Focaccia a jolly joker vendégváró

írta Kárai Dávid

Ha ősz és borozás, akkor nekem mindig a focaccia az első gondolatom. Jó, lehet azért is, mert imádom a szénhidrátot, ugye. De viccet félre téve, valóban egy klassz borkorcsolya, mert közeli rokonok a pizzával, így jó eséllyel sokan szeretik. Nagy adagban elkészíthető, sőt, akár előre is! Mert bizony a hűtőben is meg lehet keleszteni egy éjszaka alatt, így másnapra már csak a nyújtás és pihentetés marad.

Én legtöbbször azt a verziót választom, hogy egy alap tésztát sütök meg sóval, olajjal és rozmaringgal, majd kipakolom az asztalra a feltéteket és mindenki saját maga pakol rá azt, amit csak szeretne. Mehet szárított paradicsom, mozzarella, articsóka, olajbogyók, kapri, szőlő és felvágottak. 

A tészta bekeverésénél nem szabad megijedni, hogy nyúlós és ragadós lesz. Miután megkelt és áll egy picit, már könnyebb lesz vele dolgozni. Arra ügyelj, hogy a tepsit jó alaposan olajozd ki, mert ettől lesz ropogós a széle, valamint ez garantálja, hogy biztosan ne ragadjon bele!

A bejegyzést a Hilltop támogatta.

Focaccia

Ha ősz és borozás, akkor nekem mindig a focaccia az első gondolatom. Jó, lehet azért is, mert imádom a szénhidrátot, ugye. De… Receptek Focaccia a jolly joker vendégváró European Nyomtatás
Adag: 2 Előkészületi idő: Főzési idő:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat

HOZZÁVALÓK

A tésztához:

  • 50 dkg kenyérliszt
  • 4,5 dl kézmeleg víz
  • 1 evőkanál cukor
  • 7 g szárított élesztő
  • 2 teáskanál só
  • 1 dl olívaolaj
  • 2 ág friss rozmaring
  • 2 teáskanál sópehely

Feltétnek:

  • bazsalikom
  • szárított sonka
  • mortadella
  • szőlő
  • bivaly mozzarella
  • aszalt paradicsom
  • aritcsóka

ELKÉSZÍTÉS

A vizet keverd össze a cukorral és az élesztővel, majd tedd félre.

A lisztet szitáld át a sóval, majd öntsd rá az élesztős vizet.

Spatulával vagy robotgéppel forgasd össze, amíg egy homogén, de lágy és ragadós tésztát nem kapsz.

Olajozz ki egy tálat, majd tedd bele a tésztát. Olajos kézzel a hajtogasd be a tésztát, vagyis fogd meg a tészta szélét, kicsit nyújtsd meg és hajtsd középre, majd ezt ismételd meg 90 fokkal, amíg körbe nem érsz.

Fedd le az edényt és tedd egy éjszakára hűtőbe.

Másnap jó alaposan olajozz ki egy nagyobb 22x30 centis tepsit, majd óvatosan tedd bele a tésztát, forgasd át, hogy mindenhol olajos legyen és kicsit egyengesd el, hogy a tepsi széleibe is jusson. Fóliával takard le és hagyd egy órát kelni.

Locsolj még egy-két kanál olajat a tészta tetejére, majd finoman, ujjbeggyel nyomkodd meg a tésztát. Legvégül szórd meg a sóval és a rozmaringgal, majd mehet a 220 fokra előmelegített sütőbe, 20-25 percre, amíg aranybarnára nem pirul.

Ha kész, vedd ki, hagyd kihűlni, szeleteld fel és a feltétekkel tálald.

MEGJEGYZÉS

Nagyon jól passzol hozzá egy pohár behűtött HILLTOP Olaszrizling.

You may also like

A weboldalon cookie-kat használunk az optimális működés érdekében. Rendben! Bővebben...