Joghurtos piskóta barackkal, mascarponehabbal

írta Kárai Dávid

Ha görög joghurtot keversz a süti tésztájába, akkor egy sokkal tovább friss és szaftos marad, nem szikkad ki olyan könnyen, másrészt kevesebb vaj kell bele. Na, pont ettől lesz ez a süti igazi alaprecept, mert kevés hozzávalós, benne van ez a joghurtos trükk és ezerféleképpen elkészíthető.

Sütöttem már belőle kuglófot, kevert gyümölcsös sütit, de talán így, sült gyümölccsel és mascarponehabbal a kedvencem. Lehet, hogy azért, mert egyszerre elegáns és rusztikus. Simán ki lehet tálalni egy vacsoraparti zárásának, holott szemtelenül kevés munka van vele.

Aki eddig kóstolta, mindenki imádta, szóval ha kipróbáljátok szerintem nálatok is családi kedvenc lesz belőle. Az a fajta süti, ami az elsők között jut majd eszetekbe vasárnap délután, ha édeset kívánnátok.

Ha görög joghurtot keversz a süti tésztájába, akkor egy sokkal tovább friss és szaftos marad, nem szikkad ki olyan könnyen, másrészt kevesebb… Desszert Joghurtos piskóta barackkal, mascarponehabbal European Nyomtatás
Előkészületi idő: Főzési idő:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat

HOZZÁVALÓK

A tésztához:

  • 15 dkg nádcukor
  • 3 tojás
  • ½ vaníliarúd
  • 10 dkg vaj
  • 15 dkg joghurt
  • 1 citrom reszelt héja
  • 25 dkg finomliszt
  • 1 teáskanál sütőport
  • 1 csipet só

A barackokhoz:

  • 3 db őszibarack
  • 2 evőkanál cukor
  • 0,5 dl víz (vagy mehez hozzá egy kis rum is)

A habhoz:

  • 25 dkg mascarpone
  • 2 dl habtejszín
  • 2 evőkanál porcukor
  • pár csepp narancsvirágvíz

ELKÉSZÍTÉS

  1. A tésztához a cukrot habosra keverjük a tojásokkal és a vaníliarúd kikapart magjaival. Hozzáadjuk az olvasztott vajat és a görög joghurtot, valamint a citromhéjat és az egészet simára keverjük.
  2. A lisztet elkeverjük a sütőporral és a sóval, majd a keverékhez szitáljuk és simára keverjük.
  3. Kivajazott és kilisztezett gyümölcskenyérformába töltjük, majd 175 fokon 35-40 perc alatt aranybarnára sütjük. (Tűpróbával érdemes ellenőrizni, hogy teljesen átsült-e.)
  4. Ha elkészült, kivesszük a sütőből, hagyjuk langyosra hűlni, majd kifordítjuk a formából.
  5. Amíg a süti hűl, elkészítjük hozzá a barackokat. Ehhez a gyümölcsöt cikkekre vágjuk, majd egy serpenyőbe tesszük a cukorral és a vízzel együtt és elkezdjük melegíteni. A cukor szépen elolvad majd, a barack kissé megpuhul és levet ereszt. Addig kell főzni, amíg sűrű szirupot nem kapunk alatta, de semmi esetre se főzzük szét a gyümölcsöt.
  6. A habhoz pedig a tejszínt felverjük, a marscarpone sajtot pedig elkeverjük a porcukorral és a narancsvirágvízzel, majd hozzáforgatjuk a felvert tejszínhabot is és tálalásig hűtőbe tesszük. (Ott akár egy-két napot ki is bír, ha nem ennénk meg egyből.)
  7. A langyos sütit szeletekre vágjuk, a szirupos barackkal és a narancsos mascarponehabbal tálaljuk.

MEGJEGYZÉS

A narancsvirágvizet keleti vagy arab boltokban tudjátok beszereni (például a Dubai Marketben), de lehetőség szerint minél kisebb kiszerelést vegyetek belőle, mert nagyon intenzív, nagyon kevés kell belőle így eszméletlen sokáig kitart.

You may also like

A weboldalon cookie-kat használunk az optimális működés érdekében. Rendben! Bővebben...