Ilyen volt az Activia ételfotó- és foodstyling workshop

írta Kárai Dávid

A középiskola utolsó évében szentül meg voltam győződve, hogy én bizony fotós leszek. Aztán másfelé sodort az élet (meg a felvételi), mégis a fotózás az életem és a munkám szerves része lett.

Olyannyira, hogy nemrégiben volt szerencsém egy ételfotó- és foodstyling workshopot tartani az #activiasummerclub keretei között. Nem volt egyszerű feladat, hiszen sokmindent ösztönösen csinálok, így elsőként meg kellett keresnem a válaszokat, hogy egy-egy ételfotó mitől működik vagy éppen mitől nem. Ezt követően pedig, amikor elkezdtem rendszerezni a témákat, amelyek előkerülnek fotózás során, azt láttam, hogy rengeteg mindent tudnék és szeretnék is erről mesélni, szóval muszáj lesz szelektálnom és tényleg az esszenciáját átadni ezen a délelőttön.

A rövid, egyórás elméleti anyagba igyekeztem belepréselni minden fontosat, kezdve a fénnyel, hiszen ez a kép lelke, a jó ételfotó kulcsa. Én igyekszem mindenkit a természetes fények használatára buzdítani, például egy szép nagy ablak mellett, a függönnyel játszva, hiszen az én fotóim döntő többsége is pontosan így készül.

Ezután mutattam néhány példát a legfontosabb szerkesztési, komponálási alapelvekre. Hogy hogyan vezessük végig egy-egy fotón, vagy éppen hogy hogyan nyugtassuk meg a szemet a negatív terekkel.

Az alapvetések között szerepel a megfelelő fotózási szög kiválasztása is. Honnan szeretnénk megmutatni az adott ételt, mi áll neki a legjobb és ami még fontosabb: mi az amit szeretnénk megmutatni?

Végül pedig a stylingról is sok szó esett, hiszen ez a hangulatteremtés egyik legfontosabb eszköze. Ezzel tudunk történetet mesélni, kihangsúlyozni az étel szépségét, lágyságot adni a fotónak, otthonossá tenni. Persze nem szabad túlzásba esni, azaz elterelni velük a figyelmet és zsúfolttá tenni a képet. Ugyanez igaz az egyékbént utómunkára is: törekedjünk a természetes színekre és ne toljuk túl.

Persze közben rengeteg kérdés és téma előkerült még, de talán ezek voltak a legfontosabb vezérelvek, amelyeket aztán két szituációs gyakorlatban, egyből élesben ki is próbálunk. Az egyik feladat egy akciófotó elkészítese volt, azaz egyszerre kellett a mozgást, a pillanatot megörökíteni és ezzel együtt élettel megtölteni a fotót. Itt aztán szórtunk, csorgattunk, kanalaztunk a joghurttálakba és csodás fotók születtek.

A második gyakorlat pedig szintén a joghurttálakhoz kapcsolódott, de itt már nem babrálni kellett velük, hanem egy flatlay fotót lőni róluk. Mindezt azért, mert ez a fotótípus az, amit az okostelefonok kamerájával a legszebben el tudunk készíteni. Felülről, teljesen vízszintben fotózótt asztal, főszerepben az étellel és tudatos stylinggal.

Így utólag bevallhatom, hogy izgultam ám a workshop előtt, hogy sikerüljön valóban hasznos tudást átadom, olyat amit boldogan vihetnek haza a résztvevők és tényleg alkalmazni tudnak majd a fotóikhoz. Szerintem ez sikerült, legalábbis a sok-sok pozitív visszajelzésből így látom. 

Köszönöm, hogy eljöttetek az Activiaval közös workshopunkra, tényleg egy csoda csapat volt és imádtam ezt a napot veletek és már alig várom, hogy lássam majd az új fotóitokat, ahol kipróbáltok egy-két trükköt a tanácsaimból!

A bejegyzést az Activia támogatta.

You may also like

A weboldalon cookie-kat használunk az optimális működés érdekében. Rendben! Bővebben...