Egy nagyon régi receptem ez, amit most finomhangoltam. Nem változtattam rajta sokat, csupán beleírtam még egy-két praktikát, hogy biztosan klassz legyen a végeredmény. Például a töltelék hozzávalóit érdemes előre kikeverni és a kész masszával megkenni a kinyújtott tésztát, így biztos mindenhova egyenletesen jut a töltelékből.
Szerintem kifejezetten jól áll a kakaós csigának, ha kerül bele egy adag meggy vagy cseresznye is, ami könnyíti a nehéz vajas-kakaós tölteléket a maga savanykás-gyümölcsös ízével. Ehhez fogok egy magozott befőttet és úgy ahogy van, levével együtt egy magasabb serpenyőbe öntöm. Maximum fokozaton addig főzöm, amíg az összes leve el nem forr és a cukros szirup karamellszerűen be nem vonja a gyümölcsöket. Ekkor elzárom, félre húzom hűlni néhány percet, majd összeaprítom, hogy könnyebb legyen a tésztán eloszlatni. Ha a tésztát kinyújtottam, megkentem a kakaós töltelékkel, akkor szórom rá az aprított befőttet és így tekerem fel.
Ebből a tésztamennyiségből egyébként egész sok csiga kijön. Attól függően, mekkorára vágjuk 10-12 darab. Ha tudjuk, hogy nem fogjuk tudni mindet elpusztítani, akkor jól zárható zacskóban tegyük a fagyasztóba, amit utána csak át kell melegíteni a sütőben és már ehetjük is.