Húszperces paradicsomos pasta

írta Kárai Dávid

Imádom a bolognai ragut, úgyhogy általában azt csinálom, hogy főzök egy jó nagy adagot, aminek aztán egy részét fogom és beteszem a fagyasztóba. Már csak azért is, mert a jó bolognai egyik titka, hogy hosszan kell rogyogtatni, úgy fognak összeérni benne az ízek.

Akad viszont olyan helyzet, amikor már a fagyasztó is üres és nem is fér bele az időbe, hogy két órán át főzőcskézzek, na ilyenkor szoktam előkapni ezt a receptet! Pláne, hogy végre itt a friss, hazai paradicsom szezonja, és bár ezt konzervből is össze lehetne dobni, de sokkal finomabb lesz lédús, érett paradicsomokból. Arra kell ügyelni csak, hogy főzzük szét teljesen a zöldséget, hanem maradjanak benne paradicsomdarabok, amit aztán a villára lehet tűzni.

Tudtad?
A magyar Vidám Paradicsom a Kisalföldön nő (Magyarország északnyugati részén). Finom ízét az évi 2000 napsütéses órának köszönheti és annak, hogy fürtön nevelkedik egészen a pirosra érésig. A termelés teljesen környezetbarát módon zajlik: poszméhek porozzák be a virágokat és katicabogarak védik a paradicsomokat a károkozóktól, így növényvédő szereket nem alkalmaz a vállalat. A hidrokultúrás üvegház, ahol a paradicsomok is nevelkednek, környezettudatosan működik. Geotermikus energiával fűtik, kizárva a fosszilis tüzelőanyagok égetését és ez által a káros CO2-kibocsájtást. A növényeket esővízzel öntözik.

Még úgy is egy könnyed, nyári kaja, hogy az elején megküldöm egy adag kockázott baconnel, mert a löttyintésnyi fehérbor, ami aztán később még hozzá kerül, instant frissességgel dobja fel. Nevezhetnénk amatriciananak is (mert a kiindulópont ez volt), viszont nem tökéletesen autentikus, úgyhogy inkább maradjuk a húszperces paradicsomos pasta elnevezésnél. Ha kipróbáljátok, tuti, hogy ez lesz az idei nyári slágerkajátok, amit minden héten meg akartok majd főzn! (Én szóltam…)

A bejegyzést a Vidám Paradicsom támogatta

Húszperces paradicsomos pasta

Imádom a bolognai ragut, úgyhogy általában azt csinálom, hogy főzök egy jó nagy adagot, aminek aztán egy részét fogom és beteszem a… Tészta Húszperces paradicsomos pasta European
Húszperces paradicsomos tészta
Nincs még neki
Nyomtatás
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat

HOZZÁVALÓK

 • 150 g bacon
 • 1 fej vöröshagyma
 • 3 gerezd fokhagyma
 • 1 db chili
 • 1 dl fehérbor
 • 5 db fürtös Vidám Paradicsom
 • bors
 • bazsalikom
 • 250 g spagetti
 • és természetesen reszelt parmezán

ELKÉSZÍTÉS

 1. Elsőként a bacont egy serpenyőben zsírjára sütjük és megpirítjuk. Ha szép aranyszínű, akkor egy szűrőlapáttal kiszedjük és félretesszük.
 2. A bacon kisült zsírjára mehet is az apró kockára vágott hagyma, és ha üvegesre pirult, akkor ráadobjuk a felaprított fokhagymát és chilipaprikát is.
 3. Néhány kavarás után már jöhet is rá óvatosan a fehérbor, majd addig főzzük, amíg a folyadék nagyjából fele el nem párolog.
 4. Hozzáadjuk a kisebb-nagyobb kockákra vágott paradicsomot, amivel éppen csak annyi idei kell főzni, hogy levet eresszel és kissé megpuhuljon.
 5. Adjuk hozzá sót és borsot, majd legvégül friss bazsalikomot.
 6. Főtt spagettivel (vagy bármilyen tésztával), na meg egy jó adag reszelt sajttal tányérba pakolva már ehetjük is!

You may also like

A weboldalon cookie-kat használunk az optimális működés érdekében. Rendben! Bővebben...