Valamelyik nap mondta Dani, hogy azért is szereti, ha itthon főzök, mert olyan, mintha minden nap étteremben lennénk. Van benne valami, mert amióta “igazi” konyhán dolgozom, rengeteg inspirációt hozok onnan, és még sokkal nyitottabb, érdeklődőbb vagyok más séfek munkája iránt is.
Ez persze nem azt jelenti, hogy bonyolultabb ételeket főznék, mint korábban. Egyszerűen csak máshonnan közelítem meg az ételeket, másfajta részletekre ügyelek. Jó példa erre ez a töltött tojás, amit tök könnyen elkészíthetsz otthon te is, mégis egy csinos, átgondolt étel, sok finomsággal. Szó szerint és átvitt értelemben is.
Kezdve a medvehagyma-olajjal, ami a tányéron csücsül. Ezt a múltkori gerecsei kiránduláson gyűjtött levelekből készítettem: forró olajjal óvatosan leöntöttem a leveleket, állt 10 percet, majd összeturmixoltam és hagytam lecsepegni. A tojásokat pontosan 12 percig főztem, majd utána egy nagy adag, jéghideg vízbe tettem őket, hogy megálljon a főzési folyamat, és hogy könnyebb legyen őket megpucolni. A töltelékhez házi majonézt kevertem, a tetejére szardellafilét, friss kaprot és egy-egy medvehagymakaprit ültettem, hogy meglegyen az összhang.

A medvehagyma-olajból három verziót is elkészítettem, hogy leteszteljem, melyik módszer működik a legjobban. 1. Nyers medvehagyma, szobahőmérsékletű olajjal leöntve, összeturmixolva. Ez adja a legdurvább ízt. Ha csak pár cseppet használsz belőle ízesítésre, díszítésre, akkor remek. Egyébként arcon csap a medvehagymaíz. 2. Nyers medvehagyma, forró olajjal leöntve, összeturmixolva. Sokkal szelídebb íze lesz így az olajnak, mint a nyers változatnál, nem annyira tolakodó. Ellenben ahogy a forró olaj a medvehagymára kerül, finoman meg is süti azt, aminek az íze egy plusz, pirított karaktert ad az olajnak. Nekem ez volt a kedvencem. 3. Két percig lobogó vízben forrázott medvehagyma, szobahőmérsékletű olajjal leöntve, összeturmixolva. Itt a legtöbb ízét elveszíti a medvehagyma, csak nagyon finoman, alig észrevehetően mutatkozik meg az olajban. Ezt akkor érdemes használni, ha az olaj íze önmagában is érdekes és csak egy kis színt és picit medvehagymaízt szeretnél átadni neki.