Kókusztejes zöldborsófőzelék citromos húsgolyókkal

írta Kárai Dávid

Vannak olyan klasszikus receptek, amelyekhez felesleges hozzányúlni vagy változtatni rajtuk. Nekem ilyen a borsófőzelék is, ami úgy jó, ahogy van és mindig ugyanúgy készítem: borsó, liszt, tej és a végén egy jó nagy adag petrezselyem. Faék egyszerűség, fenomenális kaja. Ehhez képest most itt mégis egy markásan más, de ugyancsak borsófőzelék-receptet hozok. Elmondom miért.

Van az úgy, hogy nem te, hanem az élet és a te csalóka memóriád írja a receptet. Minden azzal kezdődött, hogy én azt hittem van otthon tej, holott egy csepp sem volt, ezzel szemben vagy négy doboz kókusztej (mert erről meg mindig azt hittem, hogy elfogyott, hagyjuk is…). Namármost, ha ezesetben az alapanyagok közt csere lesz, akkor gondoltam húzok egy merészebbet és a hűtőben egy jóideje árválkodó karalábékat is beledobtam. A petrezselyemhez ment még egy adag koriander is a végén a tetejére chili. A klasszik fasírt pedig ázsiai húsgombóccá transzformálódótt, halszósszal, citrommal, amit aztán sütőben sütöttem ki.

Tudjátok mit? Én azt mondom, legalább olyan finom lett, mint a hagyományos változat, mert a karalábé fokozta benne az édességet és jó roppanós maradt a végére is, a kókusztej kellemes aromát adott neki, a húsgolyó pedig a maga citromos fanyarságával szuperül lekerekítette az ízeket.

Vannak olyan klasszikus receptek, amelyekhez felesleges hozzányúlni vagy változtatni rajtuk. Nekem ilyen a borsófőzelék is, ami úgy jó, ahogy van és mindig… Receptek Kókusztejes zöldborsófőzelék citromos húsgolyókkal European Nyomtatás
Adag: 4 adag Előkészületi idő: Főzési idő:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat

HOZZÁVALÓK

A főzelékhez:

  • 3 evőkanál olaj
  • 2 karalábé, kockára vágva
  • 50 dkg zöldborsó
  • 3 evőkanál liszt
  • 5 dl kókusztej
  • 1 csokor friss petrezselyem és koriander
  • chili ízlés szerint

A húsgolyókhoz:

  • 50 dkg darált hús (marha és sertés vegyesen)
  • 2 evőkanál halszósz
  • 2 szál újhagyma, finomra aprítva
  • 2 gerezd fokhagyma, lereszelve
  • 1 citrom reszelt héja
  • 3 cm-es gyömbér, lereszelve
  • 1 tojás

ELKÉSZÍTÉS

  1. A főzelékhez az olajat egy közepes méretű edényben felhevítjük, majd hozzáadjuk a kockára vágott karalábékat. Néhány percig pirítjuk, majd felöntjük egy deci vízzel és 5-10 percig pároljuk. Erre azért van szükség, mert a karalábénak több idő kell, hogy megpuhuljon, mint a borsónak.
  2. Ha a karalábé már kezd puhulni, akkor hozzáadjuk a zöldborsót (ez simán lehet fagyasztott is), ezzel is 5-6 percig pároljuk, majd ha minden víz elfőtt alóla, akkor lehúzzuk a tűzről, megszórjuk a liszttel, alaposan elkeverjük benne, hogy mindenhol bevonja a karalábét és a borsót, majd visszatesszük a tűzre és felöntjük a kókusztejjel.
  3. Sózzuk és addig főzzük, amíg be nem sűrűsödik és a karalábé valamint a borsó megfő. Fontos, hogy ne főzzük őket teljesen szét, maradjanak roppanósak.
  4. Közben a húsgolyókhoz minden hozzávalót alaposan összekeverünk, kigombócozzuk, majd sütőpapírral bélelt tepsire tesszük őket és 200 fokon 15-20 perc alatt aranybarnára sütjük.
  5. A főzeléket az aprított zöldfűszerekkel, chilivel és a húsgolyókkal tálaljuk.

You may also like

A weboldalon cookie-kat használunk az optimális működés érdekében. Rendben! Bővebben...