Kávés-tahinis profiterol

írta Kárai Dávid

Nagyjából egy éve döntöttünk úgy, továbblépünk a kávézásban és vettünk egy karos eszpresszógépet. Nagy váltás volt a kapszulák után, féltem is, hamar megunjuk a macerát, de az van, hogy egy év után sem csillapodott a lelkesedésünk és minden reggel mérünk, darálunk, habosítunk. Mindezt azért, mert tényleg annyival másabb élményt ad a frissen főzött eszpresszó, hogy nem kérdés, megéri-e a fáradtságot és a plusz munkát.

Aztán ha jön három csomag kávé, akkor oké, hogy megkóstoljuk és főzünk belőlük egy-egy feketét, de a következő, hogy irány velük a sütibe is, nem? A Douwe Egberts Omnia Barista Editions kollekcióból kaptunk kóstolót és nem volt kérdés, hogy nálam a Cortado lesz a befutó, mert egyrészt legtöbbször tejjel iszom a kávémat, másrészt szeretem a visszafogott pörkölést.

Főztem egy adaggal ennek a csokis-tahinis profiterolnak a töltelékéhez is, és hát elég jól passzol a tejszínes-mascarponés habhoz. Arra kell csak figyelni, hogy a kávé már hideg legyen, amikor a krémbe kerül, nehogy összeessen tőle a hab.

A bejegyzést az Douwe Egberts Omnia támogatta.

Kávés-tahinis profiterol

Nagyjából egy éve döntöttünk úgy, továbblépünk a kávézásban és vettünk egy karos eszpresszógépet. Nagy váltás volt a kapszulák után, féltem is, hamar… Desszert Kávés-tahinis profiterol European Nyomtatás
Adag: 6 Előkészületi idő: Főzési idő:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat

HOZZÁVALÓK

A tésztához:

  • 2,5 dl víz
  • 10 dkg vaj
  • 2 evőkanál cukor
  • ½ teáskanál só
  • 12,5 dkg liszt
  • 4 tojás

A töltelékhez:

  • 25 dkg mascarpone
  • 1,5 dl habtejszín
  • 2 evőkanál poruckor
  • 2 evőkanál tahini
  • egy adag hideg eszpresszó

A csokimázhoz:

  • 15 dkg étcsokoládé
  • 1,2 dl habtejszín
  • 15 g vaj

ELKÉSZÍTÉS

A profiterolhoz égetett tésztát kell készítened. Ehhez a hideg vizet, a kockára vágott hideg vajat, valamint a cukrot és a sót tedd egy közepes méretű edénybe, majd közepes lángon forrald fel. Ha felforrt, szitáld bele lisztet és főzd 1-2 percig, amíg a tészta egy labdává nem áll össze és finom filmréteget hagy az edény alján. Ezután tedd át a robotgép keverőtáljába, vagy hagyd az edénybe pár percet hűlni.

A krémkeverő karral vagy egy fakanállal dolgozd bele egyenként a tojásokat. Minden hozzáadott tojás után úgy tűnik, hogy szétesik a tészta és elrontottad, de keverd tovább és újra össze fog állni.

A tésztát töltsd habzsákba és nyomj belőle négycentis tésztahalmokat egy sütőpapírral bélelt tepsire. Hagyj a tészták között kellő távolságot, mert sütés közben szépen megdagadnak majd.

190 fokos sütőben 25 perc alatt süsd őket aranybarnára. Ha kész, vedd ki őket és tedd félre hűlni.

A krémhez a hideg mascarponét és tejszínt öntsd egy tálba. Szitáld hozzá a porcukrot, majd kezdd el habbá verni. Amikor már van tartása, add hozzá a tahinit és folyamatos keverés mellett csorgasd bele a kihűlt kávét is és verj belőle kemény habot.

A csokimázhoz minden hozzávalót vízgőz felett olvassz egybe, majd hagyd az edényt a forró víz felett, hogy a csoki és vaj ne dermedjen vissza. Így könnyebb lesz vele dolgoznod és belemártanod a tésztákat.

A kihűlt tésztagömbök tetejét recés késsel vágd le, az alját töltsd meg a krémmel, a tetejét pedig óvatosan mártsd a csokikrémbe, majd helyezd vissza a tésztára.

Tálalásig tedd hűtőbe, de akár azonnal fogyaszthatod is!

You may also like

A weboldalon cookie-kat használunk az optimális működés érdekében. Rendben! Bővebben...