, majd mehet rá a félkarikára vágott vöröshagyma. Közepes lángon 7-8 perc alatt pirítsuk meg, amíg össze nem esik, közben dobjuk hozzá a fahéjrudat és a római köményt, hogy minél több idejük legyen kiengedni az aromákat.

Ezután mehet bele a finomra vágott fokhagyma, chili és a csíkokra vágott kápia paprika. Finoman sózzuk-borsozzuk és pár perc pirítás után, ha összeesett a paprika is, lehúzzuk a tűzről, hogy hozzáadjuk a fűszerpaprikát. Alaposan átforgatjuk, majd tegyük vissza a tűzre és mehet bele a paradicsom és a csicseriborsó. 5-10 percig főzzük, amíg sűrű, mártásszerű nem lesz, de nem főnek még szét a zöldségek.

Négy mélyedést csinálunk a shakshukában, ide ütjük bele a tojásokat. A tetejét megszórjuk a feta sajt felével és 185 fokos sütőbe tesszük 8-10 percre, amíg a sajt elolvad a tojás pedig megsül. Friss korianderrel és a maradék fetával megszórva tálaljuk. Friss kenyér vagy pita legyen mellé tunkoláshoz!

You may also like

A weboldalon cookie-kat használunk az optimális működés érdekében. Rendben! Bővebben...