Kaszinótojás medvehagyma-olajjal, szardellával

írta Kárai Dávid

Valamelyik nap mondta Dani, hogy azért is szereti, ha itthon főzök, mert olyan, mintha minden nap étteremben lennénk. Van benne valami, mert amióta “igazi” konyhán dolgozom, rengeteg inspirációt hozok onnan, és még sokkal nyitottabb, érdeklődőbb vagyok más séfek munkája iránt is.

Ez persze nem azt jelenti, hogy bonyolultabb ételeket főznék, mint korábban. Egyszerűen csak máshonnan közelítem meg az ételeket, másfajta részletekre ügyelek. Jó példa erre ez a töltött tojás, amit tök könnyen elkészíthetsz otthon te is, mégis egy csinos, átgondolt étel, sok finomsággal. Szó szerint és átvitt értelemben is.

Kezdve a medvehagyma-olajjal, ami a tányéron csücsül. Ezt a múltkori gerecsei kiránduláson gyűjtött levelekből készítettem: forró olajjal óvatosan leöntöttem a leveleket, állt 10 percet, majd összeturmixoltam és hagytam lecsepegni. A tojásokat pontosan 12 percig főztem, majd utána egy nagy adag, jéghideg vízbe tettem őket, hogy megálljon a főzési folyamat, és hogy könnyebb legyen őket megpucolni. A töltelékhez házi majonézt kevertem, a tetejére szardellafilét, friss kaprot és egy-egy medvehagymakaprit ültettem, hogy meglegyen az összhang.

A medvehagyma-olajból három verziót is elkészítettem, hogy leteszteljem, melyik módszer működik a legjobban.

1. Nyers medvehagyma, szobahőmérsékletű olajjal leöntve, összeturmixolva.
Ez adja a legdurvább ízt. Ha csak pár cseppet használsz belőle ízesítésre, díszítésre, akkor remek. Egyébként arcon csap a medvehagymaíz.

2. Nyers medvehagyma, forró olajjal leöntve, összeturmixolva.
Sokkal szelídebb íze lesz így az olajnak, mint a nyers változatnál, nem annyira tolakodó. Ellenben ahogy a forró olaj a medvehagymára kerül, finoman meg is süti azt, aminek az íze egy plusz, pirított karaktert ad az olajnak. Nekem ez volt a kedvencem.

3. Két percig lobogó vízben forrázott medvehagyma, szobahőmérsékletű olajjal leöntve, összeturmixolva.
Itt a legtöbb ízét elveszíti a medvehagyma, csak nagyon finoman, alig észrevehetően mutatkozik meg az olajban. Ezt akkor érdemes használni, ha az olaj íze önmagában is érdekes és csak egy kis színt és picit medvehagymaízt szeretnél átadni neki.

Kaszinótojás medvehagyma-olajjal, szardellával

Valamelyik nap mondta Dani, hogy azért is szereti, ha itthon főzök, mert olyan, mintha minden nap étteremben lennénk. Van benne valami, mert… Receptek Kaszinótojás medvehagyma-olajjal, szardellával European Nyomtatás
Adag: 6 Előkészületi idő:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat

HOZZÁVALÓK

A medvehagyma-olajhoz:

  • 10 dkg medvehagyma
  • 2 dl semleges ízű olaj (repce vagy napraforgó)

A töltött tojáshoz:

  • 12 db tojás
  • 4 evőkanál majonéz
  • 1 teáskanál mustár
  • só, bors

A tojások tetejére:

  • 1 csokor friss kapor
  • 1-1 szelet szardellafilé
  • 1-1 db medvehagyma-kapri vagy kapribogyó

ELKÉSZÍTÉS

A medvehagyma-olajhoz az olajat egy kisebb edényben forrósítsd fel. Közben a medvehagymát aprítsd durvára és tedd egy hőálló tálba. A forró olajat lassan és óvatosan öntsd rá és hagyd állni tíz percet. Ezután két-három perc alatt turmixold össze. Ha kész, egy szűrőt bélelj ki gézlappal, majd öntsd rá az olajat és hagyd egy-két órán át (vagy egy egész éjszakát) lecsepegni.

A töltött tojásokhoz a szobahőmérsékletű tojásokat tedd bő, forrásban lévő vízbe 12 percre. Ha letelt az idő, azonnal vedd ki őket és tedd át jéghideg vízbe, hogy megálljon a főzési folyamat. Hagyd 15 percig hűlni, majd pucold meg őket. Hosszában vágd félbe a tojásokat, a fehérjét tedd félre, a sárgáját pedig kapard egy tálba. Add hozzá a majonézt, a mustárt, sót és borsot, majd botmixerrel dolgozd simára. A kész krémet töltsd habzsákba, majd töltsd meg vele a felezett tojásfehérjéket. A tetejét díszítsd finomra vágott friss kaporral, egy-egy szelet szardellafilével és medvehagyma-kaprival.

Tálalásnál nyomj a tojáskrémből egy adagot a tányérra, locsolj köré a medvehagyma-olajból és ültesd rá a megöltött tojást.

Kaláccsal, pirított kenyérrel, vagy ropogós, sós keksszel tálald.

MEGJEGYZÉS

A visszamaradt, lecsepegetett medvehagymapép tökéletes pestoalap!

You may also like

A weboldalon cookie-kat használunk az optimális működés érdekében. Rendben! Bővebben...