Sültkáposztás nokedli

írta Kárai Dávid

Az van, hogy én imádom a káposztás tésztát, sőt, igazából a káposztás nokedlit mégjobban, ennek ellenére mégis marha ritkán csinálom. Hogy miért? Már csak a káposztadinsztelés gondolata is elveszi a kedvemet az egésztől, annyi ideig kell ott állni mellette és kevergetni. Pár hete viszont Dóra bedobott egy felhasított lilakáposztát a sütőbe, így készítette el köretnek, nekem meg egyből bekattant, hogy hát persze, ez lesz a megoldás a káposztás tésztára is!

Fogtam hát egy fejes káposztát, sütőpapírra dobtam, megsóztam-borsoztam és adtam neki egy adag barna cukrot is, hogy édesre süljön majd. 35-40 perc elég is volt neki, közben egyszer átforgattam. Utána hagytam egy kicsit hűlni, késsel feldaraboltam, így rusztikusabb volt, de akár be is dobhattam volna egy késes aprítóba is, majd hogy tényleg mindenhol jól megpiruljon, serpenyőben átforgattam. Mindezt csak annyi ideig, amíg kikevertem, kiszaggattam és kifőztem a nokledlit hozzá, szóval az időspórolás tökéletesen sikerült.

Más íze lesz így, mintha az egészet tűzhelyen pirítva csinálnák. Jobban megmaradt a káposzta frissessége, ugyanakkor mégis ott van az a káposztástészta íz! Azt pedig majd rátok bízom, hogy hogyan mentek tovább: a tálalásnál megcukrozzátok meg frissen őrölt borssal szórjátok meg!

Az van, hogy én imádom a káposztás tésztát, sőt, igazából a káposztás nokedlit mégjobban, ennek ellenére mégis marha ritkán csinálom. Hogy miért?… Receptek Sültkáposztás nokedli European Nyomtatás
Adag: 4 Előkészületi idő: Főzési idő:
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat

HOZZÁVALÓK

A káposztához:

  • 1 fej édes káposzta
  • 1 evőknaál nádcukor
  • 4 evőkanál olaj
  • só, bors

A nokedlihez:

  • 50 dkg finomliszt
  • 1,5 teáskanál só
  • 3 tojás
  • 2 púpos evőkanál tejföl
  • 2,5 dl víz 

ELKÉSZÍTÉS

  1. A káposztát megmossuk, a külső, sérült leveleket eltávolítjuk, az egészet félbevágjuk, majd kétcenti vastag darabokra felszeleteljük és sütőpapírral bélelt tepsire tesszük. Sózzuk-borsozzuk-cukrozzuk, majd meglocsoljuk olajjal. Megfordítjuk és a másik oldalával is megismételjük ugyanezt. 180 fokos sütőben 35-40 perc kell neki, hogy szépen karamellizálódjon, félidőben érdemes megfordítani őket.
  2. Ha a káposzta megsült, kivesszük, hagyjuk kicsit hűlni, meg felaprítjuk (bedobhatjuk akár egy késes robotgépbe is). Egy nagy serpenyőbe két evőkanál olajat hevítünk, majd rádobjuk a káposztát és közepes lángon addig pirítjuk, amíg a nokedli el nem készül. Közben néha átkeverjük.
  3. A nokedlihez lisztet elkeverjük a sóval, majd hozzáütjük a tojásokat, belekanalazzuk a tejfölt, majd folyamatos keverés mellett adagoljuk hozzá a vizet, amíg sűrű, fényes és csomómentes nem lesz. A legjobb ha fakanállal, gyors mozdulatokkal dolgozunk. Ha elkészültünk, akkor forrásban lévő bő, sós vízbe szaggatjuk a tésztát úgy, hogy előtte a fakanalat és a szaggatót is belemártjuk a forró vízbe, így kevesebb tészta fog hozzáragadni.
  4. Ha kifőtt a noked, leszűrjük és hozzákeverjük a pirított káposztához. Extra borssal, vagy cukorral (vagy mindkettővel) tálaljuk.

You may also like

A weboldalon cookie-kat használunk az optimális működés érdekében. Rendben! Bővebben...