Svéd fahéjas csiga (kanelbullar)

írta Kárai Dávid

Ma van a fahéjas csiga világnapja. Ne kérdezzétek ezt honnan tudom, legyen elég annyi, hogy egész héten erre készültem. Sokkal, de sokkal jobban szeretem a fahéjas csigát a kakaósnál, főleg akkor ha még kardamom is van benne. Sőt, legeslegjobban úgy szeretem, hogyha van rajta egy kis vaníliakrém is friss gyümölcsökkel. Szóval nyilván ezt a pimpelt verziót sütöttem meg.

Ahh, elképesztően finomak, de tényleg! A tészta titka, hogy nem kell bele tojás, ettől belül kellemesen puha marad. Aki csinált már valaha kelt tésztát, akkor ez is menni fog neki. Egyedül a tekerés fifikás, sok módszer van, különböző formába csavarják még a svédek is, de itt megnézhetitek azt a videót, ahogy én is csináltam.

Svéd fahéjas csiga (kanelbullar)

Svéd fahéjas csiga vaníliakrémmel és friss gyümölcsökkel. Receptek Svéd fahéjas csiga (kanelbullar) European Nyomtatás
Adag: 10-12 db Előkészületi idő: Főzési idő:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat

HOZZÁVALÓK

A tésztához:

  • 2,5 dl langyos tej
  • 5 dkg cukor
  • 2,5 dkg élesztő
  • 40 dkg liszt
  • 1 teáskanál őrölt kardamom
  • 5 dkg puha vaj
  • ½ teáskanál só

A töltelékhez:

  • 7,5 dkg puha vaj
  • 6 dkg cukor
  • 1 evőkanál fahéj
  • ½ teáskanál őrölt kardamom

A tetejére:

  • 1 tojás a kenéshez
  • 2,5 dl tej
  • 3 tojás sárgája
  • 3,5 dkg keményítő
  • 7 dkg cukor
  • ½ vaníliarúd kikapart magjai vagy egy evőkanál vaníliakivonat
  • 25 dkg friss gyümölcs (málna, áfonya, eper, szeder, füge)

ELKÉSZÍTÉS

1.  A langyos tejhez hozzáadunk egy teáskanállal a cukorból, elkeverjük benne, majd belemorzsoljuk az élesztőt. Hagyjuk 15 perc alatt felfutni.

2. Közben egy tálba szitáljuk a lisztet, hozzáadjuk a sót, a kardamomot és a maradék cukrot és összekeverjük.

3. Ha felfutott az élesztő, akkor a lisztes keverékhez adjuk és ha géppel dolgozunk, akkor addig dagasztjuk a tésztát, amíg össze nem áll, majd három részletben hozzákeverjük a puha vajat és sima, fényes felületűre dolgozzuk a tésztát. Ha kézzel dagasztunk, akkor a vajat olvasszuk meg és a tejjel együtt adjuk a lisztes keverékhez és úgy gyúrjuk be a tésztát.

4. A tésztát lefedve, egy óra alatt duplájára kelesztjük.

5. A töltelékhez a hozzávalókat alaposan kikeverjük. 

6. A megkelt tésztát nyújtsuk ki nagyjából 50x30 cm-esre. Kenjük meg a töltelékkel és a tészta rövidebb oldalát hajtsuk be egyharmadig, majd hajtsuk rá a másik felét is. Nyújtófával óvatosan gyúrjuk át és óvatosan nyújtsunk rajta egy keveset, hogy nagyjából fél centi vastag legyen. Az így kapott tésztából két centi vastag darabokat vágunk. (Még ezeket a végső tésztacsíkok is középen felvágjhatjuk úgy, hogy a tetején és az alján ne vágd a tészta végéig, hogy egyben maradjon. Így még szebb, csíkos mintát kapunk.)

7. Fogjunk egy csík tésztát, és kezdjük el feltekerni a bal kezünk mutató és középső ujjunk köré, amikor már csak 7-8 centis csík maradt, akkor a két ujjunk között húzzuk át, majd dugjuk be a tésztacsomó aljába.

8. A csigákat tegyük sütőpapírral bélelt tepsire, hagyjuk kelni 30 percet, majd tojással kenjük le és 220 fokos sütőben 12-15 perc alatt süssük aranybarnára.

9. A vaníliakrémhez a tejet, a tojások sárgáját, a keményítőt és a vaníliát egy kisebb lábasban simára keverjük, majd közepes lángon addig főzzük, amíg sűrűsödni nem kezd. Akkor hozzáadjuk a cukrot és addig főzzük tovább, amíg egy jó sűrű pudingot nem kapunk. Elzárjuk alatta a lángot és folyamatos keverés mellett hagyjuk kihűlni vagy folpackkal letakarjuk a tetejét és így várjuk meg amíg kihűl, ezután habzsákba töltjük.

10. A megsült csigák tetejét a vaníliakrémmel és a friss gyümölcsökkel díszítjük.

You may also like

A weboldalon cookie-kat használunk az optimális működés érdekében. Rendben! Bővebben...