Imádom a bolognai ragut, úgyhogy általában azt csinálom, hogy főzök egy jó nagy adagot, aminek aztán egy részét fogom és beteszem a fagyasztóba. Már csak azért is, mert a jó bolognai egyik titka, hogy hosszan kell rogyogtatni, úgy fognak összeérni benne az ízek.
Akad viszont olyan helyzet, amikor már a fagyasztó is üres és nem is fér bele az időbe, hogy két órán át főzőcskézzek, na ilyenkor szoktam előkapni ezt a receptet! Pláne, hogy végre itt a friss, hazai paradicsom szezonja, és bár ezt konzervből is össze lehetne dobni, de sokkal finomabb lesz lédús, érett paradicsomokból. Arra kell ügyelni csak, hogy főzzük szét teljesen a zöldséget, hanem maradjanak benne paradicsomdarabok, amit aztán a villára lehet tűzni.
Tudtad?
A magyar Vidám Paradicsom a Kisalföldön nő (Magyarország északnyugati részén). Finom ízét az évi 2000 napsütéses órának köszönheti és annak, hogy fürtön nevelkedik egészen a pirosra érésig. A termelés teljesen környezetbarát módon zajlik: poszméhek porozzák be a virágokat és katicabogarak védik a paradicsomokat a károkozóktól, így növényvédő szereket nem alkalmaz a vállalat. A hidrokultúrás üvegház, ahol a paradicsomok is nevelkednek, környezettudatosan működik. Geotermikus energiával fűtik, kizárva a fosszilis tüzelőanyagok égetését és ez által a káros CO2-kibocsájtást. A növényeket esővízzel öntözik.
Még úgy is egy könnyed, nyári kaja, hogy az elején megküldöm egy adag kockázott baconnel, mert a löttyintésnyi fehérbor, ami aztán később még hozzá kerül, instant frissességgel dobja fel. Nevezhetnénk amatriciananak is (mert a kiindulópont ez volt), viszont nem tökéletesen autentikus, úgyhogy inkább maradjuk a húszperces paradicsomos pasta elnevezésnél. Ha kipróbáljátok, tuti, hogy ez lesz az idei nyári slágerkajátok, amit minden héten meg akartok majd főzn! (Én szóltam…)