Kakaós csiga

írta Kárai Dávid

Egy nagyon régi receptem ez, amit most finomhangoltam. Nem változtattam rajta sokat, csupán beleírtam még egy-két praktikát, hogy biztosan klassz legyen a végeredmény. Például a töltelék hozzávalóit érdemes előre kikeverni és a kész masszával megkenni a kinyújtott tésztát, így biztos mindenhova egyenletesen jut a töltelékből.

Szerintem kifejezetten jól áll a kakaós csigának, ha kerül bele egy adag meggy vagy cseresznye is, ami könnyíti a nehéz vajas-kakaós tölteléket a maga savanykás-gyümölcsös ízével. Ehhez fogok egy magozott befőttet és úgy ahogy van, levével együtt egy magasabb serpenyőbe öntöm. Maximum fokozaton addig főzöm, amíg az összes leve el nem forr és a cukros szirup karamellszerűen be nem vonja a gyümölcsöket. Ekkor elzárom, félre húzom hűlni néhány percet, majd összeaprítom, hogy könnyebb legyen a tésztán eloszlatni. Ha a tésztát kinyújtottam, megkentem a kakaós töltelékkel, akkor szórom rá az aprított befőttet és így tekerem fel.

Ebből a tésztamennyiségből egyébként egész sok csiga kijön. Attól függően, mekkorára vágjuk 10-12 darab. Ha tudjuk, hogy nem fogjuk tudni mindet elpusztítani, akkor jól zárható zacskóban tegyük a fagyasztóba, amit utána csak át kell melegíteni a sütőben és már ehetjük is.

Meggyes-kakaós csiga

Egy nagyon régi receptem ez, amit most finomhangoltam. Nem változtattam rajta sokat, csupán beleírtam még egy-két praktikát, hogy biztosan klassz legyen a… Receptek Kakaós csiga European Nyomtatás
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat

HOZZÁVALÓK

A tésztához

  • 3 dl langyos tej
  • 2,5 dkg friss élesztő
  • 70 dkg finomliszt
  • 6 dkg cukor
  • 1 csipet só
  • 1 tojás
  • 10 dkg olvasztott vaj
  • 1 dl napraforgó olaj

A töltelékhez:

  • 10 dkg vaj
  • 5 dkg cukor
  • 3,5 dkg cukrozatlan kakaópor

A tetejére:

  • 2 evőkanál porcukor

ELKÉSZÍTÉS

A langyos tejben elkeverünk egy teáskanállal a cukorból, majd belemorzsoljuk az élesztőt. A lisztet keverőtálba szitáljuk, hozzáadjuk a maradék cukrot és a sót, majd alaposan elkeverjük. Hozzáadjuk a tojást, az olvasztott vajat és az olajat, majd ha felfutott, akkor az élesztős tejet. Elkezdjük dagasztani a tésztát, akkor jó, ha elválik az edény falától és sima a felülete.

Fóliával letakarjuk a tálat és 45-50 perc alatt a duplájára kelesztjük.

Ha megkelt a tészta, akkor deszkára borítjuk, és olyan vékony téglalapra nyújtjuk, amekkorára tudjuk.

A töltelékhez a puha vajat a cukorral és a kakaóporral simára keverjük és ezzel kenjük meg a tésztát, majd feltekerjük. Háromcentis darabokra vágjuk a tésztát és sütőpapírral bélelt tepsire tesszük úgy, hogy a tészta végét behajtjuk alá, hogy a sütés közben ne nyíljon szét.

20-25 percig kelesztjük a tepsiben a csigákat, majd 175 fokon 30-35 perc alatt megsütjük, addig amíg barnulni nem kezd. Ha langyosra hűlt, megszórjuk porcukorral.

You may also like

A weboldalon cookie-kat használunk az optimális működés érdekében. Rendben! Bővebben...