Falafel-tál

írta Kárai Dávid

Az elmúlt közel harminc évemet abban a hitben éltem le, hogy én bizony nem szeretem a falafelt. Sőt, nem hogy nem szeretem, nem is értem, hogy az emberek miért rajonganak ezért a száraz, fűrészporos fasírtért, amikor ennél ezerszer jobb dolgok közül lehet választani még az utolsó sarki török büfében is.

Minden bizonnyal ott futott vakvágányra a kapcsolatunk, amikor legelőször találkoztunk még réges-rég. Azt ugyan nem tudom felidézni, hogy ez pontosan mikor és hol lehetett, viszont az élményre tisztán emlékszem: egy fojtós, morzsalékos és erősen túlfűszerezett zöldséggolyóhoz volt szerencsém. Különösebben nem okozott bennem ez törést, egyszerűen csak elkönyveltem, hogy oké, köszi én ezt nem kérem.

Aztán mindig volt bennem ez a méltatlankodás, amikor valakit falafellel a szájában láttam, hogy miért eszik ezt a borzalmat? Majd néhány hete ez aztán átfordult egy erős gyanakvásba, hiszen képtelenség, hogy egy ennyire elbénázott étel ekkora nemzetközi karrierre tegyen szert. Végül beadtam a derekam és nekiláttam otthon.

Nyilván nem nehéz a bejegyzés címéből, meg fotójából kilogikázni, hogy igen, baromira ízlett! Köze nincs a fűrészporhoz, helyette egy krémes csicseriborsófasírt, gazdagon befűszerezve, jó sok korianderrel. Többször teszteltem már azóta és most itt egy sütőben süthető változatot mutatok. Egyrészt mert gyűlölöm bebüdösíteni a lakást olajszaggal, másrészt meg egy kalóriában karcsúbb változatot akartam, és így is isteni finom lesz, de leginkább frissen kivéve a sütőből a legjobb.  Ja, és eszetekbe ne jusson konzerv csicseriből csinálni, mert nem lesz jó az állaga.

Az elmúlt közel harminc évemet abban a hitben éltem le, hogy én bizony nem szeretem a falafelt. Sőt, nem hogy nem szeretem,… Receptek Falafel-tál European Nyomtatás
Adag: 2 adag Előkészületi idő: Főzési idő:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat

HOZZÁVALÓK

A falafelhez:

  • 20 dkg csicseriborsó
  • 1 vöröshagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1-1 csokor petrezselyem és koriander
  • 1 teáskanál őrölt római kömény
  • 1 teáskanál őrölt koriandermag
  • 0,5 teáskanál füstölt paprika
  • 1 teáskanál só
  • frissen őrölt bors
  • 1 evőkanál citromlé
  • 2 evőkanál liszt (vagy csicseriborsóliszt)
  • 0,5 teáskanál szódabikarbóna
  • 2 evőkanál napraforgóolaj

A tálhoz:

  • 1 kígyóuborka
  • 3 paradicsom
  • só, bors
  • pár csepp citromlé
  • olívaolaj
  • 0,5 csokor petrezselyem
  • 1 fej lilahagyma
  • 1 evőkanál fehérborecet
  • 1 teáskanál porcukor
  • 2 db cukkini
  • olívaolaj
  • 15 dkg hummusz
  • 1 db főtt tojás
  • 2 db pita

ELKÉSZÍTÉS

  1. A csicseriborsót egy éjszakára hideg vízbe áztatjuk, majd másnap leszűrjük és késes betétű robotgépbe tesszük.
  2. Hozzáadjuk a megtisztított és nagyobb darabokra vágott hagymát, fokhagymát, ptetrezselymet és koriandert. Beletesszük a fűszereket és a citromlevet és az egészet addig pürésítjük, amíg morzsalékos nem lesz.
  3. Hozzáadjuk a szódabikarbónával elkevert lisztet, elkeverjük benne, majd egy órát a hűtőben pihentetjük.
  4. A kezünkkel lapos fasírtokat formázunk belőlük, majd sütőpapírral bélelt tepsire tesszük őket.
  5. A tetejüket lekenjük vékonyan olajjal és 200 fokos sütőben tesszük és 30-35 perc alatt készre sütjük. Félidőben egyszermegforgatjuk és a másik oldalát is megkenjük olajjal.
  6. A tál összeállításához felkockázzuk az uborkát és a paradicsomot, összekeverjük a petrezselyemmel, sóval, borssal és meglocsoljuk az olívaolajjal.
  7. Az ecetet elkeverjük a porcukorral és egy csipet sóval. A lilahagymát vékonyan felcsíkozzuk, és beleforgatjuk az ecetes pácba. 5-10 percig állni hagyjuk.
  8. A cukkiniket felszeleteljük, majd kevés olívaolajon meggrillezzük, majd utána a pitákat is átmelegítjük a grillen.
  9. Legvégül pedig az alkotóelemekból összepakoljuk a tálakat.


You may also like

A weboldalon cookie-kat használunk az optimális működés érdekében. Rendben! Bővebben...